SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest

0,10

termometer

 | Foto: Monika Oset
Foto: Monika Oset

Celjska družba Ekosistemi, ki ji je julija lani pogorela podružnica v Zalogu v Občini Straža, je danes pripravila novinarsko konferenco na temo sanacije in odstranjevanja odpadkov požarišča. Ker je sanacija zaradi birokratskih in drugih ovir lani zastala in rešitve ni na vidiku, so napovedali delovanje na lastno pest in odstop direktorja družbe.

Lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič je povedal, da želijo odpadke s pogorišča v Zalogu rešiti tako, da jih odpeljejo, to pa nameravajo storiti ne glede na to, da imajo zvezane roke. Tudi z državljansko nepokorščino, je poudaril.

Ekosistemi so se pritožili na upravno sodišče

"Stroji bodo zabrneli, da bo odpadek primeren, da ga lahko odpeljemo, in da ga tisti, ki ga lahko sprejmejo, tudi sprejmejo," je dodal.

Kot je pojasnil, je sanacija pogorišča novembra lani zastala, Ekosistemi pa so se, potem ko jim je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za pogorelo podružnico, pritožili na upravnem sodišču.

Po Kovačičevih podatkih je sicer na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene.

Kalifornija Novice V uničujočih požarih številni mrtvi #video

Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega.

Podjetje ima poleg mešanja odpadkov oz. sežganine na voljo še sicer hitrejši postopek homogenizacije, ki pa bi ga lahko uporabili, le če jim bi ga odobrila okoljsko ministrstvo in lokalno okolje.

Na dovoljenje še čakajo

Kot je povzel, je ministrstvo za okolje in prostor zaustavilo že začeto sanacijo, na izdajo sanacijskega okoljevarstvenega dovoljenja pa ne pristane. Ker je med možnimi rešitvami tudi odvoz odpadkov na Hrvaško, je pristavil, da osem mesecev čakajo izvozno dovoljenje za izvoz 2000 ton odpadkov na Hrvaško.

Požar Portugalska Novice Na Hrvaškem in Portugalskem se bojujejo s požari

Hkrati čakajo na dovoljenje za homogenizacijo oz. predhodno obdelavo odpadkov. Pristojnim so vlogo oddali 9. marca in od takrat, kljub temu, da upravni postopek predvideva 30 dni za odgovor, čakajo na njihov odziv. Možnost sanacije je po njegovih besedah zaustavila tudi marčevska sprememba občinskih prostorskih aktov.

Problem sanacije bi radi sicer čim prej rešili, ker imajo z zemljiščem v Zalogu "nove cilje", je še opozoril Tomislav Kovačič.

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob tem dejal, da "žal kot poslovodeči ne vidijo več rešitev za sanacijo" in da namerava, ker zaradi navedenih ovir ne more nositi odgovornosti pri sanaciji, kot direktor odstopiti.

Vzrok požara naj bi bil samovžig

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija lani.

Nasprotniki pogorelega obrata so kmalu po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Straški svetniki so avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara.

Portugalska, požar, gasilci Novice S požari se bori četrtina vseh gasilcev

Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Na Policijski upravi Novo mesto so danes povedali, da kriminalistične preiskave požara v celoti še niso končali, kot vzrok požara pa so ugotovili samovžig.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin