Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
19.13

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

podnebje okolje COP28 Dubaj Bojan Kumer

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 19.13

4 mesece, 2 tedna

Kumer: Prvi osnutek dubajskega sporazuma je veliko razočaranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Bojan Kumer, Tina Kobilšek | Kot je minister izpostavil v izjavi za medije, besedilo pomeni veliko razočaranje predvsem v tistih delih, kjer si je EU želela več ambicioznosti. | Foto STA

Kot je minister izpostavil v izjavi za medije, besedilo pomeni veliko razočaranje predvsem v tistih delih, kjer si je EU želela več ambicioznosti.

Foto: STA

Vsebina osnutka zaključnega dokumenta o globalnem pregledu stanja, ki jo je pripravilo predsedstvo podnebne konference ZN (COP28), je za Slovenijo in EU nesprejemljiva, je na prizorišču COP28 ocenil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Kot je dodal, se kritike nanašajo predvsem na zaveze glede blaženja podnebnih sprememb.

Kot je minister izpostavil v izjavi za medije, besedilo pomeni veliko razočaranje predvsem v tistih delih, kjer si je EU želela več ambicioznosti. Gre za del osnutka, ki naslavlja blaženje podnebnih sprememb, kamor med drugim spadajo tudi zaveze glede fosilnih goriv.

Šibkost predvsem v treh točkah

Vsebina je po njegovih besedah prešibka predvsem pri treh točkah: pri popolni opustitvi fosilnih goriv, gradnji novih elektrarn na premog oz. zmanjševanju rabe premoga ter pri pozivu k ukrepanju že v tem desetletju. "Tukaj bomo skupaj napeli dodatne sile od danes zvečer do jutri zjutraj," je napovedal minister in spomnil, da gre za tri jasne zaveze, ki so jih kot pomembne izpostavljale države članice EU in tudi Slovenija.

Določene rešitve iz osnutka ministri EU tudi pozdravljajo. Med njimi je Kumer izpostavil predvsem določitev jasnih ciljev glede potrojitve obnovljivih virov energije in podvojitve energetske učinkovitosti do leta 2030, ohranitev zaveze cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija in neposredne povezave s pariškim sporazumom.

Ministri EU so po Kumrovih besedah optimistični tudi gleda vsebine na področju financiranja in prilagajanja podnebnih spremembam. Opozarja pa, da gre za obsežen dokument na več kot 20 straneh, ki ga morajo še obsežno analizirati, pri čemer bodo pozorni "na navzkrižne dikcije".

Na vprašanje, koliko časa se bodo še pogajali, je minister odgovoril, da "dokler ne dosežemo, kar si želimo".

Osnutek dogovora COP28 sprožil niz razočaranih odzivov držav in nevladnikov

Zadnji osnutek zaključnega globalnega pregleda stanja, ki ga je danes objavilo predsedstvo podnebne konference ZN v Dubaju, je sicer sprožil niz razočaranih odzivov. Kritičen je evropski komisar za podnebje Wopke Hoekstra, na nezadostno ambicioznost besedila so opozorile otoške države, nevladniki pa so krivdo za tak izid pripisujejo fosilnim lobistom.

"Splošna ocena je, da je besedilo nezadostno in neustrezno za reševanje problema, ki ga želimo obravnavati," je v izjavi novinarjem v Dubaju povedal evropski komisar za podnebje Wopke Hoekstra in dodal, da EU nekaterih elementov, ki jih vsebuje, "preprosto ne more sprejeti". Kot je izpostavil, so znanstveniki zelo jasni glede tega, kaj je treba storiti, na vrhu tega seznama pa je postopna odprava fosilnih goriv. "Pogajali se bomo, dokler bo treba, in kot EU bomo naredili vse, kar je v naši moči, da dosežemo, kar svet potrebuje," je dodal.

Da je besedilo razočaranje, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij poudarili tudi francoska ministrica za energetsko preobrazbo Agnes Pannier-Runache in nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. "Besedilo je daleč od tega, kar svet potrebuje za prelomnico," je dodala nemška ministrica.

Odzvale so se ZDA, katerih podnebni odposlanec John Kerry se je v zadnjih dneh aktivno udeleževal pogajanj v Dubaju. "Del o blaženju podnebnih sprememb, vključno z vprašanjem fosilnih goriv, je treba znatno okrepiti, finančni del pa vsebuje netočnosti, ki jih je treba popraviti," je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Prav tako so vidno razočaranje nad osnutkom zaključnega dogovora izrazile otoške države, ki opozarjajo, da podnebne spremembe ogrožajo njihov obstoj. "Marshallovi otoki nismo prišli sem, da bi podpisali smrtno obsodbo," je bil jasen njihov pogajalec John Silk, ki se zavzema za odpravo fosilnih goriv.

Minister za okolje Samoe Toeolesulusulu Cedric Schuster pa je pred novinarji poudaril, da njegova država "ne more podpreti besedila, ki nima močne zaveze glede postopne odprave fosilnih goriv". "Menimo, da se naši glasovi ne slišijo, medtem ko se zdi, da je več drugih udeležencev uživalo prednostno obravnavo, kar ogroža preglednost pogajalskega procesa," je še navedel.

Do osnutka so kritične tudi nevladne organizacije. Podnebni strokovnjak pri organizaciji Oxfam Jan Kowalzig je besedilo osnutka označil kot šibko, saj se odmika stran od odprave fosilnih goriv. Po njegovem tudi drugi cilji, kot sta potrojitev obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti, niso omenjeni kot cilj, temveč le kot možen ukrep. "COP28 se ne sme končati tako," je posvaril.

Harjeet Singh iz Climate Action Network International je prav tako obžaloval "pomembno nazadovanje" vsebine dokumenta v primerjavi s prejšnjimi različicami, predvsem izključitev jasnih zavez k odpravi fosilnih goriv. To je, kot je dejal, jasen pokazatelj lobistične moči industrije fosilnih goriv.

Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, sicer tudi prejemnik Nobelove nagrade za mir za delo na področju podnebnih sprememb, pa je ocenil, da je COP28 "trenutno na robu popolnega neuspeha". Osnutek se po njegovih besedah "bere, kot da bi besedo za besedo v njem narekovale države iz skupine Opec (države proizvajalke nafte, op. a.)".

Skoraj 200 držav ima le še nekaj ur časa, da dosežejo soglasje na podnebni konferenci. Predsedujoči COP28 Sultan al Džaber si želi, da bi se pogajanja uradno zaključila v torek dopoldne, kar je po oceni poznavalcev malo verjetno. "Naredili smo napredek, ampak imamo še veliko dela," je dejal al Jaber na večernem plenarnem zasedanju.

sončna elektrarna, Tehnološki park
Novice Razpis za sofinanciranje sončnih elektrarn se zapira
Bojan Kumer
Novice Kumer: Bolj ko se bližamo koncu pogajanj, bolj enotni smo
Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika.
Novice Poročilo: Svetovne emisije iz fosilnih virov letos rekordne
Ne spreglejte