SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klub slovenskih podjetnikov zahteva srečanje s Šarcem

0,43

termometer

Marjan Batagelj, vroče
V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), ki ga vodi marijan Batagelj so prepričani, da bi bila realizacija omenjenih in še drugih napovedanih ukrepov zelo nevarna za nadaljnji gospodarski razvoj Slovenije. Foto: Klemen Korenjak

V SBC poudarjajo, da bi zaveze iz sporazuma o sodelovanju koalicije z Levico v primeru njihove uresničitve nosile tveganja skoraj izključno podjetja. Z vlado si želijo temeljitih izračunov o vplivu ukrepov iz sporazuma, premiera Marjana Šarca pa pozivajo k sestanku z gospodarskimi organizacijami, na katerem bi skupaj poiskali ustrezne rešitve.

Kot so danes sporočili iz Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), sporazum o sodelovanju z Levico, kot pred tem že lanski koalicijski sporazum, naslavlja določene vsebine, o katerih je vlada še pred nekaj meseci zagotavljala, da ne nosijo resnih posledic, da je o njih preuranjeno soditi in da gre samo za usmeritve. "Toda vse te usmeritve s podpisom sporazuma z Levico postajajo zaveze," so navedli v SBC.

Podjetniki se sprašujejo, kakšno sporočilo vlada pošilja podjetnikom

V SBC pozdravljajo razbremenitev plač, a se hkrati sprašujejo, kakšno sporočilo daje vlada investitorjem z višanjem davka na izplačane dobičke na 30 odstotkov. Podpirajo minimalno davčno stopnjo pri odmeri davka od dohodka pravnih oseb, a so obenem presenečeni, da je predlagano povečanje stopnje tega davka na 22 odstotkov, čeprav je bil to po njihovem edini davek, ki je bil ugodnejši kot v nekaterih primerljivih državah.

Levica Novice Kaj vse je zapisano v sporazumu z Levico? #video

Ukinitev prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja jih medtem skrbi predvsem zato, ker bi v primeru uresničitve v dobršni meri odpravila učinke razbremenitve plač.

V SBC so kritični do načrtov za nove državne agencije, saj jih država po njihovem skuša institucionalizirati kot javne storitve, kar je v nasprotju s svobodno tržno pobudo. Presenečeni so, da s strani vladnih predstavnikov ni bilo odziva na predlog SBC o uvedbi olajšav za podjetja za gradnjo kadrovskih stanovanj. Kritični pa so do predlagane ukinitve študentskih servisov, s katerimi je bilo sicer v preteklosti kar nekaj izzivov, toda v SBC menijo, da sistem zdaj deluje.

"Realizacija ukrepov bi bila nevarna za gospodarski razvoj Slovenije"

"Realizacija omenjenih in še drugih napovedanih ukrepov bi bila zelo nevarna za nadaljnji gospodarski razvoj Slovenije. Zato menimo, da je prav, da vam zdaj, ko smer, nakazana v koalicijskem sporazumu, postaja vse večja realnost in zaveza, še enkrat predstavimo naš pogled glede nadaljnje smeri razvoja podjetništva v Sloveniji," so v pismu premieru Šarcu zapisali v SBC.

Predsedniku vlade v SBC predlagajo, da čim prej skliče sestanek z vsemi ključnimi gospodarskimi organizacijami, posluša strokovne argumente, pripravi temeljite, realne in strokovne izračune o vplivu ukrepov iz sporazuma z Levico, ne le o kratkoročnem vplivu na javne finance, ampak tudi o srednjeročnem učinku na konkurenčnost slovenskega podjetništva, s tem pa tudi na blaginjo v prihodnosti. "In da na podlagi vsega tega temeljito pretehtate zapisane predloge v sporazumu z Levico," so še navedli.

Ob podpisu sporazuma z Levico je bila sicer v sredo vnovič potrjena novela zakona o izvrševanju proračuna, potem ko je državni svet minuli teden nanjo izglasoval veto. V SBC bi si glede rebalansa letošnjega proračuna želeli, da bi bil še bolj razvojno naravnan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin