Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
13.03

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

mladostniki nadzor vlada zakon ukrepi zdravje kajenje

Četrtek, 9. 11. 2023, 13.03

3 mesece, 3 tedne

Konec kajenja v kadilnicah in prepoved uporabe večine arom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Kajenje | Prevolnik Ruplova meni, da so vsi predlagani ukrepi nujni, saj bodo zagotovili varovanje zdravja celotne populacije, še posebej otrok in mladostnikov. | Foto Thinkstock

Prevolnik Ruplova meni, da so vsi predlagani ukrepi nujni, saj bodo zagotovili varovanje zdravja celotne populacije, še posebej otrok in mladostnikov.

Foto: Thinkstock

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta med drugim prepoveduje kadilnice in arome v vseh ogrevanih tobačnih izdelkih, razen okusa tobaka, v elektronskih cigaretah pa vse arome, razen okusa tobaka in mentola, je po seji povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Prevolnik Ruplova je dejala, da so predlog novele sprejeli, ker uporaba elektronskih cigaret med otroci in mladimi strmo narašča. Opozorila je, da elektronske cigarete vsebujejo številne škodljive, rakotvorne in dražilne snovi, ena ključnih sestavin pa je nikotin, ki je močno zasvojljiv in ima škodljive učinke na srčno-žilni sistem, pljučno funkcijo in razvoj ter delovanje možganov pri mladostnikih.

"Vse več raziskav namreč kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete tudi do štirikrat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete," je dejala na novinarski konferenci po seji vlade.

Prepoved nekaterih arom, nad dovoljenimi bo nadzor 

Predlog novele zakona prepoveduje značilne arome, na primer sadja, začimb, zelišč, alkohola, bombonov, vanilje za vse ogrevane tobačne izdelke in elektronske cigarete, razen okusa ali vonja tobaka ali mentola. "Večina mladostnikov začne uporabljati elektronske cigarete prav zaradi različnih arom," je povedala ministrica. Opozorila je, da arome zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti, vdihavanje pa je prijetnejše, ker olajša začetek in tudi nadaljevanje uporabe.

Nad dovoljenima aromama tobaka in mentola pa bodo po zgledu Danske in Estonije izvajali nadzor in analizirali škodljive snovi.

Predlog novele zakona uvaja tudi prepoved kadilnic, torej popolno prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. "Kadilnice so se namreč kljub prezračevanju, filtriranju in drugim tehničnim ukrepom izkazale za neučinkovito zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu," je naštela.

Dodala je, da so mednarodne organizacije zaradi možnosti kadilnic Slovenijo uvrstile med države z nepopolno zaščito prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, kar tudi slabša mednarodno oceno slovenske politike nadzora nad tobakom.

Ostreje nad tobačni črni trg 

Z namenom preprečevanja črnega trga in učinkovitejšega izvajanja zakona so dopolnili tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe, ki vključujejo sodelovanje več nadzornih organov in nove kršitve posameznikov.

Posamezniki tovrstnih izdelkov ne bodo smeli prodajati in uvažati v večjih količinah. Prepoved prodaje tovrstnih izdelkov prek spleta velja že od leta 2017, predlog novele pa posameznikom prepoveduje uvoz teh izdelkov iz tretjih držav. "Gre za izdelke, ki mnogokrat kršijo zakonodajo, predvsem glede dovoljene vsebnosti nikotina in drugih škodljivih snovi, ponudnike teh izdelkov iz tretjih držav pa je praktično nemogoče sankcionirati," je pojasnila ministrica.

Prevolnik Ruplova meni, da so vsi predlagani ukrepi nujni, saj bodo zagotovili varovanje zdravja celotne populacije, še posebej otrok in mladostnikov, ter pripomogli k vzdržnosti slovenskega zdravstvenega sistema v prihodnosti. Ob tem bodo prispevali k uresničevanju dolgoročne strategije za zmanjšanje posledic rabe tobaka, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka.

Cigarete
Novice Škatlica cigaret dražja za deset centov
danska kraljica Margerete II.
Trendi Nikoli ni prepozno: danska kraljica je po 66 letih nehala kaditi
kajenje
Novice Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040
Ne spreglejte