SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekosistemi: Leto dni po požaru območje ni sanirano #video

0,34

termometer

Danes mineva natanko leto dni od požara v zbiralnici odpadkov Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. S požarom se je spopadalo več kot 200 gasilcev, ki so tleče odpadke gasili več dni. Po letu dni je stanje na pogorišču še vedno katastrofalno. Pet tisoč ton odpadkov nezaščiteno leži na kraju požara, čeprav nov občinski prostorski načrt tu odlagališča ne dovoljuje. Okoljsko ministrstvo s prstom kaže na lastnika, ta pa trdi, da sanacijo onemogoča prav država.

Pred letom dni se je s požarišča proti več kilometrov oddaljeni dolenjski prestolnici valil gost črn dim. Širše območje požara so zavarovali policisti, številni domačini so morali zapustiti domove, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Evakuirani prebivalci so se spraševali, kaj bo z njihovim premoženjem. Po intervenciji je zdravniško pomoč potrebovalo deset gasilcev. Njihov trud je takrat opazila tudi ministrica za okolje Irena Majcen. "Dejstvo je, da gasilci znajo svoje delo opraviti vrhunsko," je takrat poudarila Majcnova.

123 Novice Od požara je že pol leta, odpadki pa še vedno ležijo po tleh #video

Leto dni po požaru območje ni sanirano

Leto dni po požaru v odpadni vodi resda plavajo race, vendar pa je območje daleč od saniranega. "To, kar je vidno za nami, je pravzaprav zrcalna slika te države, kako rešuje in sankcionira tiste, ki povzročijo tako veliko onesnaženje," pojasnjuje Franc Plut iz Civilne iniciative Ivančna Gorica.

Odpadkov ne želi sprejeti nobena sežigalnica. Da bi bili uporabni, bi jim bilo treba dvigniti kurilno vrednost. To bi lahko naredili, če bi jim primešali še vsaj enkrat toliko svežih odpadkov, vendar pa okoljske službe podjetju tega ne dovolijo.

Za težave podjetja Ekosistemi domačinom medtem ni mar. "Pravilno je, da se tako podjetje uniči, da se zagotovi ljudem tisto, kar jim po zakonih in ustavi pripada, in sicer pravica do čiste vode in zdravega okolja," poudarja Plut.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin