SiolNET. Novice Slovenija
9,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kobalov plagiat: na odrskih deskah tudi izvirna komedija zmagovalke natečaja #video

9,32

termometer

Po škandalu s plagiatom Borisa Kobala v Slovenskem ljudskem gledališču Celje pojasnjujejo, da bo uprizoritev predvidoma jeseni doživela tudi komedija Vsak glas šteje Ize Strehar. Dramatičarka iz Zasavja je na lanskih Dnevih komedije v Celju prejela denarno nagrado za prvo mesto na natečaju za izvirno slovensko komedijo. Na natečaj se je s svojim ponaredkom prijavil tudi Kobal, ki je zeleno luč za uprizoritev komedije dobil pred zmagovalko razpisa.

Upravnica SLG Celje Tina Kosi je pojasnila, da so se v celjskem gledališču po koncu natečaja za izvirno slovensko komedijo za leto 2017 odločili, da bodo poleg komedije Profesionalci espe Borisa Kobala, za katero se je pozneje izkazalo, da je plagiat komedije La Prova generale (Generalka) Alda Nicolaja, uprizorili tudi komedijo Vsak glas šteje zmagovalke natečaja Ize Strehar.

Argument Novice Makarovičeva o Kobalu: Gre mu samo za denar #Argument #video

Boris Kobal je zeleno luč za uprizoritev komedije, ki jo je prepisal od italijanskega avtorja, dobil pred zmagovalko natečaja Izo Strehar. Boris Kobal je zeleno luč za uprizoritev komedije, ki jo je prepisal od italijanskega avtorja, dobil pred zmagovalko natečaja Izo Strehar. Foto: Ana Kovač

S Streharjevo so se dogovorili za skrčenje zasedbe in dramaturško dodelavo

Po besedah Kosijeve je imel tekst Ize Strehar veliko igralsko zasedbo, ki je v gledališču niso bili zmožni zagotoviti. "Zato smo se z avtorico dogovorili za delno skrčenje zasedbe in dramaturško dodelavo nekaterih detajlov," je povedala Kosijeva. Dodala je, da mladim avtorjem v SLG Celje želijo ponuditi optimalne pogoje za njihove prve uprizoritve, a je ob tem poudarila, da dobra gledališka produkcija zahteva tudi dovolj časa za pripravo.

Upravnica Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi pojasnjuje, da so se z zmagovalko natečaja Izo Strehar dogovorili za delno skrčenje igralske zasedbe in dramaturško dodelavo nekaterih detajlov. Upravnica Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi pojasnjuje, da so se z zmagovalko natečaja Izo Strehar dogovorili za delno skrčenje igralske zasedbe in dramaturško dodelavo nekaterih detajlov. Foto: Mediaspeed

Boris Kobal Novice Razkrivamo Kobalove štiri vrstice, s katerimi je zaslužil 13 tisoč evrov #Argument
O plagiatu Borisa Kobala so v četrtek zvečer na Planetu govorili tudi v oddaji Argument. "Kobalu gre že vse življenje le za denar. Je mojster tega, kako ceneno robo čim bolj drago prodati. Pri takem človeku potegneš vodo in greš naprej," je sporno ravnanje Kobala v oddaji Argument komentirala pisateljica Svetlana Makarovič.

Uprizoritev zmagovalne komedije je predvidena za letošnjo jesen

Streharjeva je s spremembami po navedbah Kosijeve soglašala: "Z njo ves čas intenzivno sodelujemo, uprizoritev njenega teksta pa je predvidena letos jeseni. To je bil razlog, da smo za to sezono izbrali drug komedijski naslov z manjšo zasedbo." Na vprašanje, kdo v gledališču odloča o uprizoritvah, je Kosijeva odgovorila, da kot umetniška vodja gledališča sama sestavlja repertoar, program dela pa potrjuje strokovni svet gledališča.

Zmagovalno komedijo Vsak glas šteje avtorice Ize Strehar, ki je leta 2017 zmagala na natečaju žlahtno komedijsko pero, bodo v SLG Celje predvidoma uprizorili letos jeseni. Zmagovalno komedijo Vsak glas šteje avtorice Ize Strehar, ki je leta 2017 zmagala na natečaju žlahtno komedijsko pero, bodo v SLG Celje predvidoma uprizorili letos jeseni. Foto: Planet TV

V SLG Celje pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo, tako imenovano žlahtno komedijsko pero, razpisujejo od leta 1998. Natečaj je ob leta 2006 bienalnega značaja, nagrado pa podeljuje žirija, ki jo imenujejo v SLG Celje. Prvič je nagrado žlahtno komedijsko pero leta 1998 prejel Vinko Möderndorfer za komedijo Vaja zbora.

Boris Kobal Siol Plus Miha Mazzini: Reševanje goljufa Kobala
Kakšna bo usoda Kobala na čelu Šentjakobskega gledališča?

Ob aferi, ki si jo je privoščil Boris Kobal, se pojavlja tudi vprašanje, ali bo ostal na čelu Šentjakobskega gledališča Ljubljana. S prošnjo za pojasnila o njegovi nadaljnji usode na mestu direktorja in umetniškega vodje smo se obrnili tudi na upravo Šentjakobskega gledališča, ki bo prihodnje leto praznovalo 100-letnico svojega obstoja. Konkretnih pojasnil uprave o nadaljnjih korakih in postopkih proti Kobalu pisno oziroma prek telefona danes nismo prejeli. So pa za Planet dejali, da bodo o tem, ali ga bodo razrešili z mesta direktorja gledališča, odločali prihodnji teden.
Boris Kobal Trendi Celjsko gledališče o Kobalovem plagiatu: Podali bomo kazensko prijavo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin