Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
9. 8. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

24

Natisni članek

NSi Marjan Šarec vlada volitve 2018

Četrtek, 9. 8. 2018, 17.24

5 let, 8 mesecev

Bi se lahko Matej Tonin vrnil k Šarcu? #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

24

NSi v drugem krogu ne bo podrla kandidature Marjana Šarca za mandatarja manjšinske vlade in bo tako kot v preteklem mandatu "konstruktivna opozicija". Lahko to vseeno pomeni, da bi v morebitnem tretjem krogu podprli Šarca? "NSi je stranka dialoga in se je vedno pripravljena pogovarjati in iskati rešitve v dobrobit Slovenije," odgovarjajo v stranki Mateja Tonina.

Peterček strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je v sredo vložil kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja s 43 podpisi. Rok za vložitev podpisov za mandatarja se sicer izteče jutri, a ni pričakovati, da bi kandidaturo vložil še kdo. 

Šarec išče manjkajoče tri glasove

Da bi bil Šarec na glasovanju potrjen za mandatarja, mu torej manjkajo še trije glasovi. Šarec upa, da bo te dobil od Levice, ki ima devet poslancev, vendar z njimi peterček strank še vedno ni uskladil protokola o sodelovanju. Levica se je po tem, ko je zavrnila vstop v koalicijo, odločila, da je pripravljena projektno sodelovati z manjšinsko vlado.

Marjan Šarec za izvolitev v državnem zboru potrebuje 46 glasov. | Foto: STA , Marjan Šarec za izvolitev v državnem zboru potrebuje 46 glasov. Foto: STA ,

Še pred glasovanjem pa se mora Šarec ukvarjati z nesoglasji v peterčku. V SAB zelo resno razmišljajo, da v manjšinsko vlado ne bi dali minisitrov iz svoje stranke, dvome o delovanju manjšinske vlade pa so imeli tudi v Cerarjevi SMC.

NSi napoveduje, da bo konstruktivna opozicija

Še pred Levico se je peterica strank za vstop v koalicijo pogajala z NSi, vendar je stranka Mateja Tonina vstop v koalicijo zavrnila, ker niso bili zadovoljni z osnutkom koalicijske pogodbe in nesoglasji znotraj peterice.

Na glasovanju za mandatarja prihodnji petek NSi Marjana Šarca ne bo podprla za mandatarja. Dodajajo, da bodo v primeru manjšinske vlade z njo sodelovali "kot v preteklem mandatu" in da "bo NSi konstruktivna opozicija".

Matej Tonin | Foto: STA , Foto: STA ,

Na vprašanje glede morebitnih ponovnih pogajanj s Šarcem o vladi pa v stranki, ki jo vodi Matej Tonin, odgovarjajo, da je "NSi stranka dialoga in se je vedno pripravljena pogovarjati in iskati rešitve v dobrobit Slovenije". Bi lahko torej NSi kljub vsemu v morebitnem tretjem krogu podprla Šarčevo vlado? "Počakajmo, da se izteče drugi krog," pravijo o morebitni podpori Šarca za mandatarja v tretjem krogu.

Levica stranka
Novice Levica za projektno sodelovanje s Šarcem #video

Uršič več možnosti pripisuje Levici kot pa NSi

Domen Uršič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Možnosti za vrnitev NSi k pogajanjem obstajajo. V imenu državotvornosti obstajajo tudi številne druge možnosti: prilagoditev koalicijske pogodbe stranki Levica ali pa začetek pogajanj z Janezom Janšo.

Preigravalo se bo veliko možnosti, zelo pomembno pa bo, kako se bo to interpretiralo v medijih. Da bi se NSi vrnila prav v koalicijo, pa za zdaj ni veliko možnosti," o morebitnih scenarijih razmišlja Domen Uršič, strokovnjak za marketing.

Dodaja, da prej v vrsti za vrnitev k pogajanjem za vstop v koalicijo vidi Levico kot NSi.

Novih volitev si ne želijo

Po njegovih besedah si stranke na levi strani političnega zemljevida bolj želijo sestaviti vlado kot pa ponovljenih volitev.

"Novim predčasnim volitvam se želijo bolj izogniti stranke na levi sredini kot pa na desni," pravi Uršič. Morebitni manjšinski vladi Uršič ne napoveduje svetle prihodnosti: "Mislim, da bo manjšinska vlada težko sprejemala in iskala podporo na različnih straneh, kar bo otežilo delo celotne vlade."

Uršič sicer meni, da ima tudi vodja relativne zmagovalke SDS Janez Janša še možnost za sestavo vlade, "vendar morajo drugi pokazati željo".

Jernej Pavlič
Novice "V SAB se aktivno pogovarjamo, da ne bi dali ministrov v Šarčevo vlado" #video
Ne spreglejte