Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
17.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

obdarovanje darila trgovine

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 17.16

4 leta, 4 mesece

Koliko boste letos zapravili za obdarovanje najbližjih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Praznični december, mesec obdarovanj, je pred vrati. Trgovci so v nizkem štartu - trgovine v prazničnih lučeh, na policah pa izdelki v akciji. Pa potrošniki še odprejo denarnico za darila?

December je že od nekdaj veljal za mesec obdarovanj, nekoč sta bila tu Miklavž in dedek Mraz, z globalizacijo nas je obiskal tudi Božiček. Treh dobrih mož se najbolj veselijo otroci, medtem ko za starše iz leta v leto zaradi vse težjega finančnega položaja postajajo breme.

Episcenter: Z glavo pri nakupih že četrtina Slovencev Do obiska prvega dobrega moža je še slabe tri tedne, o prazničnih nakupih in darilih za svoje bližnje pa razmišlja četrtina anketirancev, ki so sodelovali v telefonski anketi, ki jo je pretekli teden za Planet Siol.net opravil Episcenter. Sodelovalo je 607 anketirancev.

Za praznično obdarovanje najbližjih so anketiranci v povprečju pripravljeni ošteti 144 evrov. Večina je sicer pripravljena odšteti nekje do sto evrov, več le četrtina. Odstotek vprašanih bo zapravil celo med 500 in tisoč evri.

Petina vprašanih ne bo zapravljala za darila Dobra petina vprašanih pa se nakupu prazničnih daril letos namerava odpovedati, večina oziroma slabi dve tretjini kot razlog navajajo pomanjkanje finančnih sredstev. Dobra petina jih pravi, da tako ali tako nimajo te navade, 13 odstotkov pa, da jim obdarovanje ni pomembno.

Osem odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da se obdarujejo z domačimi pridelki, doma narejenimi darili oziroma bodo namesto darila bližnjim podarili svoj čas.

Trgovci: Nakupi so bolj premišljeni Spremembe potrošniških navadah v času krize opažajo tudi trgovci sami. Nakupov niti ni toliko manj, a so bolj gospodarni in premišljeni, darila pa skromnejša, nam je povedala Pika Breskvar iz Spara Slovenija.

"Nakupuje se bolj načrtno, manj impulzivno, ne vsega naenkrat, kupci kombinirajo izdelke različnih cenovnih in kakovostnih razredov," nam je pojasnila Tina Durin iz Mercatorja. Poleg tega so kupci bolj informirani in izobraženi, zato na prodajno mesto pridejo že z bolj razdelano željo oziroma potrebo, je dodala Renata Podlipnik iz Big Banga. Od ugodnosti do popustov A vseeno trgovci potrebujejo svoj zaslužek, potrošnike vse leto vabijo z različnimi popusti in ugodnostmi, zato decembra praktično ni nič drugače, so nam zatrdili tudi trgovci. Ključna sprememba so izdelki, ki se prodajajo po znižanih cenah – v predbožičnem času na vrsto pridejo kulinarične dobrote, igrače ter drugi izdelki za obdarovanje in dekoracijo.

V Sparu Slovenija so napovedali spust cen pri kulinaričnih izdelkih, kozmetičnih darilnih setih, igračah, družabnih igrah, oblačilih. V decembru bodo ponudbo obogatili z izdelki praznične dekoracije, od okraskov do umetnih novoletnih jelk.

V Mercatorju in Tušu so ponudbo izdelkov trgovinske znamke obogatili s tradicionalnimi prazničnimi izdelki – praznični kruh, kruhovi parklji, domače potice in pecivo ter druge slovenske jedi in lokalno pridelani izdelki.

Posebno ponudbo daril in različnih idej za darila pripravljajo tudi pri Big Bangu, od fotografskih tečajev in kuharskih delavnic do različnih izdelkov za osebno nego, kavne aparate, telefone, tablične računalnike in podobno. Poleg znižanih cen obljubljajo tudi različne ugodnosti financiranja.

Cene na praznične izdelke bodo bolj ali manj spustili že v novembru, da bodo ugodni tudi Miklavževi nakupi. V Harvey Normanu pa poleg predbožične izbire idej za darila pripravljajo še veliko polletno razprodajo, ki se bo začela 26. decembra.

Bi najeli posojilo, da bi kupili darila? Za bolj radodarne kupce, ki bi želeli svoje bližnje izdatneje obdarovati, pa v bankah nudijo široko paleto potrošniških posojil. Pri bankah smo preverili, ali so slovenski potrošniki za praznično obdarovanje pripravljeni najeti tudi posojilo.

V NLB iz podatkov o preteklih nakupnih navadah ugotavljajo, da se povpraševanje po potrošniških posojilih v prednovoletnem času ne poveča. Se pa povečajo nakupi s plačilnimi karticami, tako z debetnimi kot tudi s plačilnimi karticami z odloženim plačilom.

Tako so imetnikom NLB plačilnih kartic z odloženim plačilom ponudili storitev Nakupi na obroke. Stranka lahko z NLB plačilnimi karticami MasterCard, Visa ali Karanta na več kot tri tisoč prodajnih mestih, s katerimi je banka sklenila pogodbo, nakupuje na od dva do 12 obrokov. Število obrokov določi trgovec. Prednost takšnega nakupa je, da je brez obresti, brez dodatnih stroškov in brez zamudnega potrjevanja dodatne dokumentacije. Imetniki omenjenih plačilnih kartic se lahko za tak nakup odločijo kar na prodajnem mestu.

Za njihove komitente, ki želijo prosto razpolagati z gotovino, pa nudijo najem NLB osebnega posojila v višini največ 6.500 evrov. Za pet tisoč evrov posojila, ki ga boste po 11,79-odstotni efektivni obrestni meri odplačevali 13 mesecev, kolikor znaša najmanjša odplačilna doba, vam bodo zaračunali 345 evrov več.

Komitenti NKBM do posojila v pol ure V Novi KBM lahko najamete do deset tisoč evrov potrošniškega posojila, ki vam ga odobrijo v pol ure. Znesek vam takoj nakažejo na osebni račun, potrditev podatkov o zaposlitvi in plači pa potrebujete zgolj izjemoma. Do konca leta za posojilo, ki so ga poimenovali Kredit takoj, nudijo tudi nižjo obrestno mero. Najmanjša mesečna obveznost je 25 evrov, posojilo pa lahko odplačujete do pet let. Višina zneska posojila, doba in stroški odplačevanja, stroški odobritve ter potrebna dokumentacija so odvisni od poslovanja posojilojemalca. Za pet tisoč evrov posojila, ki ga boste po 12,35-odstotni efektivni obrestni meri odplačevali skozi celotno prihodnje leto, vam bodo zaračunali 313 evrov več.

V Unicreditu za praznične nakupe ponujajo gotovinsko posojilo Tik tak, ki ga odobrijo v 24 urah. Za pet tisoč evrov posojila, ki ga boste po 16,13-odstotni efektivni obrestni meri odplačevali skozi celotno prihodnje leto, vam bodo zaračunali 430 evrov več. Za večje nakupe priporočajo še plačilno-kreditno kartico VISA UniCredit Bank, pri kateri se stranka sama odloči, ali jo bo koristila kot kartico z odloženim plačilom do 30 dni ali kot kreditno kartico z obročnim poplačevanjem porabe. Desetina porabe se poravna samodejno s transakcijskega računa, 90 odstotkov porabe pa stranka na podlagi prejetega mesečnega izpiska poplača v poljubnem znesku.

V Hypo banki lahko posojilo odplačujete do 15 let V Hypo banki za obdarovanje ponujajo nenamensko potrošniško posojilo, ki ga odobrijo v 24 urah in izplačajo v gotovini. Najdaljša doba odplačevanja je 15 let, pri čemer se posojilo nad osem let zavaruje z nepremičnino. Za pet tisoč evrov posojila, ki ga boste po 15,62-odstotni efektivni obrestni meri odplačevali skozi celotno prihodnje leto, vam bodo zaračunali 387 evrov več.

Abanka za svoje stranke nudi hitra posojila do višine šest tisoč evrov. Vloge ni treba potrjevati pri delodajalcu, najnižji obrok pa znaša 40 evrov. Za pet tisoč evrov posojila, ki ga boste po 13,36-odstotni efektivni obrestni meri odplačevali skozi celotno prihodnje leto, vam bodo zaračunali 364 evrov več.

V banki Sberbank za praznični mesec pripravljajo posebno ponudbo potrošniških posojil, ki jo bodo predstavili šele konec meseca. Med trenutno aktualnimi posojili pa priporočajo nenamenski Bonus kredit, ki ga lahko najamete v višini od tri do 30 tisoč evrov z odplačilno dobo pet ali deset let. Z rednim odplačevanjem svojih obveznosti boste vsako leto celo nagrajeni.

Ne spreglejte