SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Levica za projektno sodelovanje s Šarcem #video

10

termometer

Članstvo stranke Levica je na internem referendumu prepričljivo podprlo projektno sodelovanje z manjšinsko vlado Marjana Šarca. Glasovalo je 40,81 odstotkov članov Levice, ki so za projektno sodelovanje z manjšinsko vlado podprli s 84,66 odstotki.

Svet stranke Levica je pred dnevi zavrnil vstop v koalicijo, ki jo sestavlja prvak LMŠ Marjan Šarec, presodil pa je, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado.

84-odstotna podpora sodelovanju s Šarcem

Podporo tej oceni so v stranki med člani preverjali v preteklih dneh na internem referendumu. Izrekanje na referendumu se je končalo opolnoči. Kot je povedal predstavnik stranke, se je referenduma udeležilo slabih 41 odstotkov članov, od tega jih je nekaj več kot 84 odstotkov glasovalo za projektno sodelovanje z manjšinsko vlado.

"Po statutu stranke Levica je kvorum za notranji referendum 25 odstotkov, tako da je bila nekaj več kot 40 odstotna podpora zadostna," je dejal poslanec Levice Primož Siter.

Matej Tonin, NSi. Novice Bi se lahko Matej Tonin vrnil k Šarcu? #video

"Stvari v glavnem že dorečene"

Koalicijska pogajanja | Foto: STA Foto: STA Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da "ne, je pa dobro odpiranje vrat za nadaljevanje pogajanj, oziroma za snovanje končnega sporazuma, na podlagi katerega pa bomo poslanci lahko podprli Šarca".

Pritrdil je, da za njihovo podporo Šarcu v Levici potrebujejo še zagotovilo, da se koalicijski sporazum po glasovanju ne bo bistveno spreminjal, in končni dogovor o protokolu o sodelovanju. Ob tem pa je poudaril, da so "te stvari v glavnem že dorečene", tako v Levici pričakujejo, da bo v petek, ko se bodo prvaki šestorčka znova srečali, zadnji dan usklajevanj in bo partnerski sporazum dokončno potrjen. "Mi smo pripravljeni, smo v nizkem štartu, podpora z naše strani je pripravljena, vse ostalo je odvisno od petorčka," je navedel.

S peterico strank morajo uskladiti še protokol o sodelovanju

Vodstvo Levice se je v teh dneh s peterico strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS že usklajevalo o partnerskem sporazumu in protokolu sodelovanja, ki pa ga še niso dokončno uskladili. Predsedniki strank se bodo na to temo znova sestali v petek.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec za izvolitev za mandatarja v državnem zboru potrebuje 46 glasov.  | Foto: STA Predsednik LMŠ Marjan Šarec za izvolitev za mandatarja v državnem zboru potrebuje 46 glasov. Foto: STA

Jernej Pavlič Novice "V SAB se aktivno pogovarjamo, da ne bi dali ministrov v Šarčevo vlado" #video

Šarec: Izid referenduma v Levici dober obet za nadaljnje korake

Šarec je izid internega referenduma v Levici označil kot "dober obet za nadaljnje korake". Spomnil je, da jih sedaj čaka še podpis protokola o sodelovanju.

"Po tem bodo izpolnjeni vsi pogoji, da Levica prispeva svoje glasove na glasovanju o mandatarju prihodnji petek," je v izjavi navedel Šarec.

Kandidaturo vložili s 43 podpisi

Levica sicer ni prispevala podpisov pod kandidaturo Šarca za predsednika vlade, ki jo je v sredo vložila peterica strank s 43 podpisi. Poslanci bodo o mandatarju odločali na tajnem glasovanju predvidoma na seji prihodnji petek.

Pred tem se je Šarec oziroma peterica strank za vstop v koalicijo pogovarjala z NSi Mateja Tonina, a je vodstvo stranke vstop zavrnilo. 

Marjan Šarec Novice Šarec tudi uradno mandatarski kandidat #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 105
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin