SiolNET. Novice Slovenija
3,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenskemu podjetju so prepovedali prodajo kebaba

3,43

termometer

Kebab
Podjetje Alebon začasno ne sme prodajati kebaba. Foto: Reuters

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je distributerju Alebon iz Ljubljane zaradi novih obvestil, ki jih je prejela prek sistema hitrega obveščanja, začasno prepovedala prodajo kebaba. Podjetje bo lahko od danes prodajalo le mesne pripravke, za katere bo upravi predhodno predložilo ustrezna dokazila, da ne vsebujejo salmonele.

Uprava za varno hrano je konec prejšnjega tedna sporočila, da je bila prek sistema hitrega obveščanja seznanjena z rezultati mikrobioloških analiz vzorcev kebaba, ki so jih odvzeli pristojni hrvaški organi. V vzorcih je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije.

Gre za zamrznjene kebabe proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je slovenski distributer Alebon iz Ljubljane distribuiral na Hrvaško in tudi po Sloveniji. Na Hrvaško je bilo distribuiranih skupaj 8,7 tone in v Slovenijo tri tone mesa.

Na trg lahko dostavljajo le pripravke, za katere bodo predhodno predložili analize

Kebab Foto: Reuters Danes so iz uprave sporočili, da so Alebonu zaradi novih obvestil izrekli začasni ukrep prepovedi dajanja na trg vseh mesnih pripravkov (kebabov). Od danes lahko na trg dostavlja samo mesne pripravke, za katere bodo upravi predhodno predložili mikrobiološke analizne izvide kot dokazilo, da v konkretnem lotu mesnega pripravka ni prisotna salmonela.

Alebon izdelke proizvaja v treh različnih obratih. V obratu na Poljskem proizvajajo meso za kebab, primerno za nadaljnjo obdelavo v lokalih s hitro prehrano. V Romuniji imajo proizvodnjo, specializirano za termično obdelavo izdelkov, zamrznjene kebab omake pa proizvajajo po posebnih postopkih v obratu v Sloveniji, so v podjetju zapisali na spletni strani.

kebab, kebap Novice Kje vse so prodajali sporni kebab? #seznam Kebab Novice Slovenec čez mejo vozil poljsko meso za kebab

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 165
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin