SiolNET. Novice Slovenija
2,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko prijav je dobil na mizo minister Klemenčič?

2,05

termometer

Harij Furlan
Foto: Bojan Puhek

Na razpis za vodjo specializiranega državnega tožilstva (SDT) je za zdaj prispela le ena vloga.

To so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje, ki vodi postopek izbire. Rok se je iztekel v ponedeljek. Kdo se je prijavil, v tej fazi postopka še ne razkrivajo. Več virov nam je v zadnjih dneh zatrdilo, da se za ponovni šestletni mandat poteguje dozdajšnji vodja SDT Harij Furlan.

Ta SDT vodi od njegove ustanovitve leta 2012, mandat pa se mu izteče februarja prihodnje leto. Na Furlana smo naslovili vprašanja v zvezi z morebitno prijavo na razpis. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo. 


Preberite še:

Ura tiktaka, kdo bo prvi borec proti organiziranemu kriminalu?


Kakšen je postopek imenovanja?

Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo za mnenje o prispeli kandidaturi najprej vprašal generalnega državnega tožilca in s kandidatom opravil razgovor. Nato bo o svojem predlogu ponovno seznanil generalnega državnega tožilca in kandidata, ki bo imel osem dni časa za pripombe.

Šele nato bo minister oblikoval dokončni predlog in ga z vsemi prilogami poslal državnotožilskemu svetu, ki pri imenovanju vodje SDT ni vezan na mnenje ministra.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo s kandidatom opravil razgovor. Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo s kandidatom opravil razgovor. Foto: Klemen Korenjak

Kot smo že poročali, je Klemenčič v zadnjih mesecih dvakrat javno stopil v bran Furlanu:

  • pri zastaranju pregona zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v tako imenovani zadevi farmacevtka; Klemenčič je pritrdil Furlanu, ki je odločitev sodišča pripisal njegovemu napačnemu tolmačenju zastaralnih rokov,
     
  • Klemenčič je SDT podprl tudi v zadevi Banka Slovenije, kjer je tožilstvo zaradi predkazenskega postopka v Banki Slovenije pod hudim pritiskom Evropske centralne banke.

Kdo ima zadnjo besedo?

Državnotožilski svet bo imel zadnjo besedo pri imenovanju novega ali starega vodje SDT, ki se ukvarja z najtežjimi primeri kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala, korupcije, terorizma, hudodelskih združb in trgovine z ljudmi. Od devetih članov, ki sestavljajo državnotožilski svet:

  • štiri izvolijo tožilci izmed državnih tožilcev, ki nimajo vodstvenih položajev,
  • štiri člane izvoli državni zbor na predlog predsednika države izmed pravnih strokovnjakov
  • enega člana imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. 

Trenutno svet deluje v sestavi osmih članov, ki jih vodi vrhovni državni tožilec Hinko Jenull.

Pred petimi leti je imel Furlan konkurenco

Leta 2012 je bila Furlanova protikandidatka specializirana državna tožilka Blanka Žgajnar, znana kot tožilka v nekaj zelo odmevnih primerih. Državnotožilski svet se je na koncu odločil za Furlana.

Žgajnarjeva nezadovoljstva pri tem ni skrivala. Ko je ponovno kandidirala za mesto tožilke v SDT, ji je Furlan izdal negativno mnenje, vendar ga je državnotožilski svet povozil. Furlan je sicer Žgajnarjevo v prej omenjenem postopku zoper Zorana Jankovića vzel v bran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin