Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
8. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

32

Natisni članek

koalicija Luka Lisjak Gabrijelčič vlada Marjan Šarec

Sreda, 8. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

"Glasovi Levice so v tem trenutku več vredni, kot bodo kadarkoli pozneje"

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

32

Luka Mesec | Koordinatorja Levice Luka Mesca je včeraj zmotilo, da so za ime kandidata za predsednika DZ Dejana Židana izvedeli hkrati z mediji in ne na skupnem sestanku pred tem. Na vprašanje, ali bo Levica v sredo prispevala svoje podpise pod kandidaturo Šarca za mandatarja, je odgovoril, da "v vsakem primeru čakajo četrtek", ko bodo znani izidi njihovega internega referenduma. Šele ti bodo namreč poslanski skupini dali legitimnost za podporo vladi. | Foto STA

Koordinatorja Levice Luka Mesca je včeraj zmotilo, da so za ime kandidata za predsednika DZ Dejana Židana izvedeli hkrati z mediji in ne na skupnem sestanku pred tem. Na vprašanje, ali bo Levica v sredo prispevala svoje podpise pod kandidaturo Šarca za mandatarja, je odgovoril, da "v vsakem primeru čakajo četrtek", ko bodo znani izidi njihovega internega referenduma. Šele ti bodo namreč poslanski skupini dali legitimnost za podporo vladi.

Foto: STA

Ponedeljkovo glasovanje o mandatarju za sestavo vlade in predsedniku DZ bo pokazalo složnost peterice koalicijskih strank in Levice. Ker peterica za uspešno izvolitev kandidatov pričakuje podporo Levice, bo od njene prve poteze kmalu jasna prihodnja dinamika koalicije, je prepričan politični komentator Luka Lisjak Gabrijelčič.

Peterica strank (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS) bo danes v državni zbor vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja in kandidaturo Dejana Židana za predsednika državnega zbora. Podporo Šarcu so do zdaj že napovedali v SD in SMC, medtem ko imajo v Levici še nekaj zadržkov do sodelovanja.

Violeta Tomić
Novice SMC in SD napovedali podporo Šarcu. V Levici imajo zadržke. #video

"Kdor bo to vlado podprl, pomeni, da je resen, kdor je pač ne bo, bo s tem pokazal, da nima resnih namenov," je v ponedeljek dejal Šarec.

Glede na dejstvo, da peterica strank za uspešno ponedeljkovo glasovanje pričakuje podporo Levice, Židanovo kandidaturo pa je sprejela brez vednosti Levice, se poraja vprašanje, ali bo Levica novega predsednika DZ sploh podprla.

Na to je ob razkritju poteka ponedeljkovih pogajanj na svojem Facebooku namignil tudi poslanec Levice Franc Trček, ki je zapisal: "Če pa je to "resnost" Marjana Šarca, ki naj bi jo na lepe oči podprli, potem pa ... (stavek dokončajte sami)."

Trček namiguje, da bi Šarec namesto glasov Levice lahko pridobil dva glasova predstavnikov narodnih skupnosti in enega prestopnika, s čimer bi si zagotovil podporo 46 poslancev.

Bo Šarcu na pomoč priskočil Jelinčič?

Politični komentator Luka Lisjak Gabrijelčič na družbenem omrežju Twitter opozarja, da ni dovolj, da se Levica glasovanja vzdrži, temveč mora novega kandidata tudi podpreti.

Analitik nadaljuje, da bo v prihodnje takšnih primerov malo. Levica bo morala glasovati skupaj z SDS, NSi in SNS, če bo hotela zrušiti kakšen predlog, za katerim trdno stoji koalicija, meni. "To bodo njeni nasprotniki zelo enostavno uporabili proti njej; to si bo le stežka privoščila," še pravi.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

Precedens za nadaljnje sodelovanje

Zaradi vsega naštetega so glasovi Levice v tem trenutku vredni več, kot bodo kadarkoli pozneje, pravi in dodaja, da tudi pri interpelacijah vlada ne bo potrebovala glasov Levice proti interpelaciji. Brez glasov Levice bo vsa opozicija daleč od potrebne večine, še pravi.

Luka Lisjak Gabrijelčič dopušča možnost, da Šarčevi koaliciji na ponedeljkovem glasovanju o mandatarju in predsedniku DZ namesto Levice z glasovi na pomoč priskoči Jelinčičeva SNS. | Foto: Bojan Puhek Luka Lisjak Gabrijelčič dopušča možnost, da Šarčevi koaliciji na ponedeljkovem glasovanju o mandatarju in predsedniku DZ namesto Levice z glasovi na pomoč priskoči Jelinčičeva SNS. Foto: Bojan Puhek "Zato se iz čisto racionalne igre moči Levica ne more vdati pričakovanju, naj glasuje za kandidata, ki ni bil usklajen z njo. Če koalicija še takrat, ko nujno potrebuje njene glasove, njeno podporo jemlje za samoumevno, bo to precedens za nadaljnje sodelovanje. Hkrati pa je Židan kandidat, ki je med vsemi možnimi imeni programsko najbližje Levici. Torej je odločitev Levice, da mu odreče podporo, enostavno prikazati kot trmo in igrico moči - in njeni volivci bi jo verjetno težko razumeli," je prepričan Lisjak Gabrijelčič.

Janez Janša SDS
Novice Ali je verjetno, da se Janša umakne, karte pa se premešajo na novo? #video

Napoveduje, da bo od prve poteze Levice torej kmalu jasna prihodnja dinamika. "Predvsem zato, ker Šarec testira, koliko so vredne njihove grožnje," še sklene komentator.

Ne spreglejte