Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
10. 8. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Natisni članek

Ferenc Horvath Felice Žiža Marjan Šarec koalicija

Petek, 10. 8. 2018, 4.01

5 let, 8 mesecev

Razkrivamo: Šarcu se nasmihata še dva glasova. Išče tudi 46. glas?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Marjan Šarec | Predsednik LMŠ Marjan Šarec lahko računa na podporo dveh glasov poslancev narodnostnih manjšin. Kje bi dobil 46. glas, ni znano. | Foto STA

Predsednik LMŠ Marjan Šarec lahko računa na podporo dveh glasov poslancev narodnostnih manjšin. Kje bi dobil 46. glas, ni znano.

Foto: STA

Predstavnika manjšin sta se sestala s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, ki bo čez teden dni preverjal podporo pri glasovanju za mandatarja. Ne želita ga reševati, a če ne bo šlo drugače, mu bosta z glasovi pomagala, nam je povedal poslanec Felice Žiža. Srečanje so potrdili tudi v stranki LMŠ, kjer pravijo, da bosta poslanca v novi vladi ravnala državotvorno.

Poslanec italijanske narodne manjšine Felice Žiža in poslanec madžarske narodne manjšine Ferenc Horvath razkrivata, da sta se minuli teden sestala na neformalnem pogovoru s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, ta je od srede tudi kandidat za mandatarja. Zagotovljenih ima že 43 glasov poslancev, ki so se tudi podpisali pod njegovo kandidaturo, za izvolitev v DZ pa potrebuje še tri.

Šarec jima je predstavil, kako bi delovala manjšinska vlada

"Šarcu sva dejala, da lahko računa na najine glasove, v kolikor ne bo imel druge možnosti in nas bo v sodelovanje prepričal," pojasnjuje poslanec italijanske narodne manjšine Felice Žiža. | Foto: Zdravko Primožič/FPA "Šarcu sva dejala, da lahko računa na najine glasove, v kolikor ne bo imel druge možnosti in nas bo v sodelovanje prepričal," pojasnjuje poslanec italijanske narodne manjšine Felice Žiža. Foto: Zdravko Primožič/FPA Šarec jima je po besedah Žiže predstavil najbolj verjeten scenarij manjšinske vlade s 45 glasovi in z zunanjo podporo Levice.

"Če Šarec ne bi mogel pridobiti širše podpore in bi bila to edina mogoča pot za sestavo operativne vlade v dobro države, bi vlado verjetno podprla tudi predstavnika obeh manjšin. A pred glasovanjem se morava s Šarcem še enkrat temeljito pogovoriti," nam je o vsebini neformalnega pogovora dejal Žiža.

Opozarja, da niso še ničesar podpisali. Kot pravi, so se dogovorili, da "če bosta predstavnika manjšin edina težava za sestavljanje vlade in razvoj države, bosta vlado verjetno podprla."

"Šarec lahko računa na najine glasove, če ne bo imel druge možnosti"

"Šarcu sva dejala, da lahko računa na najine glasove, če ne bo imel druge možnosti in nas bo o sodelovanju prepričal," je še pojasnil Žiža.

Marjan Šarec
Novice Šarec tudi uradno mandatarski kandidat #video

Šarec išče 46. glas?

Žiža nam je razkril, da je Šarec na pogovoru omenjal tudi, da bi morda lahko pridobil še 46. glas. V LMŠ nam na vprašanje, ali Šarec res išče 46. glas, niso odgovorili.

Horvath je zgolj dejal, da sta se s Šarcem pogovarjala o pogledih na politično stanje v Sloveniji in o ključnih vprašanjih stanja obeh manjšin.

Oba zatrjujeta, da se z relativnim zmagovalcem volitev Janezom Janšo nista pogovarjala.

Nikoli nista zatrjevala, da absolutno ne bosta imela vloge odločilnega glasu

Oba poslanca narodnih manjšin sta ob izvolitvi v državni zbor zatrjevala, da s svojim glasovanjem ne želita biti jeziček na tehtnici. "Dejala sva, da ne želiva biti odločilni glas, nisva pa zatrjevala, da tega absolutno ne bova storila," je pojasnil Žiža.

Horvath je sicer ponovil svoje stališče ob izvolitvi v državni zbor, da s svojim glasovanjem ne želi biti jeziček na tehtnici.

Za državo bi bilo po mnenju poslanca madžarske narodne manjšine Ferenca Horvatha bolje, da se vlada vendarle čim prej formira, kot da gremo na predčasne volitve. | Foto: STA , Za državo bi bilo po mnenju poslanca madžarske narodne manjšine Ferenca Horvatha bolje, da se vlada vendarle čim prej formira, kot da gremo na predčasne volitve. Foto: STA , Ali ga je ob aktualnih težavah koalicije z iskanjem glasov za potrditev mandatarja morda kaj spremenil, Horvath odgovarja: "Če ima človek določena stališča, se jih mora držati. V nobeni kombinaciji ne bi bil rad 45. ali 46. glas na tehtnici. Ne samo v primeru Šarčeve koalicije, ampak tudi v primeru katerega drugega imena," zatrjuje.

Ali se bo glasovanja vzdržal oziroma bo glasoval proti imenovanju Šarca za mandatarja, Horvath še ni razmišljal. "To vprašanje se bolj nanaša na strankarske igrice, v katerih ne želim sodelovati. Bolj sem razmišljal o tem, da bom glasoval za kandidata, ki bo imel zagotovljeno potrebno večino. Upam, da jo bo imel," je optimističen.

Dodaja, da bo enako ravnal tudi pri potrjevanju vladne ekipe.

vlada, parlament
Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici

Horvath je v luči sestavljanja koalicije prepričan, da bo manjšinska vlada "zelo težko delovala", čeprav z njo v Sloveniji nimamo nikakršnih izkušenj.

"Spremeniti je treba volilno zakonodajo"

Za državo bi bilo po njegovem sicer bolje, da se čim prej oblikuje vlada, kot da gremo na predčasne volitve.

"Brez spremembe volilnega sistema bi bil rezultat na naslednjih volitvah zelo podoben. Vzdušje med državljani je takšno, da v večjem številu niso pripravljeni znova oditi na volišča. Nujno bi bilo presekati gordijski vozel in spremeniti volilno zakonodajo," je še sklenil Horvath.

Luka Mesec
Novice "Glasovi Levice so v tem trenutku več vredni, kot bodo kadarkoli pozneje"

Manjšinska poslanca podprla Drnovška in pomagala pri oblikovanju levosredinske vlade

Spomnimo, da sta poslanca narodnih manjšin v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije pomembno vlogo odigrala pri oblikovanju Drnovškove vlade po volitvah leta 1996. Pomladne stranke so na takratnih volitvah dobile 45 glasov, medtem ko je liberalni tabor dobil 43 glasov.

Janez Drnovšek | Foto: Arhiv Siol Foto: Arhiv Siol

Takratni predsednik države Milan Kučan je mandat za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, pokojnemu predsedniku LDS Janezu Drnovšku. Ta si najmanjše mogoče večine pri glasovanju za mandatarja, 46 glasov poslancev, ni zagotovil samo s prestopom Cirila Pucka iz SKD v LDS, ampak tudi s podporo obeh poslancev narodnih manjšin. Pozneje je vlado sicer sestavil z SLS in DeSUS.

Levica stranka
Novice Levica za projektno sodelovanje s Šarcem #video
Ne spreglejte