SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kobal ekskluzivno: Pridobil sem pravice, gledališču častim deset predstav #video #Argument

10

termometer

Boris Kobal je po izbruhu afere s plagiatorstvom prvič spregovoril za medije. V oddaji Argument na Planetu je govoril o tem, zakaj je po izbruhu afere tako dolgo molčal, kaj se je dogovoril z lastniki avtorskih pravic in kaj je ponudil celjskemu gledališču.

Boris Kobal, zoper katerega je Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje podalo kazensko ovadbo zaradi plagiata komedije Profesionalci espe, je v oddaji Argument dejal, da se je po izbruhu afere znašel v vrtincu, iz katerega ni našel izhoda. Konec tedna bo prvič po izbruhu afere spet na odru. "Zavedaš se, da je tvoje bogastvo v publiki. Strah te je, tudi sram. Občutek je porazen, a ljudi bom poskušal znova nasmejati," je dejal.

Na vprašanje, zakaj je tako dolgo čakal z odzivom, je odgovoril, da se je skril, da ga ne bi zalotili, potem ko so ga že zalotili. Bil je v stiski in ni našel izhoda.

Kot je še povedal, je storil veliko neumnost. "Če mi bodo odpustili, jim bom hvaležen, če ne, jih bom razumel," je dejal.

Več iz oddaje Argument:

Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument Novice Uslužbenec KPK naj bi v Mehiki nadlegoval dve Brazilki #Argument Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič Novice Visoke plače, ki jih evroposlancem plačujejo obubožani državljani #video #Argument

Dogovoril se je z avtorjevim sinom 

Kot je še povedal Kobal, je stopil v stik s sinom avtorja Alda Nicolaja in se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo. Kobal pa je zdaj priznan kot prevajalec tega dela. Kot je še povedal, je celjskemu gledališču ponudil, da mu "časti deset brezplačnih predstav".

Spregovoril je tudi o svoji stiski, depresiji, razočaranosti.

Boris Kobal Siol Plus Miha Mazzini: Reševanje goljufa Kobala

Kobal je komedijo Profesionalci espe poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer so komedijo premierno uprizorili v tej sezoni, so ugotovili, da gre za prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Gledališče je Kobala kazensko ovadilo, poleg tega so od njega terjali povrnitev 13 tisoč evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije.

Kobal se je v sredo v pismu opravičil. Kot je zapisal, ga je k temu prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Zapisal je tudi, da je avtorski honorar že vrnil.

Boris Kobal Trendi Kobal: V stiski sem naredil največjo neumnost v življenju Boris Kobal Novice Kobalov plagiat: na odrskih deskah tudi izvirna komedija zmagovalke natečaja #video Argument Novice Makarovičeva o Kobalu: Gre mu samo za denar #Argument #video Boris Kobal Novice Razkrivamo Kobalove štiri vrstice, s katerimi je zaslužil 13 tisoč evrov #Argument

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 366
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin