SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko je ljubljanska medicinska fakulteta večja od mariborske

3

termometer

Deset let po ustanovitvi mariborska fakulteta vendarle dobiva svoje prostore in se tako lahko končno postavi ob bok ljubljanski fakulteti za medicino z 90-letno tradicijo.

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je bila ustanovljena 2. oktobra 2003, decembra pa je bil objavljen prvi razpis za 80 vpisnih mest za program splošna medicina. Pobude za ustanovitev nove fakultete sicer segajo še v sedemdeseta leta preteklega stoletja, klinične vaje pa so študentje iz Ljubljane v mariborski splošni bolnišnici izvajali od leta 1980.

Nova fakulteta zaradi pomanjkanja zdravnikov Razlog za ustanovitev druge medicinske fakultete je bil v pomanjkanju zdravnikov v Sloveniji. Glede na podatke je bil učinek uspešen: leta 2000 je bilo v Sloveniji 1,9 zdravnika na tisoč prebivalcev, danes 2,4 zdravnika na tisoč prebivalcev.

V Mariboru manj študentov in manj predavateljev Mariborska medicinska fakulteta vsako leto sprejme nekaj manj kot sto študentov, lani in letos je bilo razpisanih 86 mest. Ljubljanska fakulteta jih vzame še enkrat več, predlanskim 220, lani 180, letos pa je bilo razpisanih 165 vpisnih mest za študij splošne medicine. Na ljubljanski fakulteti izvajajo tudi študij dentalne medicine, letno vpišejo 50 študentov.

Dejansko je na ljubljanski medicinski fakulteti, kjer študij zaključi približno 83 odstotkov vpisanih, v lanskem študijskem letu študiralo 2282 študentov, od tega 911 na programu splošna medicina. V Mariboru pa 635 študentov. Doslej je sicer v Mariboru diplomiralo 198 doktorjev in doktoric medicine.

Ljubljanska fakulteta je od mariborske močnejša tudi po kadru. Prva ima kar 223 visokošolskih učiteljev in 80 asistentov, medtem ko je na mariborski med zaposlenimi za polni delovni čas 21 visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev, trije raziskovalci in trije mladi raziskovalci. Zaradi težav z zaposlovanjem učiteljev zdravnikov pretežen del predavanj na mariborski medicinski fakulteti sicer izvajajo v popoldanskem času.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin