SiolNET. Novice Slovenija
9,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logarjeva razkriva: uradni podatki okuženih niso pravi

9,05

termometer

Mateja Logar |  Trenutno je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri- do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila Mateja Logar. | Foto: STA
Trenutno je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri- do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila Mateja Logar. Foto: STA

V Sloveniji po razmeroma umirjenem epidemičnem stanju v maju in začetku junija število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom nekoliko narašča. Infektologinja Mateja Logar ocenjuje, da se vsak dan okuži od tri- do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki, zato predlaga povečanje dostopa do testiranja.

V primeru prejšnjih različic novega koronavirusa je ob dobro delujoči mreži testiranja po besedah infektologinje Mateje Logar veljalo, da je v populaciji približno dvakrat toliko okuženih, kot so jih potrdili s testiranjem. Trenutno je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri- do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila.

To se po njenih besedah kaže tudi v bolnišnicah. Na oddelkih se število hospitaliziranih zaradi covid-19 sicer ne povečuje, se pa veča število bolnikov, ki v bolnišnico pridejo zaradi drugih težav in jim ob sprejemu potrdijo okužbo s koronavirusom. Kot je poudarila, bodo v bolnišnicah zato na oddelkih interne medicine, kirurgije in drugje morali pripraviti t. i. rdeče cone za sprejem bolnikov, ki so pozitivni na koronavirus.

Število okuženih raste zaradi dveh podrazličic

Število okuženih v Sloveniji raste zaradi širjenja podrazličic omikrona BA.4 in BA.5, je poudarila. Kot je dodala, se s precej velikim izbruhom koronavirusnih okužb zaradi širjenja omenjenih različic srečujejo na Portugalskem, v Nemčiji in Avstriji.

Na srečo gre za različici, ki pretežno prizadeneta zgornja dihala, ne pa v tolikšni meri spodnjih dihal, kot je bilo značilno ob širjenju koronavirusone različice delta, je pojasnila. To pomeni, da hujših zapletov ob okužbi pri večini posameznikov ne pričakujejo. Sta pa po njenih besedah različici BA.4 in BA.5 še bolj prenosljivi kot različici BA.1 in BA.2, ki sta v Sloveniji prevladovali v spomladanskih mesecih: "To predstavlja dodatno težavo (...), zaradi tega lahko sledi zelo hiter porast števila novookuženih."

Izrazitih epidemičnih ukrepov ne pričakuje 

Glede na napovedi bi se število okužb v drugi polovici poletja lahko začelo umirjati. "Upajmo, da bomo pred jesenjo stanje uspeli umiriti, da ne bodo bolnišnice že pred jesenskim valom beležile visoke številke hospitaliziranih," je poudarila.

Uvedbe izrazitih epidemičnih ukrepov sama ne pričakuje, spodbuja pa posameznike s tveganjem za težji potek bolezni, da se cepijo s poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19. Prav tako priporoča izogibanje krajem, kjer se druži večje število ljudi, in opominja, da stroka nošnjo zaščitnih mask še vedno priporoča.

"Nekoliko smo pozabili, da moramo, če smo bolni, ostati doma, in ne hoditi v službo ali na obiske," je dejala. Po njeni oceni bi bilo zato treba povečati število testirnih točk in izboljšati dostopnost do testiranja na koronavirus, da bi ljudje vedeli, če so okuženi s koronavirusom, in v tem primeru ostali doma.

Jeseni bodo na voljo cepiva prilagojena različici omikron 

Jeseni bodo po napovedih na voljo cepiva proti covidu-19, ki bodo prilagojena različici omikron in bodo po oceni Logarjeve najverjetneje priporočena tudi za splošno populacijo. Cepljenje s četrtim odmerkom oziroma drugim poživitvenim odmerkom je v Sloveniji namreč trenutno priporočeno le imunsko oslabelim posameznikom.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden začela tekoči pregled različice cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer, prilagojenega različici omikron. Prav tako je začela s pregledom cepiva podjetja Moderna, ki je prilagojeno omenjeni različici.

Čeprav cepivi nista bili izdelani posebej za podrazličici omikrona BA.4 in BA.5, Logarjeva pričakuje, da bosta tudi proti omenjenima različica delovali bolje, kot obstoječa cepiva proti covidu-19, ki omikronu niso prilagojena.

V soboto in nedeljo so v Sloveniji skupaj potrdili 325 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 179 v soboto in 146 v nedeljo. Pred tem so v petek potrdili 516 okužb, poroča ministrstvo za zdravje.
Peter Sagan Sportal Sagan staknil koronavirus: Nimam simptomov in se počutim dobro, a ... Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 Novice Število okužb še naprej raste. Zadnji petek najslabši po 13. maju. Mikkel Bjerg Sportal Težave s koronavirusom v Pogačarjevi ekipi! koronavirus Avstrija Novice Začetek novega vala tudi v Avstriji? Številke kažejo, da …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin