Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
13.39

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

voda smeti Snaga Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) odpadki Ljubljana

Torek, 27. 2. 2024, 13.39

1 mesec, 4 tedne

Toliko višje bodo cene za vodo in odvoz odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
smeti | Storitve ravnanja s komunalnimi odpadki se bodo podražile za 6,6 do 7,6 odstotka. | Foto Siol.net

Storitve ravnanja s komunalnimi odpadki se bodo podražile za 6,6 do 7,6 odstotka.

Foto: Siol.net

V Ljubljani in okoliških občinah bodo od 1. marca dražje položnice za oskrbo s pitno vodo in ravnanje s komunalnimi odpadki. Spremenjen bo tudi sistem ravnanja z nekomunalnimi odpadki in v načinu prevzema gradbenih odpadkov.

Za storitve gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo ter ravnanja z odpadno vodo spremenjene cene za občane občin družbenic pomenijo za 6,6 do 8,6 odstotka višje stroške.

Za uporabnike, ki živijo v enostanovanjskem objektu, priključenem na kanalizacijo, se bo skupni mesečni znesek na položnici povišal za 2,56 evra oz. z 29,72 na 32,28 evra. Za uporabnike, ki živijo v večstanovanjskem objektu, se bo skupni znesek na položnici povišal za 1,28 evra na 20,76 evra.

Za uporabnike objektov z malimi komunalnimi čistilnimi napravami se bo znesek povišal za 3,54 na 27,48 evra, za uporabnike objektov z obstoječimi greznicami pa za 3,53 evra na 33,66 evra.

Storitve ravnanja s komunalnimi odpadki se bodo za občane medtem podražile za 6,6 do 7,6 odstotka. Stroški odvoza odpadkov na tri tedne v enostanovanjskem objektu se bodo s sedanjih 14,97 evrov zvišali na 15,95 evrov. Stroški odvoza enkrat na teden v večstanovanjskem objektu pa se bodo na osebo s sedanjih 6,63 zvišali na 7,13 evra.

Uporabniki bodo izračune po spremenjenih cenah prejeli na položnicah v mesecu aprilu.

Gradbene odpadke bo mogoče brezplačno pripeljati le z osebnim vozilom ali s prikolico

Dražje bodo cene ravnanja z nekomunalnimi odpadki, kar ni gospodarska javna služba. Spremembe bodo tudi v načinu prevzema gradbenih odpadkov, kar bodo občutili predvsem povzročitelji teh odpadkov iz dejavnosti.

Še vedno bo prevzem nekomunalnih odpadkov brez plačila omogočen občanom, vključenim v redni odvoz odpadkov, bodo pa v javnem podjetju Voka Snaga zaradi izkoriščanja te storitve na strani samostojnih podjetnikov in pravnih oseb brez plačila sprejemali le gradbene odpadke (mešanico betona, opeke, ploščic in keramike) brez nečistoč, ki jih bodo uporabniki pripeljali v Zbirni center Barje z osebnim vozilom ali z enoosno prikolico.

Večje količine teh odpadkov, ki jih bodo pripeljali s tovornimi vozili, in druge plačljive nekomunalne odpadke bodo medtem preusmerili na tehtanje in prevzem teh odpadkov zaračunali, so zapisali na ljubljanski občini.

Ne spreglejte