Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Adria Airways dobiček bankrot letališče

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 10.22

6 let, 6 mesecev

Nemci z (raz)prodajo premoženja rešili Adrio Airways pred bankrotom

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
Adria Airways | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Država je ob prodaji Adrie Airways novemu lastniku iz Nemčije "podarila" večmilijonsko rezervo, ki pa je že v nekaj mesecih pošla. Kako blizu bankrota je bila Adria Airways preteklo zimo in s kakšnimi triki so jo reševali pred črnim scenarijem?

Izguba, likvidnostne težave in usihajoči kapital, ki so bili glavni razlogi za privatizacijo našega edinega letalskega prevoznika, so pod novimi lastniki očitno stvar preteklosti.

Adria Airways je lani, ko je začela delovati pod okriljem nemškega sklada 4K Invest, prikazala najboljše poslovne rezultate v zadnjih dveh desetletjih.

Arno Schuster, predsednik uprave Adrie Airways
 | Foto: Adria Airways Arno Schuster, predsednik uprave Adrie Airways Foto: Adria Airways "Po dolgem obdobju negotovosti potnikov, poslovnih partnerjev in zaposlenih je opazna stabilizacija poslovanja Adrie," je poudaril prvi mož družbe Arno Schuster. V zahtevanih rokih so izpeljali številne ukrepe in se vrnili na pot dobičkonosnosti, se je pohvalil.

Devetmilijonsko izgubo iz leta 2015 so ob dvoodstotni rasti prihodkov spreobrnili v rekorden, več kot tri milijone evrov visok čisti dobiček, obenem pa vrnili kapital na varno raven.

Toda le na papirju. Podrobna analiza poslovanja kaže povsem drugačno sliko.


Preberite še:

Izpuhteli državni milijoni za reševanje Adrie Airways pred stečajem. Kaj sledi?

Adria Airways pod nemško zastavo spet leti v bankrot

Kakšne načrte ima Adria Airways s svojo švicarsko pridobitvijo


Visok padec prevoza potnikov

Adria je bila konec lanskega leta na robu bankrota, je razvidno iz letnega poročila, ki so ga v letalski družbi v tem tednu razkrili javnosti.

Zaradi opuščanja nedonosnih linij in nižjega števila poletov, ob tem pa še ene najslabših zasedenosti potniške kabine do zdaj, so v Adrii doživeli visok, skoraj sedemodstotni izpad prihodkov od prevoza potnikov. Ostali so brez skoraj desetih milijonov evrov.

Načrte so zgrešili na domala na vseh področjih, tako pri prevozu potnikov kot tovora. 

Adria, ki je v zadnjih letih, ko jo je vodil Mark Anžur, za pokritje izgub in nujno potrebno likvidnost (raz)prodala praktično vso premoženje, bi morala zato ponovno poslovati z večmilijonsko izgubo.

To bi jo po dostopnih podatkih dokončno pahnilo v insolventnost, kar bi lahko pripeljalo do najhujšega - morebitne izgube operativne licence in prizemljitve letal.

Z računovodskim manevrom so se rešili bankrota

Namesto da bi družbi zagotovili svež kapital, so nemški lastniki ubrali drugo pot.

Decembra, tik pred iztekom poslovnega leta, so prodali blagovno znamko Adria Airways, prepoznavno in priljubljeno predvsem na trgih nekdanje Jugoslavije. Da se bo to zgodilo, smo na Siol.net razkrili že lani.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Za osem milijonov evrov jo je odkupilo podjetje, ki naj bi bilo povezano s 4K Invest. Katero, ni znano, saj sprememba še do danes ni bila vpisana v uradni register.

Obubožani letalski prevoznik, ki ima že dalj časa likvidnostne težave in z veliko zamudo plačuje račune, od prodaje blagovne znamke očitno ni dobil niti evra. Šlo je namreč za računovodski manever, s katerim so izboljšali rezultat in okrepili kapital. 

Adria je v svojih bilancah prikazala dodatne prihodke, ki so ne le povečali obseg njenih skupnih prihodkov, ampak tudi neposredno vplivali na čisti poslovni izid. Poenostavljeno povedano, izgubo so spremenili v dobiček. 

Hkrati je Adria do kupca njene blagovne znamke oblikovala osemmilijonsko terjatev, ki pa se bo sčasoma zmanjševala. V prihodnjih letih mu bo morala zanjo plačevati licenčnino. Po dostopnih podatkih gre za več kot 600 tisoč evrov visoko letno obveznost.

Likvidnost prišla s hladnega severa

V Adrii so presenetljivo zlahka prebrodili tudi zimske mesece, v katerih je manj poletov in zaradi tega tradicionalno primanjkuje denarnih sredstev.

V zadnjih letih je namreč že postala stalnica, da račune plačujejo z dvo- ali celo trimesečno zamudo. Največje breme so nosili dobavitelji, kot so:

  • Petrol, ki letala oskrbuje z gorivom,
  • Aerodrom Ljubljana, ki mu Adria plačuje letališke takse in druge letališke storitve,
  • druga letališča, kjer pristajajo letala Adrie Airways, in drugi dobavitelji goriva na teh letališčih,
  • Adria Airways Tehnika, ki servisira letala,
  • Kontrola zračnega prometa, ki ji Adria plačuje preletne takse.

Nasprotno, v obdobju od novembra do marca letos, so v družbi začeli plačevati račune z vsega nekajdnevno zamudo, kar se je nazadnje zgodilo leta 2014.

Razlog za izboljšanje likvidnosti pa vendarle ni bilo boljše poslovanje, temveč finančna pomoč s hladnega severa. Po manj kot letu dni so predčasno prekinili partnerstvi med Adrio in novonastalim estonskim letalskim prevoznikom Nordic Aviation Group. Adria je kot "odpravnino" dobila večmilijonsko posojilo po ugodni obrestni meri.

Kljub temu je svežega denarja očitno že zmanjkalo, saj se je likvidnost v zadnjih mesecih močno poslabšala. Zakaj, še preverjamo.

Kritičen do dela Marka Anžurja

Arno Schuster se je že kmalu po prevzemu vodenja Adrie lotil prevetritve mreže poletov, cenovne politike, tržne strategije, informatike in drugih pomembnih področij delovanja.

Številne odkrite slabosti in pomanjkljivosti ter ukrepi, ki jih je izpeljal že v prvih nekaj mesecih, mečejo slabo luč na delo njegovega predhodnika Marka Anžurja.

Ukrepi, ki jih je novi prvi mož Adrie Airways izpeljal že v prvih nekaj mesecih, mečejo slabo luč na delo njegovega predhodnika Marka Anžurja. | Foto: Nebojša Tejič/STA Ukrepi, ki jih je novi prvi mož Adrie Airways izpeljal že v prvih nekaj mesecih, mečejo slabo luč na delo njegovega predhodnika Marka Anžurja. Foto: Nebojša Tejič/STA Analiza mreže letenja je pokazala, da je bil v preteklosti poudarek Adrie predvsem na povezavah z drugimi prevozniki, medtem ko so bili lastna mreža, vozlišče v Ljubljani in izkoriščenost letal nižje na prednostni lestvici. 

"Prejšnja prestrukturiranja mreže so bila osredotočena na ukinitev nedobičkonosnih poletov do posameznih destinacij, kar je povzročilo nekonsistentno mrežo letenja z nizkimi frekvencami in omejeno fleksibilnostjo za potnike, da bi lahko rezervirali potovanje glede na svoje individualne potrebe," so poudarili v Adrii.

Pri pregledu rednih poletov so odkrili, da je sistem glavnih prodajnih kanalov slabo usklajen, podatkovna baza kupcev (CRM) nedodelana, na javne razpise se ne prijavljajo dosledno … Del čarterskega prometa je kljub visokim prihodkom še vedno nedobičkonosen. Napovedi in načrtovanje so bili nezanesljivi zaradi pomanjkljivih statistik in analiz.

Največji ukrep je bila sprememba cenovne politike po vzoru največjih svetovnih letalskih prevoznikov. To se je zgodilo junija lani, potniku pa omogoča, da se sam odloči, katero raven storitve želi kupiti, na primer ugodnejše potovanje samo z ročno prtljago.

Z začetkom lanskega avgusta so začeli na svojih poletih opravljati prevoz nevarnega blaga.

Zadovoljni z letošnjim letom

Kljub vsem težavam so v Adrii prepričani, da je pred njimi svetla prihodnost.

Po besedah Arna Schusterja so dokazali, da so pripravljeni na novo fazo prestrukturiranja, ki ga bo zaznamovala rast pri številu poletov, prepeljanih potnikov in tovornem prometu.

Adria Airways | Foto: Matjaž Rušt Foto: Matjaž Rušt S poslovanjem v letošnjem letu so zadovoljni. "Rast števila potnikov je bistveno višja kot v enakem obdobju lani. Od januarja do avgusta smo prepeljali 811.464 potnikov, lani v enakem obdobju pa 730.491. Prepeljani tovor smo v primerjavi z lanskim letom povečali za 40 odstotkov," so pojasnili za Siol.net.

Rast prometa pripisujejo uvedbi več ključnih sprememb v storitvah za potnike ter mreži in urniku letenja:

  • skrajšanje čakalnega časa med povezovalnimi poleti med Balkanom in evropskimi mesti ter 
  • povečanje števila tedenskih povezav na posameznih destinacijah. 

"S tem je Adria prek Slovenije povezala jugovzhodno Evropo z zahodno v skoraj istem času, kot ga potnik porabi na direktnem poletu, kar je bistvenega pomena za potnike."

Tudi v prihodnje naj bi nadaljevali v tem trendu. Za prihajajočo zimsko sezono napovedujejo uvedbo nove linije Ljubljana–Kijev, in sicer trikrat tedensko od 29. oktobra. Poleg tega bodo na obstoječih linijah zadržali ali povečali število tedenskih poletov.

Ne spreglejte