SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črnčec pred člani Knovsa, Selana ni bilo #arbitraža #video

0,47

termometer

Komisija državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) bo v preiskavi prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško opravila pogovore tudi z uslužbenci Sove, je po koncu današnje seje sporočil predsednik komisije Matej Tonin (NSi). Ugotoviti želijo, ali je Sova ustrezno ščitila interese Slovenije, je poudaril.

Na komisiji so na današnjo sejo, ki je spet potekala za zaprtimi vrati, povabili tri nekdanje direktorje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki so jo vodili v letih od 2011 do 2013. Vabilu sta se odzvala Damir Črnčec, ki je Sovo vodil leta 2012, in Stane Štemberger, ki ga je nasledil leta 2013. Direktor Sove leta 2011 Sebastijan Selan pa se vabilu ni odzval.

Karl Erjavec Novice Erjavec ostro nad Tonina: "On je notoričen lažnivec" #video #arbitraža

Kaj se ni ujemalo, Tonin ni pojasnil

Prejšnji teden so člani Knovsa pogovore opravili tudi z Andrejem Rupnikom, direktorjem Sove med letoma 2007 in 2010, že pred tem pa tudi z Zoranom Klemenčičem, ki je Sovo vodil od 2014 do septembra lani. Kot je povedal Tonin, se besede vseh štirih direktorjev ne skladajo s tistim, kar je povedala slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik, ki so jo hrvaški obveščevalci ujeli v nedovoljenih pogovorih z arbitrom Jernejem Sekolcem.

Kaj natančno naj se ne bi ujemalo, Tonin ni pojasnil. Je pa napovedal, da se bodo člani komisije pogovorili s tistimi uslužbenci Sove, ki so delali s projektno skupino v arbitraži, da bi tako dejansko ugotovili, kakšna zagotovila je dobila Drenikova glede varnosti njenih komunikacij.

Prav tako so na sejo 28. junija povabili tudi bivša zunanja ministra Samuela Žbogarja in Karla Erjavca. Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta, in nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja. Slednji je svoj prihod po besedah Tonina že potrdil.

Kot je še pojasnil Tonin, sta bila slednja vabljena, "ker so dosedanja pričanja pokazala, da bi njuno pričanje lahko pomembno prispevalo k temu, da se celotna zgodba razjasni".

Simona Drenik Novice Arbitraža: pričanja nekdanjih direktorjev Sove in Drenikove se ne ujemajo #video

Preiskava ne bo imela neugodnih posledic za Slovenijo

Zavrnil je, da bi ta preiskava lahko imela neugodne posledice za Slovenijo. Arbitražno sodišče je namreč glede prisluškovalne afere ocenilo, da je Drenikova kot agentka Slovenije, torej da je Slovenija z nedovoljeno komunikacijo z arbitrom naredila prekršek, a da lahko kljub temu konča delo. To je tudi storilo in negativnih posledic za Slovenijo zdaj z razčiščevanjem afere ne more biti, je prepričan Tonin.

"Je pa z vidika interesov Slovenije izjemno pomembno, da sistemsko preverimo, kako država pristopa h ključnim, strateškim projektom, kakšne tehnične, finančne in človeške vire zagotavlja pri tako pomembnih projektih. To je poanta našega poročila," je še povedal Tonin.

"Ne želimo političnih spopadov"

Tonin je na novinarski konferenci tudi zatrdil, da preiskava Knovsa nima političnih ciljev. "Ne želimo političnih spopadov," je zatrdil Tonin. Erjavec je namreč menil, da je celotna preiskava uperjena proti njemu. Tonin je to označil za "zamegljevanje".

"Fokus naše komisije je, pripraviti končno poročilo, v katerem bo jasno razvidno, kako so Sova in druge pristojne službe obveščevalno in protiobveščevalno ščitile naše ključne in strateške interese," je še dejal predsednik Knovsa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin