Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
13.00

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

ARSO veter nevihta dež Slovenija napoved vreme

Sreda, 20. 9. 2023, 13.00

7 mesecev, 1 teden

Arso opozarja: Ponoči bo lahko dežja kar precej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Vreme | Foto ARSO/meteo.si

Foto: ARSO/meteo.si

Danes ponoči bo nad naše kraje iznad zahodnega Sredozemlja prišla slabo izražena višinska dolina s hladnim zrakom, sporoča Arso. "Zaradi toplega morja in zračne mase bo to dovolj, da se bo zrak, nasičen z vlago, labiliziral in ob stiku s hribovitim svetom vzhodne jadranske obale bodo nastajali nevihte in dež," so zapisali. Poenostavljeno povedano, krajevno bo lahko dežja kar precej, opozarjajo.  

Padavine bodo predvidoma, razen zahodne, dosegle tudi osrednjo in južno oz. jugovzhodno Slovenijo, le občasno in v manjši količini lahko potujejo tudi dlje proti severovzhodu.

Jutri dež predvsem v zahodni Sloveniji

Zaradi jugozahodnika lahko na zahodu države pričakujemo orografske padavine. Ker bo ozračje nestabilno, se bodo prožile tudi plohe, redkeje nevihte, ki bodo občasno dosegle tudi osrednji del Slovenije. Pihal bo južni ali jugozahodni veter, ob morju jugo, napovedujejo na Arsu. 

Mokro tudi konec tedna

V petek se nam bo od zahoda približevala hladna fronta in prinesla padavine, ki se bodo sprva večinoma pojavljale v zahodni Sloveniji. Pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo.

Nad severnim Sredozemljem bo nastal žep nizkega zračnega tlaka, višinska dolina se bo odcepila nad Italijo. V takih primerih se pomikanje vremenskih sistemov vsaj upočasni, včasih tudi prehodno zaustavi in tako bo tudi tokrat, dodajajo na Arsu.

Odcepljeno višinsko jedro se bo vrtelo nad srednjo Italijo in Tirenskim morjem. Zaradi jugozahodne smeri višinskega vetra pri nas se bo vremenska fronta na poti proti vzhodu zaustavila. Tako se bo nad nami zadržalo oblačno in deževno vreme vse do ponedeljka zjutraj, a bo dež že v nedeljo popoldne slabel. "V ponedeljek se bo odcepljeno višinsko jedro končno umaknilo dovolj daleč proti jugu, da večinoma ne bo več vplivalo na vreme pri nas," napovedujejo vremenoslovci.

Od ponedeljka kaže na daljše obdobje suhega in razmeroma toplega vremena. Upati je, da štirje z dežjem bogati dnevi ne bodo dodatno in znova prizadeli območij, ki jim že avgustovska ujma ni prizanesla. 

Kolo sreče
Planet TV Vremenarka razkrila, katera malenkost jo lahko spravi ob živce #video
Žiga Malek
Novice Žiga Malek: Imamo podnebno krizo. Moraš biti res slep, da tega ne vidiš.
Ne spreglejte