Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 4. 2023,
23.35

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

15

Natisni članek

Rožnik Koper Jakob Počivavšek 1. maj delavci Lidija Jerkič

Nedelja, 30. 4. 2023, 23.35

12 mesecev

Lidija Jerkič: Pravice delavcev nazadujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

15

Lidija Jerkič | Po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič tako v Sloveniji kot v svetu "nezavedno drsimo 150 let nazaj". | Foto STA

Po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič tako v Sloveniji kot v svetu "nezavedno drsimo 150 let nazaj".

Foto: STA

Sindikati se morajo tudi v času rekordno nizke brezposelnosti bojevati za plače, pokojnine in delovne pogoje, je v govoru na kresovanju, ki ga je na predvečer 1. maja v Kopru organizirala Obalna sindikalna organizacija - KS 90, poudaril njen generalni sekretar Damjan Volf. Predsednica ZZZS Lidija Jerkič pa je na Rožniku v Ljubljani ocenila, da pravice delavcev nazadujejo.

Kot je povedal Damjan Volf, so se tudi letos pripravili na praznovanje mednarodnega praznika dela z jasnim ciljem. "Tudi v času rekordno nizke brezposelnosti oziroma rekordno visoke zaposlenosti zahtevamo od delodajalcev, da delo plačujejo dostojno, da delavci delajo v varnih in zdravih delovnih pogojih ter da s tega naslova slovenski delavec, ko se upokoji, dobi takšno pokojnino, da ga ne bo vrgla na prag revščine, ampak da bo lahko s to pokojnino dostojno preživel," je ob robu dogodka pred koprsko Taverno povzel bistvo svojega slavnostnega govora.

"Nezavedno drsimo 150 let nazaj"

Na tradicionalnem praznovanju na Rožniku v Ljubljani je medtem predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič spomnila, da 1. maj praznujemo v spomin na delavce iz Chicaga, ki so leta 1886 umrli v boju za osemurni delovni čas. Od takrat se je marsikaj spremenilo, vendar po njenih besedah tako v Sloveniji kot v svetu "nezavedno drsimo 150 let nazaj".

Rožnik | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Omenila je nove oblike dela, kot sta platformno in prekarno delo, kjer delovni čas ni določen. Pravice, vezane na delovni čas, plačilo, zavarovanja ter varno in zdravo delo, je treba po njenem prepričanju ne samo ohranjati, ampak zagotoviti vsem.

Vladi bodo gledali pod prste

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek je na Rožniku tako kot tudi Lidija Jerkič pred njim opozoril, da je moč sindikata odvisna od števila članov. "Tisti, ki ni član sindikata, pa vseeno koristi vse, kar smo sindikati pridobili za delavce, ni solidaren in to moč slabi," je poudaril.

Robert Golob
Novice Premier Golob ob prazniku dela: Delo mora omogočati dostojno življenje

Napovedal je, da bodo sindikati gledali vladi pod prste pri pripravi reform. Zavzel se je za takšne reforme, ki bodo povečale pravičnost in solidarnost. Izpostavil je tudi problem plač, nižjih od minimalne. "To razvrednoti delo, njegovo zahtevnost, znanje in izobrazbo. Tak sistem, ki to omogoča, moramo spremeniti." Posvaril je pred odločanjem o spremembah delavskih pravic brez sodelovanja sindikatov. "Aroganca pri sprejemanju zakonodaje je v preteklosti že bila kaznovana," je spomnil.

Ne spreglejte