Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 5. 2021,
10.59

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

4

Natisni članek

S kavča na plano S kavča na plano gostilna pivnica Zlata ladjica Ljubljana

Petek, 28. 5. 2021, 10.59

2 leti, 11 mesecev

"Ljubljani sva želela vrniti tisto, kar je bilo legendarno za najino generacijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

4

Zlata ladjica | Stavba s poltisočletno zgodovino v središču mesta, na Čevljarskem oziroma Jurčičevem trgu 1, je ponovno zaživela. Za to sta poskrbela investitorja Marko Konič in Andreja Cirman, ki pravita, da se jima je Zlata ladjica preprosto zgodila. Zdaj sta vodenje kavarne, pivnice in hotela predala ekipi 25 zaposlenih. | Foto Ana Kovač

Stavba s poltisočletno zgodovino v središču mesta, na Čevljarskem oziroma Jurčičevem trgu 1, je ponovno zaživela. Za to sta poskrbela investitorja Marko Konič in Andreja Cirman, ki pravita, da se jima je Zlata ladjica preprosto zgodila. Zdaj sta vodenje kavarne, pivnice in hotela predala ekipi 25 zaposlenih.

Foto: Ana Kovač

"Ko smo bili študenti in tudi kasneje, smo se s prijatelji večinoma dobivali v Zlati ladjici. To je bil naš prostor in verjamem, da marsikoga iz moje generacije na nekdanjo pivnico vežejo lepi spomini," pove Andreja Cirman. Skupaj s partnerjem Markom Koničem sta legendarni Zlati ladjici vdahnila novo življenje. Na terasi je že živahno, gosti nazdravljajo s pivom, prvi petzvezdični butični hotel v Ljubljani pa bo svoja vrata odprl v drugi polovici junija. 
 

Najprej je prišla stavba, potem sva začela razmišljati, s čim bi jo napolnila, pravi Andreja Cirman: "Še pred začetkom sva vedela, da bo projekt zahteven. Preden sva se pred dobrima dvema letoma odločila za obnovo, sva natančno določila različne mogoče rabe in se odločila, da Ljubljani vrneva tisto, kar je bilo legendarno za najino generacijo, in to je pivnica Zlata ladjica."

V zgornjih nadstropjih stavbe s poltisočletno zgodovino sta uredila prvi petzvezdični butični hotel v Ljubljani. "Poleg edinstvene lokacije je naša glavna konkurenčna prednost v tem, da gre za 400 let staro zgodovinsko stavbo. Vse historične elemente, tudi tiste, ki jih kot nujnih ni zapovedala niti spomeniškovarstvena služba, smo zelo skrbno ščitili in ohranili. 400 let stari stropi, parket iz 19. stoletja, v petih sobah stenske poslikave z začetka 18. stoletja, vse to dela stavbo posebno, neponovljivo," pravi sogovornica.  

Hiša na Čevljarski ulici 1 je stala že pred letom 1600 in bila edina izmed štirih hiš, ki je leta 1895 prestala veliki potres v Ljubljani. Preostale so bile v tako slabem stanju, da so jih nekaj let kasneje porušili. V 18. stoletju in pozneje so bili v zgornjih nadstropjih hiše stanovanjski prostori, v kleti, pritličju in prvem nadstropju pa različne trgovine z živili, damski salon, prodajalna vina in mesarija, prodajalna usnja in zlatarna ter nazadnje znamenita ljubljanska gostilna.                               

Ena izmed sob nosi zgodbo kultnega slovenskega filma iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Nasproti Zlate ladjice je za film Sreča na vrvici za novofundlandcem Jakobom v reko skočil Matic. | Foto: Miran Kambič Ena izmed sob nosi zgodbo kultnega slovenskega filma iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Nasproti Zlate ladjice je za film Sreča na vrvici za novofundlandcem Jakobom v reko skočil Matic. Foto: Miran Kambič

Ime Zlata ladjica je del identitete stavbe, gostilna s tem imenom je v pritličju začela delovati leta 1926. Leta 1960 se je razširila v pritlični del. Prav v tem letu so morali zaradi prometa od Novega trga proti Šuštarskem mostu ob Ljubljanici del vzhodne stene hiše porušiti in zalomiti vzporedno z Ljubljanico. V drugi polovici prejšnjega stoletja so stavbo kar nekajkrat prenavljali, leta 1986 pa so jo zaščitili kot spomenik. Dolga leta smo opazovali, kako propada pred našimi očmi. 

15 sob, 15 različnih zgodb

Gre za relativno majhen hotel s 15 sobami, razporejenimi v dve nadstropji ter prvo in drugo mansardo. Vsaka izmed sob nosi svojo zgodbo o tem, kaj se je dogajalo v tej hiši in njeni neposredni bližini. Cirmanova pove, da se je v času prenove, ko so sobe že dobivale končno podobo, pri njih oglasilo kar nekaj ljudi: "Simpatično se mi je zdelo, ko so na vprašanje, katera soba jim je najljubša, odgovarjali zelo različno. Po mojem mnenju je to dobra popotnica za hotel, ki je v osnovi namenjen različnim gostom."

Pod vodstvom konservatork restavratork so obnovili oziroma rekonstruirali bogate stenske poslikave. Odkrite so bile v vseh prostorih stavbe z izjemo pritličja, ki je bilo v preteklosti v celoti prenovljeno. Najstarejše segajo v začetek 18. stoletja.  | Foto: Miran Kambič Pod vodstvom konservatork restavratork so obnovili oziroma rekonstruirali bogate stenske poslikave. Odkrite so bile v vseh prostorih stavbe z izjemo pritličja, ki je bilo v preteklosti v celoti prenovljeno. Najstarejše segajo v začetek 18. stoletja. Foto: Miran Kambič

Iz hotelskih sob se pogled odpira na štiri strani Ljubljane: na Novi trg in vzdolž Brega, na Ljubljanski grad, proti Tromostovju in na Čevljarsko ulico.  | Foto: Miran Kambič Iz hotelskih sob se pogled odpira na štiri strani Ljubljane: na Novi trg in vzdolž Brega, na Ljubljanski grad, proti Tromostovju in na Čevljarsko ulico. Foto: Miran Kambič

Prepletanje starega z novim

Arheologi so med drugim odkrili, da je na tem mestu v 11. stoletju delovala najstarejša kovačija v Ljubljani. Med prenovo hotela so odkrili to in še druge historične zgodbe, ki so jih v sobah prepleti z moderno notranjo opremo. 

Med prenovo so ohranili za eno sobo originalnega parketa v baročnem vzorcu, ki so ga poustvarili in je zdaj v večini sob.  | Foto: Miran Kambič Med prenovo so ohranili za eno sobo originalnega parketa v baročnem vzorcu, ki so ga poustvarili in je zdaj v večini sob. Foto: Miran Kambič

Veliko je gostov, ki so zahajali še v "staro" Zlato ladjico 

Kljub epidemiji, ki je močno prizadela turistično in gostinsko panogo, Cirmanova optimistično zre v prihodnost: "Najbolj bom vesela, ko bo projekt končan in v celoti predan svojemu namenu. Lokalno, sezonsko, slovensko je vodilo naše ponudbe, tako pri hrani kot pri ponudbi piva. Odzivi gostov, ki ob lepem vremenu posedajo na terasi in uživajo v razgledu na živahno dogajanje ob Ljubljanici, so zelo dobri. Zlata ladjica kot pivnica je imela veliko stalnih obiskovalcev in ti so še posebej navdušeni, da je znova odprla svoja vrata." 

S spremembo imena bi legendarnemu lokalu naredila krivico. Zlata ladjica je prepoznavno ime in zato investitorja nista niti razmišljala o tem, da bi ga spremenila. | Foto: Miran Kambič S spremembo imena bi legendarnemu lokalu naredila krivico. Zlata ladjica je prepoznavno ime in zato investitorja nista niti razmišljala o tem, da bi ga spremenila. Foto: Miran Kambič

Luksuzni hotel v središču mesta bo prve goste sprejel v drugi polovici junija. Koliko bo stala nočitev, nam sogovornica ni želela izdati. 

Maček
Novice Vrača se legendarni lokal ob Ljubljanici
Novice Stavbi, ki je leta kazila središče Ljubljane, se obetajo lepši časi
Ne spreglejte