SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Levica zbrala podpise za sklic izredne seje o Palestini

0,19

termometer

Palestina
Foto: Reuters

Poslanska skupina Levica je sporočila, da so zbrali potrebno število podpisov poslancev za sklic izredne seje državnega zbora o priznanju Palestine. Po poročanju STA so v omenjeni poslanski skupini zbrali 27 podpisov. Za sklic izredne seje državnega zbora je sicer treba zbrati najmanj 23 podpisov.

Pod zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora se je podpisalo pet poslancev Levice, nepovezani poslanec Matjaž Hanžek, vseh 11 poslancev DeSUS in deset poslancev iz vrst SMC, so pojasnili v Levici, kjer bodo zahtevo za sklic izredne seje vložili danes oziroma v petek.

Izredna seja državnega zbora mora biti v skladu s poslovnikom državnega zbora sklicana v roku 15 dni po vložitvi zahteve.

Pred izredno sejo mora o zadevi zavzeti stališče tudi matično delovno telo, kar je v tem primeru odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Poslanci Levice bodo na poslanske skupine naslovili tudi pobudo za sklic izredne seje državnega zbora o reševanju problematike posojilojemalcev v švicarskih frankih. Nezadovoljni so, ker vlada ne podpira predloga zakona za reševanje problematike, ki so ga pripravili v Združenju Frank. Skupaj zato opozarjajo, da je mnenje vlade enako mnenju Združenja bank Slovenije.

Razprava o priznanju Palestine v Sloveniji poteka že več let

V Sloveniji razprava o priznanju Palestine poteka že več let. Palestino je doslej priznalo 136 od 193 članic Združenih narodov.

Med zdajšnjimi članicami EU so jo leta 1988 priznale Malta, Ciper, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Poljska in takratna Češkoslovaška.

Češka in Slovaška sta po razpadu skupne države leta 1993 omenjeno odločitev ohranili.

Leta 2014 je Palestino priznala Švedska, tri leta pred njo pa Islandija, ki ni članica EU. Zadnja država, ki je doslej priznala Palestino, je bila leta 2015 Sveta Lucija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin