Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
21.42

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

Natisni članek

Argument Svetlana Makarovič Boris Kobal

Četrtek, 24. 1. 2019, 21.42

5 let, 3 mesece

Makarovičeva o Kobalu: Gre mu samo za denar #Argument #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

"Kobalu gre že vse življenje le za denar. Je mojster, kako ceneno robo čim bolj drago prodati. Pri takem človeku potegneš vodo in greš naprej," je o plagiatu Borisa Kobala v oddaji Argument na Planetu povedala pisateljica Svetlana Makarovič.

Režiser, igralec in direktor Šentjakobskega gledališča Boris Kobal je na razpis celjskega gledališča prijavil komedijo Profesionalci espe kot izvirno slovensko komedijo. Pozneje, ko so komedijo že uprizorili, se je izkazalo, da je komedija plagiat, saj gre za prevod italijanskega dela La Prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Od celjskega gledališča je Kobal dobil 13 tisoč evrov, ki jih zdaj gledališče želi nazaj, ob tem pa so ga kazensko prijavili.

Po aferi s plagiatom so v oddaji Argument na Planetu gostili pisateljico Svetlano Makarovič, radijskega voditelja Saša Hribarja, odvetnico za intelektualno lastnino Majo Bogataj Jančič in strokovnjaka za javno nastopanje Edvarda Kadiča. 

Argument | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sašo Hribar večkrat opozoril na slabo vodenje Kobala

Slabo izkušnjo s Kobalom je imel pred leti tudi legendarni radijski voditelj Sašo Hribar, ko je še bil član programskega sveta RTV.

"Takrat je prvič vodil oddajo v najbolj gledanem terminu Ne se hecat. Že takrat je to mejilo na slab plagiat 30 let stare italijanske oddaje, kjer je star, ostarel in šarmanten voditelj, ob njem pa punčka, ki ni možgansko dorasla svojemu vzorniku. Kobal je delal slabo in na to smo večkrat opozorili in se spraševali, kako je mogoče, da človek v teh letih dela tako nizkotno, tako proti gledalcem in vsem zaposlenim. Odgovor je zelo preprost. Če imaš slabo oddajo in slabo vodenje in si za to bogato nagrajen, zakaj bi to spreminjal," je dejal Hribar.

V kakšnem spominu bo Slovencem ostal komik Boris Kobal?

Še pred dnevi bi večina govorila o prvem obrazu TV Poper.

Boris Kobal | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač A ne le TV Poper. Ko govorimo o Kobalu, govorimo o igralcu in režiserju. Botru slovenske stand-up scene. Človeku, ki z lahkoto v smeh spravlja politiko in ima tudi politika, ki nasmeje njega. To je predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Boris Kobal je pred 15. januarjem o komediji Profesionalci espe govoril takole: "Ta tekst je nastal iz nekega izziva samemu sebi, pravzaprav."

In Kobal si s pripravo izvirne slovenske komedije res ni dal preveč dela. Komedija Alda Nicolaja La proba Generale je v celoti dostopna na internetu.

Kobalov prevod pa je objavljen v gledališkem listu. To je tudi način, na katerega so plagiatorstvo po naših informacijah ugotavljali v Celju.

Že na začetku lahko takoj opazimo enako število vlog. In Kobal se niti pri tem ni potrudil, da bi bil preveč kreativen z imeni. Mati, oče, mama, padre, Georgo pa je spremenil v Jureta.

Dialogi ostajajo enaki. Mestoma zgolj okrajšane so tudi didaskalije.

Kobalov avtorski dodatek so v resnici zgolj naslov in par vrstic na koncu komedije.

To so štiri vrstice za 13 tisoč evrov, ki jih je Kobal dodal:

Oče: Dovolite, da nazdravim na našo svetlo prihodnost.
Sosed: Kako bomo pa dali ime naši novi firmi?
Bilka: Profesionalci espe.
Vsi: Na profesionalce!
Vsaka vrstica za 3.250 evrov.

Zmagovalka razpisa dobila šest tisoč evrov

Iza Strehar. | Foto: Planet TV Iza Strehar. Foto: Planet TV Pred dvema letoma se je na razpis za žlahtno slovensko komedijo prijavila tudi Iza Strehar, dramatičarka iz Zasavja.

"Komedij sicer nisem imela na zalogi. Sem pa takrat veliko brala o politiki in sem se odločila, da bom to temo uporabila, da napišem komedijo," je povedala Streharjeva.

V konkurenci več kot 15 del je najbolj prepričala komisijo. Prislužila si je šest tisoč evrov nagrade, a gledališče je zeleno luč za uprizoritev prižgalo Kobalu.

"Saj umetniški vodje tega niso nastavili. Oni so dali uprizoritev. Najbrž je bilo tudi za njih težko, ker so se toliko časa ukvarjali s to predstavo," razlaga.

Kobalov soigralec s TV Poper: Komedijo je spremenil v tragedijo

Razpisov za dramatike v Sloveniji ne mrgoli. V resnici sta finančno dobro podprta zgolj dva. Nagrada Slavka Gruma in žlahtno komedijsko pero v Celju. Uveljaviti se je težko.

"Ne veš, kje začeti, sploh če nikogar ne poznaš, komu sploh pisati, da bi prišel zraven," o svojih opažanjih pravi Streharjeva.

Zveze in poznanstva pretehtajo vse. Tudi izvirnost.

Kobalovo dejanje je kot zavrženo početje opisal tudi nekdanji soigralec s TV Poper Igor Malalan. "Tokrat je naredil eno veliko napako, in sicer, da mu je uspelo spremeniti komedijo v tragedijo," je zadevo komentiral Malalan.

Ne spreglejte