Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
14.30

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

podjetje hrup peticija

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 14.30

4 leta, 7 mesecev

Krajani Šmatevža pri Braslovčah s peticijo proti gradnji žage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

podpis pogodbe | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Krajani Šmatevža pri Braslovčah so na tamkajšnjo občino naslovili peticijo, s katero nasprotujejo gradnji žage, ki jo namerava postaviti škotska družba BSW Timber. Kot so zapisali, bi gradnja žage uničila najboljša kmetijska zemljišča. Braslovški župan Tomaž Žohar se je medtem zavzel za kakovost življenja in upoštevanje večinske volje.

Adria Airways
Novice Sodni izvršitelji in policija nad letalo Adrie, let odpovedan

Krajani navajajo, da bi večina infrastrukture in žaga stali na 14 hektarjih kakovostnih kmetijskih zemljišč, kar pomeni, da bi se morali kmetje, ki jih že tako ni več veliko, odpovedati tej zemlji. Da se gradnja širi na velike površine kmetijskih zemljišč v tako majhnem naselju, kot je Šmatevž, je nedopustno, so prepričani.

Krajani opozarjajo na hrup

Po njihovi oceni je Savinjsko dolino prizadela že gradnja avtocest, ki je presekala njihove gozdove, kmetijska zemljišča in naselja. V tej luči jih zanima, kaj bo naselju prineslo še 80 tisoč kvadratnih metrov novih asfaltnih površin.

Prav tako opozarjajo, da se ne strinjajo z izvedbo priključne ceste za 400 tovornih vozil dnevno, ki bi diagonalno potekala skozi Šmatevž ob potoku prek najboljših kmetijskih zemljišč, izpostavljajo pa še precejšnjo okoljsko obremenitev s hrupom zaradi tako velikega števila vozil.

Braslovški župan Tomaž Žohar je danes za STA povedal, da je zanj prioriteta zaščititi občane in kakovost njihovega življenja, pri tem pa upoštevati večinsko voljo ljudi oziroma širši družbeni interes.

"Ravno zato se je sprejem občinskega prostorskega načrta nekoliko zavlekel, ker ob umeščanju neposredne navezovalne ceste iz lesnopredelovalnega centra v Šmatevžu na avtocestno povezavo vztrajamo pri upoštevanju argumentiranih pripomb občanov. Kar se tiče kmetijskih površin, se bodo v celoti nadomestile, s čimer sta se stroka in ministrstvo za kmetijstvo strinjala," je pojasnil Žohar.

Dejal je tudi, da peticija vsebuje veliko napačnih in zavajajočih dejstev

Med podpisniki so tudi otroci, kar je protizakonito, je pojasnil. Poleg tega iz pogovorov z določenimi podpisniki po njegovih besedah izhaja, da se niso v celoti zavedali, kaj podpisujejo - ne nasprotujejo namreč žagi, ampak želijo le bdeti nad investicijo, da bodo izpolnjeni vsi dogovori oziroma obljube. Je pa neizpodbitno dejstvo, da ni investicije ali odločitve, ki bi zadovoljila prav vse, je dodal.

Visokotehnološki lesnopredelovalni center v Šmatevžu pri Gomilskem, katerega vrednost je ocenjena na 40 milijonov evrov, vključuje največjo žago v Sloveniji z zmogljivostjo razreza 300 tisoč kubičnih metrov lesa letno. BSW naj bi les od slovenskih žag začel odkupovati prihodnje leto.

Celotna investicija, ki bo po napovedih skupaj prinesla 170 novih delovnih mest, obsega proizvodne komplekse na treh lokacijah. Poleg centra v Šmatevžu so v načrtu še peletarna in kogeneracija na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnja palet in lesene embalaže v Letušu.

slovenska policija
Novice Mladoletna Ptujčanka vinjena na kolesu, policija ovadila starše
Ne spreglejte