Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
18.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

bakterija Lucija osnovna šola salmonela

Četrtek, 28. 3. 2019, 18.25

5 let

Lucija: Več deset šolarjev se je okužilo s salmonelo, štirje so v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Šolarka | Fotografija je simbolična. | Foto Getty Images

Fotografija je simbolična.

Foto: Getty Images

Več učencev Osnovne šole Lucija se je sredi meseca okužilo z bakterijo salmonelo, ki je za starejše in otroke lahko zelo nevarna. Otroci so jo najverjetneje dobili v šolski jedilnici. Salmonelo so uradno potrdili pri devetih otrocih, simptome, značilne za salmonelo, pa je imelo kar 90 učencev.

Štirje otroci so imeli tako hude težave, da so jih sprejeli v bolnišnico, preostali so se zdravili v domači oskrbi, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A. Vir okužbe še ni dokončno potrjen, a dosedanje ugotovitve kažejo, da je to najverjetneje šolska kuhinja.

Kebab
Novice Slovenskemu podjetju so prepovedali prodajo kebaba

Otroci naj bi se okužili v šolski kuhinji

Pozitivna na testu za salmonelo je bila namreč tudi ena od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji, a simptomov okužbe ni imela, zato tudi ni vedela zanjo. Po navedbah Kanala A vse kaže na to, da je prav ta oseba otrokom prek hrane, ki jo je pripravila, prenesla to nevarno bakterijo, a za dokončen odgovor bo treba počakati na rezultate preiskave.

Simptome, značilne za salmonelo, je po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imelo 90 učencev z Osnovne šole Lucija. | Foto: STA , Simptome, značilne za salmonelo, je po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imelo 90 učencev z Osnovne šole Lucija. Foto: STA ,

Prva dva primera okužbe je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil pred desetimi dnevi, pri devetih otrocih z Osnovne šole Lucija so salmonelo potrdili. Po podatkih NIJZ je zbolelo bistveno več učencev, le da zanje niso opravili testov. Za okužbo s salmonelo so značilni driska, bruhanje, povišana telesna temperatura in trebušni krči, po ugotovitvah NIJZ jih je imelo 90 učencev.

Kebab
Novice Kje vse so prodajali sporni kebab? #seznam

Salmonelo odkrili tudi na Osnovni šoli Zalog

Ravnateljica šole Tanja Vincelj je v odzivu sporočila, da je hrana popolnoma varna za vse učence. Uprava za varno hrano je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je bila sledljivost hrane jasna, rezultati za salmonelo pa negativni. Če bi se dokazalo, da so se okužili v šolski kuhinji, so na občini napovedali ukrepe.

Salmonelo so odkrili tudi na ljubljanski Osnovni šoli Zalog. Okuženi so štirje otroci, prvi primer pa se je pojavil pred tednom dni. Inšpektorat za varno hrano po nadzoru na osnovni šoli ni odkril večjih nepravilnosti, ugotovili pa so, da je kliconosec eden od zaposlenih. Na območju Zaloga so v zadnjem tednu po podatkih NIJZ odkrili okoli 30 okužb s salmonelo, vira okužbe pa še niso ugotovili.

Ne spreglejte