Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2023,
10.13

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

padavine dež neurje Hrvaška Slovenija nevihta vreme

Četrtek, 21. 9. 2023, 10.13

7 mesecev, 1 teden

Arso za petek in soboto izdal rumeno opozorilo za celotno državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50
Vreme, nevihta, shelf oblak | Močnejše nalive lahko pričakujemo zlasti na območju slovenske in hrvaške Istre, Primorske, Dolenjske ter v južnem delu Notranjske. | Foto Guliverimage

Močnejše nalive lahko pričakujemo zlasti na območju slovenske in hrvaške Istre, Primorske, Dolenjske ter v južnem delu Notranjske.

Foto: Guliverimage

Deževno vreme, ki je danes v zgodnjih popoldanskih urah zajelo predvsem zahodno polovico države, bo po napovedih meteorologov vztrajalo vse do nedelje, od ponedeljka pa se spet obetajo bolj sončni dnevi. Ob deževju bodo naraščali vodotoki. Agencija RS za okolje (Arso) je za jugozahod in jugovzhod za danes izdala rumeno vremensko opozorilo.

Arso je rumeno vremensko opozorilo za jugozahod države za danes nekje do 15. ure izdal zaradi napovedanega deževja, močnejšega vetra in možnih krajevnih neviht. Za severozahod države pa je za danes izdal rumeno opozorilo do večera zaradi močnejšega vetra. Za petek in soboto je rumeno vremensko opozorilo izdano za celotno državo.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Arso izdal tudi posebno vremensko napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Ponoči bo na vzhodu deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo občasne krajevne padavine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju do 20 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto možni kratkotrajni krajevni nalivi

Na območju savinjske in koroške regije lahko danes pade do okoli pet milimetrov, na Gorenjskem pa krajevno lahko okoli 20 milimetrov padavin. V petek bodo krajevne padavine pogostejše popoldne in zvečer, padlo bo večinoma med pet in 15 milimetri padavin.

Tudi v soboto bo oblačno in deževno, nastajale bodo nevihte, možni bodo kratkotrajni krajevni nalivi. Na območju savinjske in koroške regije bo lahko padlo od 20 do 40 milimetrov, krajevno lahko ob nalivih tudi okoli 60 milimetrov padavin. Na Gorenjskem bo padavin manj, predvidoma od 10 do 20 milimetrov.

Od ponedeljka več suhih in sončnih dni

V nedeljo bo še pretežno oblačno in tudi že deloma deževno. Vse dni od danes do nedelje bo tudi vetrovno. Od ponedeljka pa nas po napovedih meteorologov čaka več suhih in sončnih dni. Spet bo tudi topleje, saj bo čez dan okoli 25 stopinj Celzija.

Ob padavinah bodo danes čez dan reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji začele naraščati, naraščale bodo predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki, navaja današnje hidrološko poročilo Arsa. Večje reke na tem območju ter reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost.

Podobne hidrološke razmere se bodo nato nadaljevale tudi v petek dopoldne, popoldne in v noči na soboto pa bo ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Verjetnost za to bo manjša v severovzhodni Sloveniji. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo naraščanje rek še nadaljevalo, predvidoma bo najbolj izrazito v vzhodnem delu države, še navaja današnje hidrološko poročilo Arsa.

Vreme
Novice Arso opozarja: Ponoči bo lahko dežja kar precej
Žiga Malek
Novice Žiga Malek: Imamo podnebno krizo. Moraš biti res slep, da tega ne vidiš.
Nevihta, neurje, dež, strela
Novice Po nevihti v Sloveniji: zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje
Ne spreglejte