SiolNET. Novice Slovenija
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letalo z okuženimi slovenskimi vojaki prispelo iz Prištine

0,39

termometer

Slovenska vojska vojak
Foto: Bor Slana

Trije pripadniki Slovenske vojske (SV), ki so se okužili z novim koronavirusom, so se s Kosova, kjer delujejo v okviru Natove misije Kfor, popoldne vrnili v domovino, so za STA potrdili v SV. Vojake bodo sprejeli na infekcijsko kliniko. Njihovo zdravstveno stanje je sicer dobro.

Po prihodu na brniško letališče je vojake na infekcijsko kliniko prepeljala vojaška zdravstvena enota, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. V SV so pojasnili, da bo nadaljnje zdravljenje okuženih vojakov odvisno od zdravniške ocene.

Na prošnjo ministrstva za zunanje zadeve pa so v domovino skupaj z vojaki prepeljali še eno državljanko Slovenije. Kot je na Twitterju zapisal Tonin, gre za osebo, ki se dlje časa ni mogla vrniti v Slovenijo.

Jelko Kacin Novice Kacin: Odločitev o večjem sproščanju ukrepov morda okoli 12. maja

V Kforjevo bazo v Prištini je SV napotila tudi epidemiološko ekipo, ki bo opravila dezinfekcijo prostorov. Trije vojaki so službovali v bazi Film City, kjer slovenski častniki delujejo v poveljstvu Kforja, piše STA.

Prevoz okuženih vojakov v domovino je SV opravila z letaloma Turbolet L-410 in PC-6, je na Twitterju še zapisal Tonin.

V misiji naj bi bilo več okužb

V misiji Kfor, v kateri je vse skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, naj bi bilo potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav, vendar v SV podrobnejših podatkov nimajo.

Naloge slovenskih vojakov, ki so na Kosovu nameščeni v več bazah, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Okužbo z novim koronavirusom so sicer pred tem potrdili že pri pripadniku SV, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Po navedbah SV je njegovo zdravstveno stanje dobro, ni pa še bil odpuščen iz bolnišnice, še piše STA.

Španija Trendi Slovenec v španski karanteni: Znanec je dobil kazen 1.500 evrov, ker je šel teč #intervju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin