Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
1. 10. 2017,
14.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

letalske vozovnice letalska družba Skopje Makedonija zavrnitev vkrcanja overbooking Adria Airways letalo

Nedelja, 1. 10. 2017, 14.54

6 let, 6 mesecev

Kupil je vozovnico za polet z Adrio Airways, a ga niso spustili na letalo. Zakaj?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Adria. | Foto STA

Foto: STA

Si predstavljate, da kupite letalsko vozovnico, pa naj gre za počitnice v toplih krajih ali le za kratek skok na poslovni sestanek v katero od regijskih prestolnic, ob prihodu na letališče pa vam povedo, da je letalo zasedeno in da za vas ni prostora? To se je pred dnevi zgodilo Ljubljančanu Tomažu Frelihu na poletu Adrie Airways. "Pojasnili so mi, da gre za novo politiko," pravi sogovornik.

Podjetnik Tomaž Frelih redno leti z različnimi letalskimi družbami na različne destinacije. Poslovne vezi ga večkrat mesečno vodijo v makedonsko prestolnico Skopje. Edino redno letalsko povezavo z brniškega letališča do tam ima slovenski letalski prevoznik Adria Airways.

A Ljubljančana je v četrtek na letališču čakalo presenečenje. Na Brnik je kot vsakič prišel slabo uro pred poletom, ki je bil predviden ob 12.20, in na okencu pokazal vozovnico, ki jo je dva dni pred tem kupil prek Adrijine spletne strani. 

"Uslužbenka je začela nekaj tipkati, opravila klic, nato pa mi dejala, da imajo določene težave in da moram stopiti do Adrijinega predstavništva, torej nekaj okenc stran," razlaga sogovornik.

Adria Airways, ki opravi večino poletov z ljubljanskega letališča, naj bi pred kratkim uvedla politiko, v skladu s katero prodajo več vozovnic, kot je sedežev na letalu. | Foto: Bor Slana Adria Airways, ki opravi večino poletov z ljubljanskega letališča, naj bi pred kratkim uvedla politiko, v skladu s katero prodajo več vozovnic, kot je sedežev na letalu. Foto: Bor Slana

Prodali več vozovnic, kot je sedežev na letalu?

Na predstavništvu so mu nato povedali, da gre za tako imenovani overbooking, kar pomeni, da so prodali več vozovnic, kot je sedežev na letalu. "Uslužbenka mi je razložila, da zame ni prostora in da mi pripada 250 evrov odškodnine, hkrati pa mi lahko rezervirajo poznejši polet ali vrnejo denar. Dejal sem, da se mi mudi, ker imam sestanke, a je rekla, da ne bo šlo." 

Tomaž je najprej prosil za malo časa, da je v Makedonijo sporočil, da ga ne bo. "Bili so presenečeni, saj česa takega res nihče ne pričakuje," odgovarja na vprašanje, kako so poslovni partnerji sprejeli njegovo razlago. 

Z uslužbenko sta se nato dogovorila, da mu rezervira večerni polet, predviden za isti dan ob 22.30. S taksijem se je vrnil v Ljubljano in se zvečer vrnil. Tokrat je bil na letališču uro in pol pred poletom. Uslužbenec Adrie Airways mu je kar v gotovini izplačal 250 evrov odškodnine, v pogovoru pa med drugim dejal, da je "vsak dan kar nekaj primerov" overbookinga. 

Tomaž pri tem poudarja, da so bili uslužbenci korektni, meni pa, da bi bilo zanj veliko lažje, če bi bil o tem tveganju obveščen in bi se lahko pripravil. 

"Če bi šel na počitnice, bi si morda v takem primeru, ko se polet zamakne za nekaj ur in dobiš 250 evrov odškodnine, dejal, da so to dobro plačane ure. Ker je šlo za posel, pa je ta čas precej bolj dragocen," pravi Frelih. | Foto: Thinkstock "Če bi šel na počitnice, bi si morda v takem primeru, ko se polet zamakne za nekaj ur in dobiš 250 evrov odškodnine, dejal, da so to dobro plačane ure. Ker je šlo za posel, pa je ta čas precej bolj dragocen," pravi Frelih. Foto: Thinkstock

Nova politika

Overbooking ni novost v letalskem svetu, poslužuje se ga veliko letalskih družb, saj predvidevajo, da vsi potniki ob predvideni uri poleta ne bodo prišli na krov. Ta praksa pa včasih privede tudi do incidentov. Spomnimo na aprilski primer iz ZDA, ko je, potem ko prepolnega letala družbe United Airlines ni hotel zapustiti prostovoljno, policija nasilno odvlekla 69-letnega zdravnika in ga pri tem poškodovala.

A pri Adrii naj bi bila to novost. "Uslužbenka mi je dejala, da je nov lastnik sprejel tako politiko in da so jo uvedli pred kratkim," razlaga Tomaž. Kot je znano, ima Adria od lani novega lastnika, nemški sklad 4K Invest. Na podjetje smo v petek naslovili vprašanje, ali so res spremenili politiko, odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo. Pri tem poudarimo, da praksa overbookinga ni nezakonita, po našem mnenju pa je prav in koristno potnike opozoriti, da to tveganje obstaja. 

"Če bi vozovnico le rezerviral, bi razumel, tako pa je bila plačana. Prav tako je nisem kupil prek kakšnega posrednika, temveč na spletni strani Adrie. Morda bi to pričakoval od nizkostroškovnega prevoznika, tu pa vozovnice niso poceni, saj zanje povprečno odštejem med 250 in 300 evri. Sam nisem nikjer zasledil niti kakšne informacije o spremembi politike letalskega prevoznika," se čudi Tomaž, ki pravi, da z Adrio redno potuje in do zdaj ni imel težav.

Ob tem se nekoliko v šali sprašuje: "Bom moral imeti v prihodnje poleg vozovnice še srečo, da bom sploh prišel na letalo?"


Preberite še: 

Nemci z (raz)prodajo premoženja rešili Adrio Airways pred bankrotom

Kakšne načrte ima Adria Airways s svojo švicarsko pridobitvijo

Podjetje, ki ničesar ne naredi prav


"Če bi šel na počitnice, bi rekel, da je to dobra urna postavka"

Po posvetu z odvetnikom je odmislil možnost ukrepanja zoper letalskega prevoznika, saj mu je ta dejal, da je to redna praksa prevoznikov. Meni, da je morda navedba uslužbenca, da je takih primerov dnevno "kar nekaj", znak, da bi morda morali prodati manj vozovnic.

Na koncu sklene: "Če bi šel na počitnice, bi si morda v takem primeru, ko se polet zamakne za nekaj ur in dobiš 250 evrov odškodnine, dejal, da so to dobro plačane ure. Ker je šlo za posel, pa je ta čas precej bolj dragocen. Za termin sestankov smo se dogovarjali tri tedne. Nekaj stvari mi je uspelo prestaviti, nekaj pa žal ne."

Prodaja večjega števila vozovnic, kot je na voljo sedežev (tako imenovani overbooking), ni nezakonita in jo uporablja veliko družb. Predvidevajo namreč, da vsi potniki ob predvideni uri poleta ne bodo prišli na krov. | Foto: STA , Prodaja večjega števila vozovnic, kot je na voljo sedežev (tako imenovani overbooking), ni nezakonita in jo uporablja veliko družb. Predvidevajo namreč, da vsi potniki ob predvideni uri poleta ne bodo prišli na krov. Foto: STA ,

Kakšne so vaše pravice, če vas prizemlji overbooking?

Ob zavrnitvi vkrcanja mora prevoznik potniku plačati odškodnino in mu ponuditi možnost nadaljevanja poti pod primerljivimi pogoji ali vračilo kupnine za vozovnico.  | Foto: Reuters Ob zavrnitvi vkrcanja mora prevoznik potniku plačati odškodnino in mu ponuditi možnost nadaljevanja poti pod primerljivimi pogoji ali vračilo kupnine za vozovnico. Foto: Reuters Letalski prevoznik lahko zavrne prevoz potnika, čeprav se je ta pravočasno prijavil na polet, ima s seboj ustrezne dokumente (osebna izkaznica, potni list, vizum) in potrjeno rezervacijo. Pravice zaradi zavrnitve vkrcanja potniku pripadajo, če je rezervacij več, kot je mest na letalu, pa tudi iz drugih razlogov, na primer operativnih težav prevoznika. Če so razlogi varnostne narave, te pravice potniku seveda ne pripadajo.

V primeru zavrnitve vkrcanja mora prevoznik najprej pozvati prostovoljce, da se odpovejo svojim rezervacijam. Tistemu, ki se javi, prevoznik ponudi denarno nadomestilo ali druge ugodnosti, o katerih se dogovorita, poleg tega pa ima potnik možnost izbirati med vračilom kupnine za vozovnico ali nadaljevanjem potovanja do končnega cilja pod primerljivimi pogoji (na primer vozovnico za kasnejši polet).

Če je prostovoljcev premalo, lahko prevoznik zavrne vkrcanje potnikov proti njihovi volji. V tem primeru mora potnikom, ki jim je bilo zavrnjeno vkrcanje, takoj izplačati odškodnino in jim ponuditi možnost nadaljevanja poti pod primerljivimi pogoji ali vračilo kupnine za vozovnico. Če se potnik odloči za nadaljevanje poti, mu mora prevoznik zagotoviti ustrezno oskrbo, in sicer obroke hrane in osvežilne napitke ter dva brezplačna telefonska klica oziroma sporočili po telefaksu ali elektronski pošti. Če nadaljevanje poti ni mogoče isti dan, mora prevoznik zagotoviti tudi nastanitev v hotelu in prevoz od letališča do kraja nastanitve.

Odškodnina, do katere je upravičen potnik, ki mu je bilo zavrnjeno vkrcanje, je odvisna od dolžine poleta.

  • Za polete do 1.500 kilometrov je določena pavšalna odškodnina 250 evrov.
  • Za polete znotraj EU, ki so daljši od 1.500 kilometrov, ter vse druge polete med 1.500 in 3.500 kilometri odškodnina znaša 400 evrov.
  • Za polete, ki so daljši od 3.500 kilometrov, je odškodnina 600 evrov.
Ne spreglejte