SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ermenčeva si želi, da bi pripadniki SV za ugovore uporabljali službeno pot #video

1,43

termometer

Knovs je končal pogovor z načelnico Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenko Ermenc. Ta v izjavi za medije po zaslišanju ni razkrivala vsebine pogovora. O ravnanju nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca je dejala le, da bi si želela, da bi vsak pripadnik uporabljal službeno pot, ko gre za predloge in ugovore na odločitve nadrejenih.

Ermenčeva je po pogovoru na Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnila, da se je vabilu komisije odzvala, ker spoštuje državne institucije. Odgovorila je na zastavljena vprašanja, odnos predstavnikov komisije pa se ji je zdel "korekten, spoštljiv in dostojanstven".

Medijem vsebine pogovora ni pojasnjevala

Pričakovati je sicer bilo, da bo člane komisije zanimala zlasti njena vloga pri razrešitvi nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Zaradi tajnosti zaslišanja Ermenčeva vsebine pogovora ni pojasnjevala medijem. Je pa na vprašanje, ali je zdaj zgodba z razrešitvijo Škerbinca vendarle končana, odvrnila, da bi si želela, da bi vsak pripadnik Slovenske vojske uveljavljal službeno pot.

Žan Mahnič Novice Mahničevi sklepi po oceni Morsa napačni in nestrokovni

Po zakonu o službi v SV je službena pot postopek, po katerem pripadnik posreduje nadrejenim svoje prošnje, predloge in zahteve ter ugovarja na sprejete odločitve v zvezi z njegovim položajem, nalogami in drugimi vprašanji.

Škerbinc ne bo šel na nižjo dolžnost

Glede odnosa s Škerbincem je Ermenčeva danes samo pojasnila, da je v tem času koristil dopust. Z njim se je pogovorila tako osebno kot uradno, tako da komunikacija ni prekinjena. O njegovem prihodnjem položaju pa je dejala, da je v postopku prerazporeditve, obenem pa zatrdila, da ne bo šel na nižjo dolžnost in da mu bodo zagotovljene vse doslej pridobljene pravice.

Zaradi očitkov, da je kot minister zlorabil OVS, je Karla Erjavca doletela tudi interpelacija, ki pa ni bila uspešna. | Foto: STA , Zaradi očitkov, da je kot minister zlorabil OVS, je Karla Erjavca doletela tudi interpelacija, ki pa ni bila uspešna. Foto: STA ,

Knovs je danes opravil pogovore še direktorjem Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Dejanom Matijevičem in vodjo obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu SV Robertom Klinarjem.

Kot je po pogovorih dejal predsednik komisije Matej Tonin, so po doslej zbranih informacijah in zaslišanjih ugotovili, da so se objave o zdravstvenem stanju Ermenčeve pojavile že marca in da je o tem na postroju 1. aprila govoril tudi Škerbinc. Interpretacije o dobronamernosti ali zlonamernosti vsebine tega govora pa so različne.

Glede razgovorov, ki jih je OVS 3. aprila opravila na poveljstvu sil, pa je Knovs po besedah Tonina ugotovil, da ni šlo za prostovoljne razgovore in ne za razgovore, ki ne bi motili delovnih procesov. "Šlo je v končni fazi za zaslišanja, ki se uporabljajo v kazenskem postopku. Glede na to, da v tisti fazi še ni bilo vložene kazenske ovadbe, ne moremo govoriti o tem, da so bila zaslišanja upravičena," je navedel.

Tonin je tudi povedal, da so Ermenčevo danes vprašali, ali želi, da tudi z njenega zaslišanja umaknejo oznako zaupnosti, kot so to storili v primeru Škerbinca, a da je načelnica želela, da tega ne storijo.

Damir Črnčec Novice Črnčec pred člani Knovsa, Selana ni bilo #arbitraža #video

Ermenčeva je sicer danes v izjavi za medije tudi zanikala nekatere medijske zapise o kadrovskih menjavah v SV.  O prerazporeditvi predstavnika SV za stike z javnostjo Simona Koreza, ki odhaja na mariborski Center vojaških šol, je načelnica povedala, da v vojski obstaja dokument, ki določa obvezne usmeritve v kariernih poteh. Ta določa, da je pripadnik na isti dolžnosti od treh do petih let, Korez pa je bil na omenjeni dolžnosti 15 let.

"Zelo sem mu hvaležna za prispevek k razvoju in ugledu obrambnega sistema in Slovenske vojske," je dejala. Kot je dodala, je kot načelnica generalštaba dolžna zagotoviti kontinuiteto tudi na tem mestu, zato je že zagotovila "ustrezen kader in poskrbela, da se je za delo z mediji ustrezno usposobil". Korez sicer prerazporeditve v pogovoru ni želel komentirati.

Karl Erjavec Novice Erjavec ostro nad Tonina: "On je notoričen lažnivec" #video #arbitraža

Glede odpovedi šefa obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu Roberta Klinarja pa je načelnica generalštaba dejala, da ji je pojasnil njegove prihodnje karierne cilje in podal vlogo, ki so jo tudi obravnavali. "Vesela sem, da je njegovo delo v vojski priznano tudi v civilnem okolju," je pojasnila.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin