Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
10. 8. 2018,
6.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

Levica Marjan Šarec volitve 2018 koalicija pogajanja

Petek, 10. 8. 2018, 6.41

5 let, 8 mesecev

Dogovor z Levico dosežen: Šarec bo vodil novo slovensko vlado #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Peterček strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB) je s stranko Levica parafiral sporazum o sodelovanju. Marjan Šarec ima na glasovanju za mandatarja zagotovljenih 52 glasov. Levica ne bo nasprotovala manjšinski vladi, bo pa podprla Dejana Židana za predsednika državnega zbora.

"Parafirali smo protokol o sodelovanju med peterico strank in Levico, tako da ovir za podporo mandatarju pri Levici ni več. Imamo 52 glasov," je po usklajevanju med petimi strankami in Levico dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

"Koalicijska pogodba se ne bo več spreminjala. Tako smo se dogovorili," je še dejal Šarec.

Kot kaže, bo za ministrsko ekipo dovolj 43 glasov

Pri glasovanju o ministrski ekipi pa Levica ne bo nasprotovala vladi, je dejal Šarec. Za potrditev ministrske ekipe potrebuje Šarec navadno večino, kar pomeni, da lahko ministre potrdijo tudi brez glasov Levice. Če se Levica ne bi udeležila glasovanja, bi bilo v DZ 81 poslancev in za izvolitev bi tako ministrska ekipa potrebovala le 41 glasov. Šarec ima zagotovljenih 43 glasov.

Levica bo podprla tudi Židana za predsednika DZ

"Marjanu Šarcu bomo dali naših devet glasov na glasovanju za mandatarja in prav tako za izvolitev Dejana Židana za predsednika DZ," je glede usklajevanj pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

"Mandatar se bo z Levico usklajeval tudi o ministrskih kandidati, po tem pa je levica zavezala da vladni ne bo nasprotovala," je glede podpore vladi dejal Mesec. O ministrskih imenih po besedah Šarca in Mesca še niso govorili.

Članstvo Levice je na internem referendumu izreklo podporo oceni sveta stranke, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. S tem se je strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas na strankinem referendumu. A v stranki so opozorili, da to samodejno ne pomeni podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Marjan Šarec
Novice Razkrivamo: Šarcu se nasmihata še dva glasova. Išče tudi 46. glas?

"Dobra priložnost, da se prekine s starimi praksami upravljanja države"

Po besedah Mesca manjšinska vlada s podporo stranke iz opozicij novo v slovenskem političnem prostoru, zato je "dobra priložnost, da se prekine s starimi praksami upravljanja države, ko se je ključne odločitve več ali manj sprejemalo za zaprtimi vrati vlade. Tokrat bo moralo odločanje potekati bolj odprto, bolj transparentno in s širšim iskanjem kompromisov, ki bodo dobri za vse."

Časovnice projektov bodo sestavljali letno, polletno bodo preverjanja, vsak mesec pa se bodo srečevali na usklajevalnih sestankih. Levica bo ob tem vsako leto nosilec vsaj dveh projektov.

Na usklajevanjih so se dogovorili tudi o ključnih projektih, ki bodo izpeljali do konca leta. To so ureditev pokojnin in skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Glede minimalne plače pa ostaja dogovor o dvigu na 700 evrov mesečno v letu in pol.

Židan zadovoljen ob podpori za mesto predsednika DZ

Predsednik SD Dejan Židan je v odzivu pozdravil današnje parafiranje protokola o sodelovanju petorčka z Levico. Najavo podpore stranke Levica in tudi ostalih strank bodoče koalicije pri kandidaturi za predsednika DZ pa sprejema "z zahvalo in hkrati veliko odgovornostjo". STA
Levica stranka
Novice Levica za projektno sodelovanje s Šarcem #video
Jernej Pavlič
Novice "V SAB se aktivno pogovarjamo, da ne bi dali ministrov v Šarčevo vlado" #video
Ne spreglejte