Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
20.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

socialni demokrati SMC DeSUS Milojka Kolar Celarc koalicija zdravstvo

Četrtek, 21. 12. 2017, 20.46

6 let, 4 mesece

Kje se je izgubil predlog ključne zdravstvene reforme? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Potem ko sta se ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman uskladili o ključni reformi v zdravstvu, je besedilo zakona vendarle prišlo tudi do koalicijskih partnerjev. Po besedah ministrice za zdravje naj bi v SD in DeSUS predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju dobili že včeraj, vendar se to ni uresničilo.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Kje je med torkom zvečer in današnjim dnem zjutraj obtičal dokument, ki z nekaj manj kot petstotimi členi odloča o usodi našega zdravstvenega zavarovanja, je bilo danes končno razjasnjeno, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Definitivno je res, da smo mi poslali v torek popoldne v skladu s protokoli in po enaki poti ta predlog zakona v državni zbor," pojasnjuje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Zaplet je dobil epilog, poslanci so predlog zakona prejeli

A ministrica za zdravje včeraj očitno ni vedela, da mora omenjeni dokument najprej potrditi vrh koalicije, šele nato ga lahko v roke dobijo koalicijski partnerji. "Ko da vrh koalicije zeleno luč, gre potem zakon v državnem zboru do poslancev in potem po običajni proceduri naprej," razlaga vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

To se je zgodilo danes zjutraj. "Vrh koalicije je dal danes zeleno luč, da se zakon pošlje v ponovno seznanitev koalicijskim partnerjem, da ga pogledajo in seveda dajo pripombe oziroma vprašanja," pojasnjuje Kolar-Celarčeva. Medtem vodja poslanske skupine SD Matjaž Han poudarja, da je bil predlog omenjenega zakona v sredo najbolj iskan dokument v državi.

Čebašek-Travnikova: Zakaj ključne rešitve skrivajo pred javnostjo?

Čeprav sta ministrici za zdravje in finance naposled le uskladili ključne finančne rešitve zakona, prvi odzivi stroke in koalicije niso ravno obetavni, so poročali v oddaji Planet Danes.

"Skrbi nas, ker ne vemo, katere so ključne rešitve. Skrbi nas, ker ne vemo, zakaj te ključne rešitve skrivajo pred zdravniki, zobozdravniki in zdravniško zbornico ter ne nazadnje tudi pred javnostjo," je sporočila predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek - Travnik.

Do predloga zakona kritični tudi v SD in DeSUS

Kritičen je tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. "Mislim, da ni veliko možnosti, da bi zakon v takšni obliki, kot je zdaj napisan, dobil podporo stranke DeSUS." Medtem Han opozarja, da je malo verjetno, da bi zakon sprejeli še v tem mandatu: "Opozoril bi na to, da maja nimamo seje. Bodimo realni, tak zakon je po proceduri zelo težko sprejeti v treh mesecih."

Vendar pa v največji vladni stranki SMC menijo drugače. Obravnavo zakona bodo v želji, da ga poslanci čim prej sprejmejo, nadaljevali takoj po novem letu. "Ne gre samo za to, da v to verjamem. Jaz si tega pravzaprav želim, ker je to dobro za vse slovenske državljanke in državljane oziroma zavarovance za zdravstvene storitve," še pojasnjuje Kustec-Lipicerjeva.

Ne spreglejte