Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
7.17

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

83

Natisni članek

Levica SD LMŠ SDS anketa

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 7.17

3 leta, 9 mesecev

LMŠ Marjana Šarca strmoglavila. Prehitela jo je tudi Levica.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

83

Marjan Šarec | Stranko nekdanjega predsednika vlade LMŠ sta po zadnji anketi prehiteli že dve nekdanji koalicijski partnerici. | Foto STA

Stranko nekdanjega predsednika vlade LMŠ sta po zadnji anketi prehiteli že dve nekdanji koalicijski partnerici.

Foto: STA

Na vrhu političnih strank, ki uživajo največjo podporo, še naprej vodi SDS, kaže anketa Mediane. Veliki premiki pa se dogajajo med opozicijskimi strankami. Tanja Fajon in njena SD že drugič zapored vodita pred LMŠ, ki je po zadnji anketi zaostala celo za Levico. 

Če bi bile volitve včeraj, bi na volitvah zmagala SDS Janeza Janše, ki bi jo volilo 17,4 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Na drugem mestu se je z 12,3 odstotka anketiranih ustalila stranka SD Tanje Fajon. Na tretjem mestu pa presenečenje, z 9,2 odstotka je tam Levica, ki jo vodi Luka Mesec. Sledi LMŠ Marjana Šarca, ki je strmoglavila na četrto mesto, saj bi se zanjo odločilo 8,1 odstotka vprašanih v anketi. 

Na petem mestu je NSi Mateja Tonina s 3,8 odstotka, sledi SAB Alenke Bratušek z 2,4 odstotka in SLS Marjana Podobnika z 2,3 odstotka. Koalicijsko DeSUS, ki jo vodi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, bi volilo 2,3 odstotka vprašanih v anketi, parlamentarno SNS Zmaga Jelinčiča pa 2,1 odstotka. Prav tako koalicijsko SMC, ki jo vodi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, bi obkrožilo 0,4 odstotka vprašanih v anketi Mediane. 

Že drugič zapored, ko je Fajonova prehitela Šarca

Če upoštevamo le glasove opredeljenih volivcev, bi stranka SDS zbrala 27 odstotkov glasov. Na drugem mestu je SD s Tanjo Fajon (19,1 odstotka), ki ji že druga anketa zapored kaže prednost pred stranko nekdanjega koalicijskega partnerja LMŠ. Prednost SD pred LMŠ je pred tednom dni pokazala tudi anketa Večera.

Velik padec stranke nekdanjega predsednika vlade

Stranko Marjana Šarca bi izbralo 12,6 odstotka anketiranih, s tem pa bi se LMŠ uvrstila šele na četrto mesto. Pred njo bi se uvrstila tudi Levica, ki bi jo izbralo 14,3 odstotka anketiranih, ko bi se udeležili volitev. Parlamentarni prag štirih odstotkov bi od strank dosegla še NSi, ki bi jo volilo 5,9 odstotka anketiranih. DeSUS in SNS bi prejeli po 3,6 oziroma 3,3 odstotka glasov.

 

V članku uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, ki so opredeljeni za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami. Odstotki se zato razlikujejo od dejanskih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki upoštevajo še odstotek neopredeljenih.
Peter Jančič
Mnenja Po Čeferinu voditelja levica išče kar v BTC
Ne spreglejte