Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
14.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Jure Leben Ekosistemi požar sanacija

Četrtek, 20. 9. 2018, 14.56

5 let, 7 mesecev

Leben napovedal odločne ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Jure Leben | Novi okoljski minister Jure Leben je v Zalogu pri Straži napovedal tudi spremembe zakona o varstvu okolja. | Foto STA

Novi okoljski minister Jure Leben je v Zalogu pri Straži napovedal tudi spremembe zakona o varstvu okolja.

Foto: STA

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je na svojem prvem terenskem obisku ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ker sanacija požarišča od konca preteklega leta stoji, območje zaloške podružnice pa je v zadnjem obdobju dobilo novega lastnika, je napovedal odločne ukrepe.

Okoljski minister Jure Leben, ki si je požarišče ogledal v spremstvu straškega župana Dušana Krštinca, predstavnika civilne pobude Zalog-Loke Franca Pluta in glavne okoljske inšpektorice Dragice Hržica, je povedal, da so predstavnikom lokalne skupnosti danes predstavili sanacijsko-interventni program, ki ga nameravajo uresničiti do februarja prihodnje leto.

Novice Ekosistemi: Leto dni po požaru območje ni sanirano #video

Stroške sanacije bodo morali poravnati Ekosistemi

Takrat namerava država sama začeti sanacijo, stroške pa bo moral poravnati onesnaževalec oziroma v tem primeru Ekosistemi. O samih ukrepih Leben ni hotel govoriti, kar je pojasnil s tem, da onesnaževalcu nočejo pomagati s svojo napovedjo. Po podatkih ministrstva je lastnik zaloške podružnice v zadnjem obdobju sicer postalo eno od hrvaških podjetij.

Leben je napovedal, da se bo ministrstvo "zdaj aktivno lotilo izvedbe vseh aktivnosti", ki jih bo s ciljem, da se stanje sanira čim prej, vodila njihova inšpekcija.

"Kot država se moramo interventno odzvati in zadevo sanirati, da ne bo prišlo do nadaljnjega onesnaževanja okolja," je opozoril  Leben in dodal, da je ministrstvo že pripravilo sistemske rešitve, ki bodo omogočile hitro in učinkovito reševanje podobnih primerov v prihodnosti. Omenjene rešitve bo v prihodnjih dneh predstavil predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

Jure Leben
Novice Odbor DZ prikimal kandidaturi Jureta Lebna za okoljskega ministra #video

Leben napovedal spremembe zakona o varstvu okolja

Minister je v nadaljevanju pojasnil, da gre za novosti zakona o varstvu okolja, ki bodo šle v smeri večje zaščite okolja in prebivalcev v podobnih primerih, kot so Ekosistemi v Zalogu. "Zame je bistveno, da lokacijo tukaj v Zalogu saniramo, a tudi, da sistemsko uredimo, da se taki primeri več ne bodo dogajali," je dejal Leben.

Glavna okoljska inšpektorica Hržica je dejala, da bi moral onesnaževalec po zadnji odločbi do 10. septembra poskrbeti za sanacijo požarišča. O tem so na inšpektoratu obvestili ministra Lebna, ki se je po njenih besedah odločil za takojšnje posredovanje.

Glede na to, da nekateri postopki že tečejo, inšpektorica ukrepov v Zalogu ni hotela komentirati. Potrdila je tudi menjavo lastništva, ki pa po njenih zagotovilih na inšpekcijsko odločbo nima vpliva. Ob Lebnovem obisku sta sicer straški župan Krštinc in predstavnik nasprotnikov omenjene podružnice Plut pozdravila hiter odziv novega ministra za okolje in prostor.

Pogorišče podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu | Foto: STA , Pogorišče podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu Foto: STA ,

Vzrok za požar v Ekosistemih je bil samovžig

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali za približno 24 ur. Gost črn dim so občutili tudi prebivalci Novomeške kotline, Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da je bil vzrok za požar samovžig. Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi. Straški svetniki so nato avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara.

Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Gozd
Novice Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest

Podjetje odpadkov ne more obdelati brez okoljevarstvenega dovoljenja

Pogorišče je med drugimi politiki in pristojnimi obiskal tudi takratni predsednik vlade Miro Cerar. Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob obletnici požara medijem sporočil, da jim kljub naprezanjem in dopisovanju z ministrstvom za okolje in prostor, da bi s pogorišča dokončno odstranili odpadke, to ni uspelo.

Po njegovih podatkih je na pogorišču še vedno približno pet tisoč kubičnih metrov odpadkov. Možnost za njihovo odstranitev predstavlja izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne morejo storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega, je pojasnil Kovačič.

Ne spreglejte