Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2020,
10.52

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

Natisni članek

obisk ZDA Anže Logar Mike Pompeo

Četrtek, 13. 8. 2020, 10.52

3 leta, 8 mesecev

Donald in Melania sta bila vesela, ko jima je povedal, da gre v Slovenijo

Slovenija in ZDA podpisale izjavo o varnosti omrežij 5G #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

135

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in zunanji minister Anže Logar sta na današnjem srečanju na Bledu podpisala skupno izjavo o varnosti omrežij 5G. Obisk na Bledu je po besedah premierja Janeza Janše potrdil dobre odnose med državama in skupne vrednote. "Naše prijateljstvo raste," je zatrdil Pompeo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njegov obisk okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA. Pompeo je tudi pohvalil Slovenijo za povečanje obrambnega prispevka in s tem krepitev izpolnjevanja zavez do zveze Nato.

Na brniškem letališču sta ameriško delegacijo sprejela slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard. Po uvodnem pozdravu se je karavana političnega vrha odpeljala na Bled, kjer sta ameriški in slovenski zunanji minister pred podpisom skupne izjave o varnosti omrežij 5G opravila dvostransko srečanje. 


Pristanek ameriškega letala:

Sprejem na ljubljanskem letališču:

Fotogalerija
1 / 6

Ameriški zunanji minister Pompeo je na obisk prišel z ženo Susan Justice Mostrous. Na letališču sta ju pričakala zunanji minister Anže Logar in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard.


Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ob obisku Slovenije povedal, da je bil ameriški predsednik Donald Trump zelo vesel, ko mu je povedal, da bo šel v Slovenijo. "Gospa Trump pa je bila še bolj vesela (...) in mi je naročila, naj vam prenesem njene pozdrave," je dejal Pompeo in napovedal, da ji bo poročal "o tem lepem obisku", ko se bo vrnil v Washington.

V intervjuju za STA pa je Pompeo na vprašanje, ali lahko Trumpa in prvo damo ZDA kmalu pričakujemo v Sloveniji, dejal, da nikoli ne govori v imenu predsednika ali še manj prve dame. "Vem pa, da bi rada prišla, da je to njen rojstni kraj," je povedal in dodal, da bodo še naprej delali na tem, da bi našla čas za obisk.

Damski program ob robu obiska ameriškega državnega sekretarja:

Fotogalerija
1 / 6

 

Odnosi med državama strateškega pomena

Minister Logar je v uvodu izrazil zadovoljstvo ob Pompeovem obisku v Sloveniji. Od zadnjega obiska visokega predstavnika ZDA je minilo več kot dvanajst let, državni sekretar Pompeo pa je šele drugi vodja ameriške diplomacije, ki je v Sloveniji na bilateralnem obisku.

Anže Logar | Foto: STA , Foto: STA ,

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in ZDA strateškega pomena. Poudarila sta, da lahko državi kot partnerici in zaveznici odnose še okrepita ter razširita na vseh področjih v skupnem interesu. Izrazila sta prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval k iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot na področju kibernetske varnosti, v gospodarstvu, znanosti in tehnologiji, so zapisali na spletnih straneh zunanjega ministrstva.

Mike Pompeo
Novice Pompeo na Češkem začel turnejo po Srednji Evropi. V četrtek prihaja v Slovenijo.

Spregovorila sta tudi o širših mednarodnih razmerah

Minister Logar je poudaril, da mora transatlantska skupnost ostati enotna in se povezovati bolj kot kadarkoli prej, saj se bo le tako lahko učinkovito spoprijela s številnimi izzivi. Skupaj morata državi še naprej dosledno zagovarjati vrednote ter načela demokracije, vladavine prava in človekovih pravic.

Anže Logar | Foto: STA , Foto: STA ,

Oba politika sta obenem poudarila pomen zavezništva v Natu, ki ga Slovenija in ZDA pojmujejo kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov. Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v pobudi Tri morja.

Na Brdu se je Pompeo sestal še s predsednikom vlade Janezom Janšo, tudi na štiri oči. Pred začetkom izjave za javnost sta Pompeo in Logar v prisotnosti slovenskega premierja podpisala skupno izjavo o varnosti omrežij 5G.

5G, MWC 2019
Novice Kaj prinaša (in odnaša) skupna slovenska in ameriška izjava o varnosti omrežij 5G?

Izjava kot potrditev prizadevanj za krepitev kibernetske varnosti

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se Slovenija in ZDA strinjajo, da vzpostavitev dinamičnega in odpornega ekosistema 5G terja temeljito oceno dobaviteljev in dobavnih verig ter dosledno upoštevanje načel vladavine prava, varnostnega okolja, etičnih praks in skladnosti dobaviteljev z varnostnimi standardi in najboljšimi praksami.

"Izjava dokazuje, kako velik pomen državi pripisujeta izpolnitvi zavez, ki so jih decembra 2019 v Londonski deklaraciji zveze Nato sprejeli vodje držav in vlad zavezniških držav in se zavzeli za zagotavljanje varnosti medsebojnih komunikacij, tudi tehnologije 5G, ki morajo temeljiti na varnih in odpornih sistemih. Podpis skupne izjave je tudi v skladu s trenutnimi prizadevanji v okviru Evropske unije," pojasnjujejo na ministrstvu.

Fotogalerija
1 / 3

Kot dodajajo, je današnji podpis potrditev slovenskih prizadevanj za okrepitev kibernetske varnosti države v zadnjih letih. Kibernetska varnost je poudarjena v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti (2019), omenjena pa je tudi v januarja 2020 objavljeni Beli knjigi o obrambi. Poteka tudi zaključna faza vključevanja Slovenije v Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo v Talinu.

Pompeo: Podpis izjave o 5G pomembna odločitev in korak v pravo smer

Današnji podpis izjave o varnosti omrežij 5G je pomembna odločitev in korak v pravo smer za vso Evropo, da bomo lahko imeli omrežje, ki bo varno pred kitajskim varnostnim aparatom, je v pogovoru za STA ob koncu obiska v Sloveniji dejal Pompeo.

"Vem, da Slovenci, Evropejci cenite svojo zasebnost, da so informacije zaščitene, in zato potrebujemo zaupanja vredna omrežja," je dejal.

Pompeo se je med današnjim obiskom v Sloveniji sestal tudi z vodilnimi predstavniki energetskih družb. Kot je povedal, niso govorili o specifičnih projektih, temveč bolj o tem, kaj Amerika lahko ponudi s ciljem diverzifikacije energetskih virov in za to, da bi bili ti čim bolj cenovno dostopni.

Pompeo je sicer odnose med Slovenijo in ZDA ocenil kot dobre in trdne, tudi temu, da je po več kot dveh desetletjih prvi vodja ameriške diplomacije na dvostranskem obisku v Sloveniji, ne želi dajati prevelikega pomena, poroča STA.

Janša se je zahvalil za podporo

Zatem je sledila novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala premier Janez Janša in državni sekretar Pompeo. Janša je na skupni novinarski konferenci po pogovorih podčrtal izjemen pomen, ki ga imajo ZDA v svetu. "ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj," je poudaril in se ZDA tudi zahvalil za podporo med osamosvajanjem in v boju proti komunističnemu totalitarizmu, za svobodo, demokracijo in človekove pravice.

Predsednik vlade je dejal: "Tale vila, kjer danes gostimo ta visoki obisk, je služila slovenski komunistični eliti, medtem ko smo bili drugi v zaporih komunističnega režima. Na stotisoče naših rojakov je bilo takrat razseljenih po zahodni Evropi, v Severni in Južni Ameriki in Avstraliji. Danes je Slovenija samostojna demokratična republika, kar je rezultat našega bojo za svobodo, vladavino prava, človekove pravice in demokracijo. Vendar ta boj ne bi bil uspešen, če istočasno ne bi bila izbojevana zmaga svobodnega zahodnega sveta z ZDA na čelu napram sovjetskemu režimu, ki je z izvozom totalitarizma za slabega pol stoletja razdelil Evropo z železno zaveso in prizadejal smrt in gorje stotinam milijonom ljudi."

Janša Pompeo | Foto: STA , Foto: STA ,

S Pompeom sta govorila o nizu tem, tudi o pandemiji novega koronavirusa, pri čemer je Janša izrazil solidarnost z ZDA, ki so najbolj prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa na svetu. Slovenski premier je ameriškemu gostu predstavil tudi priprave na predsedovanje Svetu EU prihodnje leto. Izpostavil je, da so med prioritete dodali spoprijemanje s krizami, kakršne so pandemija in kibernetske grožnje.

Za spoprijemanje s temi grožnjami in podpisom skupne izjave o varnosti omrežij 5G se bosta okrepili nacionalna varnost in blaginja naših držav, sta se strinjala. Pompeo pa je poudaril, da se bo tako omejilo Kitajsko pri njenih prizadevanjih za omejevanje svobode. Pompeo je tudi pohvalil Slovenijo za povečanje obrambnega prispevka in s tem krepitev izpolnjevanja zavez do zveze Nato, piše STA.

Oba pa sta se zavzela za krepitev gospodarskih stikov

Kot je sporočil Pompeo, se bo danes sestal tudi s predstavniki več slovenskih energetskih podjetij. Izpostavil je, da je diverzifikacija energetskih virov zelo pomembna in da ZDA odsvetujejo preveliko odvisnost od ruskih energentov. Glede novinarskega vprašanja o dogodkih v Belorusiji, kjer je po spornih predsedniških volitvah prišlo do nemirov, pa sta oba izrazila zaskrbljenost. Janša je predlagal ponovitev volitev ob močni prisotnosti mednarodnih opazovalcev.

Janša Pompeo | Foto: STA , Foto: STA ,

Današnje srečanje je bilo ena od postaj na turneji ameriškega državnega sekretarja po Srednji in Vzhodni Evropi, namenjeni predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Pompeo je v okviru turneje že obiskal Češko, šel pa naj bi še v Avstrijo in na Poljsko, poroča STA.

Fotogalerija
1 / 21

SD in Levico skrbi podpis izjave o varnosti omrežij 5G

Stranko SD skrbi današnji podpis izjave o varnosti omrežij 5G, ker da je neusklajen z EU. Milan Brglez kot skrb zbujajočo izpostavlja še možnost, da bi podpis za Slovenijo postal pravno zavezujoč, boji pa se tudi poslabšanja odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Tudi opozicijska stranka Levica se je kritično odzvala na obisk Pompea. Skupno izjavo o varnosti omrežij 5G, ki je bila danes podpisana na Bledu, so označili za "bianco menico za ameriški nadzor in zlorabe IK tehnologij v vojaške, ekonomske in politične namene". STA
Mike Pompeo
Novice Pompeo bo Prago zapustil brez dodatnega češkega podpisa o 5G

Pahor zelo zadovoljen z obiskom

Na kosilu v vili Zlatorog na Bledu je danes Pompea gostil tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je dejal, je z obiskom zelo zadovoljen, zadovoljen pa je tudi Pompeo. Pahorju je povedal, da iz Slovenije odhaja z najboljšimi možnimi vtisi in da vidi velike potenciale za nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in ZDA.

"Zelo sem zadovoljen z obiskom. To pravim tudi v luči izkušenj, ki jih imam z ameriškimi stiki, obiski, sodelovanjem," je po pisanju STA po srečanju s Pompeom povedal predsednik.

Mike Pompeo Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

"Ne smemo pozabiti, da je v minulih letih prihajalo do obiskov kongresnikov, senatorjev, da je bil lani tu sekretar za energetiko Rick Perry, toda ta obisk je bil prav gotovo zelo pomemben," je ocenil Pahor. "Najbolj pomembno je bilo, da nismo našli nekega zelo odprtega, delikatnega vprašanja, ki bi nas razdvajalo," je še povedal Pahor.

Pahor: Državi imata glede vrste vprašanj "zelo zelo sorodne poglede"

Državi sta morda še najbolj vsakasebi glede vprašanja multilateralizma, je izpostavil Pahor. "Slovenija je zelo predana obstoječi politični in pravni arhitekturi, ker v njej kot majhna država vidi varnost. Razumljivo, ZDA kot velika država lahko na to gleda nekoliko drugače kot mi," je dejal.

Sicer pa imata državi glede vrste vprašanj "zelo zelo sorodne poglede". "In to je dobro. Zlasti pa je pomembno, da se taki pogovori zaključijo z vzajemno ugotovitvijo, da smo prijatelji, da si zaupamo, da je veliko več tistega, kar nas povezuje," je še dejal Pahor v izjavi za Kanal A. Dodal je, da imajo ZDA v Sloveniji iskrenega in odprtega sogovornika, še poroča STA.

Fotogalerija
1 / 17

Kitajska kritična do Pompeovih izjav v Sloveniji

Kitajsko veleposlaništvo se je ostro odzvalo na izjave, ki jih je glede Kitajske v Sloveniji podal državni sekretar ZDA Mike Pompeo, češ da 21. stoletje ni več čas za spodbujanje ideoloških spopadov. V luči izjave o varnosti omrežij 5G pa Kitajska od Slovenije pričakuje nadaljnje zagotavljanje odprtega poslovnega okolja za kitajska podjetja.

Kot so v izjavi zapisali na veleposlaništvu, je Pompeo med današnjim obiskom v Sloveniji v svojih izjavah obtoževal in napadal Kitajsko ter širil napačne informacije. Zagovarjanje sovraštva in spodbujanje konfrontacij po njihovem mnenju ni združljivo z duhom časa.

Prepričani so, da poskus ZDA, da "ustvarijo past nove hladne vojne" ne bo uspel niti ni v nikogaršnjem interesu. "Nekaterim ameriškim politikom svetujemo, da prenehajo širiti politične viruse, prenehajo obrekovati Kitajsko z besedami in dejanji in se prenehajo vmešavati v notranje zadeve Kitajske," so zapisali.

Glede varnosti omrežij 5G so prepričani, da ZDA kršijo načela tržnega gospodarstva in zlorabljajo koncept nacionalne varnosti, v primeru kitajskih podjetij pa uporabljajo "domnevo krivde", ne da bi za to priskrbele dokaze. "Dejstvo, ki smo mu vsi priče, je, da ZDA nadzirajo druge države, vključno s svojimi evropskimi zaveznicami," so poudarili. (STA)

Ne spreglejte