Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
4. 8. 2017,
14.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Ljubljana letalski prevoznik letalska družba 4K Invest Adria Airways Darwin Lugano Heinrich Ollendiek

Petek, 4. 8. 2017, 14.33

6 let, 6 mesecev

Kakšne načrte ima Adria Airways s svojo švicarsko pridobitvijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Adria Airways | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Slovenski letalski prevoznik je prejšnji mesec pridobil 99,1-odstotni delež švicarskega letalskega prevoznika Darwin Airline. Kot kaže, bodo letala švicarskega prevoznika dobila nam dobro znano Adrijino podobo.

Švicarska letalska družba zdaj posluje z imenom Adria Airways Switzerland, poroča portal exyuaviation.com, ki še navaja, da je zelo verjetno, da bodo letala švicarskega prevoznika dobila podobo Adrie Airways, njeni zaposleni pa nove uniforme. Vozni redi bodo dopolnjevali omrežje slovenske lastnice, so še poročali.

Adria Airways se namreč usmerja predvsem na jugovzhodno in srednjo Evropo, medtem ko se švicarska družba usmerja na osrednjo Evropo in njen jugozahod, kar odpira možnosti medsebojnega nadgrajevanja.

Že naslednji, zimski vozni red bo priložnost za preverjanje, kako močno se bodo dopolnjevale povezave družbe Adria Airways in njene švicarske naložbe. | Foto: Bor Slana Že naslednji, zimski vozni red bo priložnost za preverjanje, kako močno se bodo dopolnjevale povezave družbe Adria Airways in njene švicarske naložbe. Foto: Bor Slana

Adria: Mi smo boljše ujemanje kot Etihad

"Slovenski letalski prevoznik se bo s švicarsko regionalno letalsko družbo veliko bolje ujemal kot njen prejšnji lastniški partner Etihad Airways," je povedal prvi mož letalske družbe iz Lugana Heinrich Ollendiek, ki je bil pred tem finančni direktor Adrie Airways.

Tri leta pred Adrijinim nakupom je arabska letalska družba kupila tretjino švicarskega prevoznika, ki je v tem obdobju posloval z imenom Etihad Regional.

"Prednost je podobna velikost"

"Etihad je bil velikan v primerjavi z Darwinom. Adria je večja, a ni velikan, je podobne velikosti, ima 13 letal. Zato bosta Adria in Darwin močno moštvo," je med drugim povedal Ollendiek. Darwin ima deset turbopropelerskih letal, nekatera pa je v zadnjih tednih Adria Airways že uporabila na svojih progah iz Ljubljane.

"Zelo verjetno" je, da bodo posadke švucarskega prevoznika, ki je zdaj v 99.1-odstotni lasti Adrie Airways, dobile nove uniforme (na sliki posadka v letalu Adria Airways). | Foto: Klemen Korenjak "Zelo verjetno" je, da bodo posadke švucarskega prevoznika, ki je zdaj v 99.1-odstotni lasti Adrie Airways, dobile nove uniforme (na sliki posadka v letalu Adria Airways). Foto: Klemen Korenjak

Darwin oziroma Adria Airways Switzerland s svojimi letali povezuje Lugano v južnem švicarskem kantonu Ticino s Zürichom. Pet letal oddaja italijanskem prevozniku Alitalia, katerega pomemben lastniški delež ima prav Etihad, a se bo konec prihodnjega meseca ta pogodba prekinila in bodo letala prišla nazaj švicarskemu prevozniku.

Kdo bo še koga

Ko bo lastnik Adrie Airways, zasebna finančna družba 4K Invest, preučil stroškovne učinke nakupa, ne bo mogoče izključiti odpuščanj zaradi morebitnih podvajanj. Namera pa je vendarle širitev švicarskega prevoznika, je še pojasnil Ollendiek.

Neuradno pa se krepijo govorice, da je Adrijin nakup blagoslovil nemški letalski prevoznik Lufthansa. Po enih razmišljanjih gre za krepitev njihovega zavezništva, po drugih naj bi Etihad celo postal del zaveze Star Alliance, zaradi česar odprodaja svoje regionalne podružnice.

Ni izključeno niti, da bi 4K Invest oziroma Adria v njihovem imenu kupil hrvaškega ali črnogorskega letalskega prevoznika, a niti ene od teh teorij ni bilo mogoče uradno preveriti, le črnogorski prevoznik Montenegro Airlines je uradno zanikal, da bi se Adria Airways kadarkoli zanimala zanj.

Ne spreglejte