Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
12.22

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Državni zbor minister okolje

Sreda, 5. 9. 2018, 12.22

5 let, 7 mesecev

Odbor DZ prikimal kandidaturi Jureta Lebna za okoljskega ministra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je predstavitev kandidata Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor ocenil kot ustrezno. Prioritetno se namerava lotiti problema odpadne embalaže in sanacije degradiranih okolij.

Jure Leben, kandidat iz kvote SMC, je predstavitev svojega programa začel že zjutraj, a je predsednik odbora Rudi Medved (LMŠ) po treh urah razpravo prekinil. Odbor je z obravnavo te točke nadaljeval popoldne in s kandidatom razpravljal še približno dve uri.

"V popolnosti se zavedam, da je obseg dela na ministrstvu za okolje in prostor izjemno velik in izjemno zahteven," je v svoji predstavitvi poudaril Leben, ki je v vladi Mira Cerarja kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo bdel nad projektom drugega železniškega tira. Med drugim se je zavzel za "dvig odločevalskih in delovnih procesov" ter "vsebine dela" ministrstva. Obljubil je tudi intenzivno sodelovanje z drugimi resorji.

Velik problem vidi v odpadni embalaži

Na področju okolja je kot eno od prioritet izpostavil odpadno embalažo. Povedal je, da bo v zvezi z že nakopičeno embalažo "verjetno potreben nek interventen ukrep". Sicer pa se je zavzel za vzpostavitev novega koncepta, ki bo določil jasno odgovornost vsakega deležnika v sistemu.

Izpostavil je, da večje število družb za ravnanje z odpadno embalažo ne zagotavlja učinkovitega pobiranja, profitna naravnanost pa "lahko pripelje do tega, da se osredotočamo na cilje konec leta namesto na delovanje verige v javno korist".

Del rešitve po njegovem predstavlja tudi znižanje praga za zavezance za plačevanje embalažnine, ki je trenutno pri 15 tonah embalaže, dane na trg v letu dni. "Če odpadek proizvedeš, moraš za njega odgovarjati."

Boštjan Jazbec
Novice Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video

Zavzel se je za boljše izkoriščanje obnovljivih virov energije

Glede morebitne sežigalnice je dejal, da "nima nič proti", a le pod določenimi pogoji - med drugim bi moral biti tak obrat neprofiten, ključen pa bi bil dialog in za javnost sprejemljiv monitoring. Leben meni tudi, da bi morebitna sežigalnica morala zaživeti znotraj že obstoječih objektov.

Izrekel se je za popolno ukinitev plastičnih vrečk, in sicer "čim prej", morda že do začetka prihodnjega leta. Prvi korak pri naslavljanju tega problema bodo pogovori s trgovskimi verigami.

Uvesti namerava dvostopenjsko oblikovanje zakonodajnih predlogov

Obljubil je dvoletno programsko financiranje nevladnih organizacij in redna mesečna posvetovanja oz. koordinacijo z njimi. "Nevladnikov v Sloveniji trenutno ne dojemamo kot pomembnega partnerja pri oblikovanju okoljskih politik. Zato je nujno to razmišljanje spremeniti in dovoliti, da tudi oni svoja stališča in predloge podajo v vseh fazah sprejemanja zakonodaje," je poudaril.

Tako namerava Leben uvesti dvostopenjsko oblikovanje zakonodajnih predlogov. Deležniki bodo lahko sodelovali že pri pripravi koncepta, nato pa pripombe še enkrat podali, preden bo predlog šel v potrjevanje.

"Prepričan sem, da lahko na tak način minimiziramo slabo voljo na terenu in tudi izboljšamo izdelke ministrstva za okolje in prostor," je dejal.

nike
Sportal "Kontroverzna" fotografija, zaradi katere nekateri sežigajo športno opremo

Prioriteta bo tudi sanacija degradiranih območij

Ena od prioritet bo tudi sanacija degradiranih območij. Leben bo deloval po načelu ničelne tolerance do onesnaževalcev okolja, stroške za sanacijo pa bodo morali nositi tisti, ki onesnaženje povzročijo.

"Potrebno bo zagotoviti finančna sredstva za odlok o Mežici, pripraviti akcijski načrt in odlok za sanacijo žarišč v Celju," je med drugim napovedal. Njegova prioriteta bo reševanje problema z zemljinami: "Takoj je treba urediti področja šol, vrtcev in prepričan sem, da z lokalno skupnostjo to lahko uspemo narediti."

Izboljšati namerava tudi delovanje inšpekcij

Za izboljšanje stanja pa bo nujno izboljšati delovanje nadzora oz. inšpekcij. "Na mestu ministra lahko sedi supermen - če nimamo učinkovitega sistema izvajanja zakonov, nam nič ne pomaga, da so zakoni in ministri taki, kot morajo biti," je ponazoril. Inšpektorat za okolje mu bo moral tako tedensko poročati o tem, kako tečejo posamični postopki. V same končne odločitve pa se ne bo vtikal, je obljubil.

Reko Muro namerava namesto za hidroelektrarne izkoristiti za potrebe namakanja v kmetijstvu. Iz Jernejevega kanala pa želi zapuščena plovila dvigniti na državne stroške in nato znesek izterjati od zadnjih znanih lastnikov. Zavzel se je tudi za boljše izkoriščanje obnovljivih virov energije, tudi postavitev vetrnic.

Natančno se želi seznaniti s procesi v Kemisu

Po vprašanju poslanca SDS Zvoneta Černača se je dotaknil tudi problema vrhniškega Kemisa. "Kemis se je po mojem mnenju zgodil zato, ker se ni pravilno in učinkovito spremljalo izvajanje ukrepov okoljevarstvenega soglasja," je dejal na podlagi javno dostopnih mu informacij.

"Izboljšati moramo kontrolo izvajanja zakonov," je poudaril Leben in se zavzel za "prevetritev" dela inšpekcijskih služb. Glede nadaljnjega delovanja Kemisa pa je dejal, da "če bomo izboljšali kontrolo izvajanja okoljevarstvenih soglasij, lahko Kemis ostane tam, kjer je". Pred sprejemom končnega mnenja ministrstva pa se želi natančno seznaniti s procesi v Kemisu in govoriti tudi z lokalno skupnostjo.

Na trgu želi več stanovanj, predvsem za mlade

Na področju prostora je obljubil analizo učinkovitosti izvajanja trojčka gradbene zakonodaje. "Predvsem moramo zagotoviti transparenten in učinkovit, kakovosten sistem urejanja prostora in graditve objektov ter s tem omogočiti podporo razvojnim pobudam in investicijam," je menil.

Na področju stanovanjske politike se je zavzel za plasiranje več stanovanj na trg, še posebej tistih za mlade in mlade družine. "Tukaj je treba politiko stanovanjskega sklada nadaljevati in jo nadgraditi s koalicijsko zavezo, da se več denarja, v tem primeru 0,4 odstotka BDP, vlaga v stanovanjsko področje. Leben bi v reševanje stanovanjske problematike vključil tudi Družbo za upravljanje terjatev bank."

Očistimo slovenijo
Novice Očistimo Slovenijo: Pol milijona prostovoljcev in 20.000 ton odpadkov

"Na ministrstvu se bodo morali navaditi na projektni način dela"

Pod Lebnom se bodo na ministrstvu za okolje in prostor morali navaditi na projektni način dela, je še napovedal.

Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev

 

Ne spreglejte