Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
8.19

Osveženo pred

1 ura, 41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
parkirišča prenova cesta Vršič

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 8.19

1 ura, 41 minut

Konec kaosa? Začenja se obnova ceste na Vršič.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Kaos Vršič | Velike površine na območju gradbenih del, ki jih uporabljajo za neurejeno parkiranje, bodo v času gradnje deloma oziroma v celoti ustrezno zaprli. Parkiranje bodo v vseh primerih omogočili na površinah nižje ob cesti na obeh straneh prelaza. | Foto Planet TV

Velike površine na območju gradbenih del, ki jih uporabljajo za neurejeno parkiranje, bodo v času gradnje deloma oziroma v celoti ustrezno zaprli. Parkiranje bodo v vseh primerih omogočili na površinah nižje ob cesti na obeh straneh prelaza.

Foto: Planet TV

Danes začenjajo večmesečno obnovo ceste čez Vršič in ureditev parkirišč na vrhu najvišjega slovenskega prelaza. V času izvedbe gradbenih del, predvidoma do 24. decembra oziroma dokler bodo dopuščale vremenske razmere, predvidevajo vzpostavitev delnih zapor, občasno tudi popolne zapore, navaja direkcija za infrastrukturo.

Dela bo izvajala Gorenjska gradbena družba iz Kranja, s katero je direkcija za infrastrukturo spomladi podpisala pogodbo, skupaj z davkom vredno 2,1 milijona evrov. Rekonstrukcijo bodo po napovedih končali pred poletno sezono 2026, po njej bo na prelazu za osebna vozila predvidoma 92 parkirnih mest.

Na prelazu Vršič, ki povezuje Kranjsko Goro in Trento, se sicer že dolgo soočajo s prometnim kaosom. Prelaz je priljubljena izletniška točka in izhodišče za planince. Posledično so bila v preteklosti vozila parkirana vsepovsod, tudi na obeh straneh ceste, na cesti pa tako večkrat ni bilo dovolj prostora niti za interventna vozila. Na vrhu prelaza je na teh neurejenih parkiriščih lahko parkiralo tudi do 350 vozil.

Promet sicer zdaj urejajo redarji, o zasedenosti parkirišča na vrhu Vršiča obveščajo prek centra za obveščanje, v dolini je nameščena tudi tabla, ki obvešča o zasedenosti parkirišč.

Med obnovo ceste na Vršič in ureditvijo parkirišč bo promet v času vzpostavitve delnih zapor potekal izmenično enosmerno s semaforskim usmerjanjem. Med 16. septembrom in 24. decembrom predvidevajo tudi občasne popolne zapore, a le med tednom, in sicer med 7.30 in 17. uro. Ure za vzpostavitev popolnih zapor se lahko glede na vremenske razmere tudi spremenijo.

V času popolne zapore bo obvoz za vsa vozila na relaciji Kranjska Gora–Rateče–Italija–Predel–Bovec.

O dnevih popolne zapore bo izvajalec del oziroma koncesionar sproti obveščal javnost prek sredstev obveščanja in obvestilnih tabel. Točne datume popolnih zapor bodo objavili tudi na spletnem portalu prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Dostop do Erjavčeve koče bo iz smeri Kranjske Gore mogoč ves čas izvajanja gradbenih del. Iz smeri Trente bo, če bodo to dopuščale razmere na gradbišču, omogočen dostop do Tičarjevega doma.

Gradbena dela bodo nadaljevali v prihodnjem letu, termin bo znan kasneje glede na vremenske razmere na prelazu, še navaja direkcija.

Peca
Sportal To so planinske koče, ki nagradijo hribovske družine
Uroš Valant
Sportal Po 40. letu postal specialkar: Na leto naredim vsaj deset tisoč kilometrov, večino tur v klanec
Red Bull gony pony 2024
Sportal Plešnikova in Kovačič prva na vrhu Vršiča #video
Kaos Vršič
Novice Na Vršiču po rekonstrukciji ceste bistveno manj parkirnih mest
Ne spreglejte