Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2020,
8.22

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

34

Natisni članek

gledališče plagiat Boris Kobal

Četrtek, 9. 1. 2020, 8.22

4 leta, 3 mesece

Borisu Kobalu leto in tri mesece pogojne kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

34

Na celjskem okrajnem sodišču je potekal predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala. Ta je komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja prevedel v slovenščino in jo z nekaj manjšimi spremembami predstavil kot svoje avtorsko delo. Kobal je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde ter prejel leto in tri mesece pogojne zaporne kazni. 

Boris Kobal je komedijo Profesionalci espe poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer so komedijo premierno uprizorili, so ugotovili, da gre za prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

S tožilstvom se je pogodil

Gledališče je Kobala kazensko ovadilo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, za pregon se je odločilo tudi tožilstvo. Kobalu je očitalo kaznivi dejanji goljufije in kršitve materialnih avtorskih pravic. Za oboje je sicer zagrožena tudi zaporna kazen.

Boris Kobal na sodišču. | Foto: Vitomir Petrović Foto: Vitomir Petrović

A Kobal je danes na sodišču s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Zaradi goljufije in kraje avtorskih pravic je sprejel eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Tožilka Simona Kuzman Razgoršek je za STA ocenila, da je izrečena kazen primerna in pravična glede na očitani kaznivi dejanji.

Je pa danes Kobal po pisanju STA tudi povedal, da je v življenju storil veliko neumnosti, a omenjeni plagiat je največja. Obžaluje, da je prizadel ljudi, za katere je menil, da so njegovi prijatelji, z njimi pa nima stika že leto dni.

Pooblaščenec Gledališča Celje Aleš Sočan je danes na sodišče vložil premoženjsko-pravni zahtevek v višini nekaj več kot 34 tisoč evrov, a ga je sodnica napotila na pravdni postopek. Prav tako je predlagal postavitev izvedenca finančne stroke, vendar je predlog sodnica zavrnila.

Kobalov zagovornik Miha Kunič sicer meni, da je omenjeni znesek previsok, saj da gledališče ni utrpelo takšne škode. Kobal je namreč gledališču uredil avtorske pravice za 10 brezplačnih uprizoritev komedije Profesionalci espe, vendar se je upravnica gledališča Tina Kosi temu odpovedala. (STA)

Boris Kobal
Trendi Boris Kobal se umika z odrov: Nisem v stanju, da bi nastopal

Honorar je vrnil, komedijo so umaknili s sporeda

Gledališče je od igralca in režiserja zahtevalo tudi povrnitev 13 tisoč evrov bruto honorarja, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije. Kobal je honorar vrnil, gledališče pa je komedijo umaknilo s sporeda. Prav tako je takrat dobil odpoved s položaja direktorja in umetniškega vodje v Šentjakobskem gledališču.

Po razkritju povedal, da ga je k temu prisilila osebna stiska

Kobal se je po razkritju opravičil in dejal, da ga je k temu prisilila osebna stiska. Po aferi je spregovoril tudi za Planet in povedal, da se je po izbruhu afere znašel v vrtincu, iz katerega ni našel izhoda. 

Boris Kobal
Trendi Kobal: V stiski sem naredil največjo neumnost v življenju

Kot je dodal, je stopil v stik s sinom avtorja Alda Nicolaja in se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo, Kobal pa je zdaj priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je nato ponudil, da mu "časti deset brezplačnih predstav".

Boris Kobal
Novice Kobal sprejema odpoved in se opravičuje občinstvu Šentjakobskega gledališča
Boris Kobal
Novice Šentjakobsko gledališče odpustilo Borisa Kobala, ni več direktor #video
Novice Bo Boris Kobal ostal brez pomembnega položaja? #video
k
Novice Kobal ekskluzivno: Pridobil sem pravice, gledališču častim deset predstav #video #Argument
Boris Kobal
Novice Kobalov plagiat: na odrskih deskah tudi izvirna komedija zmagovalke natečaja #video
Boris Kobal
Novice Razkrivamo Kobalove štiri vrstice, s katerimi je zaslužil 13 tisoč evrov #Argument
Argument
Novice Makarovičeva o Kobalu: Gre mu samo za denar #Argument #video
Ne spreglejte