Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
18.21

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc

Sreda, 20. 12. 2017, 18.21

6 let, 4 mesece

Kolar-Celarčeva: Ministrstvo nima stikov z dobavitelji v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Ukrepi na področju skupnih javnih naročil medicinske opreme so po mnenju ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc eno od glavnih orodij v borbi za vzpostavitev sistema ničelne tolerance do korupcije v zdravstvu, uvedenih v njenem mandatu. Na ministrstvu sicer, kot je poudarila, nimajo stikov z morebitnimi dobavitelji medicinske opreme.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je pred zdravstveno preiskovalno komisijo Državnega zbora (DZ) poudarila delo, ki ga je ministrstvo opravilo pri oblikovanju strokovnih standardov in tehničnih specifikacij za skupna javna naročila.

Pri tem je opozorila, da zaradi neopravljenega dela in zamud v preteklih mandatih ministrstvo ni moglo pripraviti standardov in specifikacij za vse nabave v zdravstvu, ampak se je moralo omejiti na tisto medicinsko opremo, ki je je v celotni nabavi največ.

Zdravstvena preiskovalna komisija je Kolar-Celarčevo pričakovala že 1. decembra, a se je takrat zaradi zdravstvenih težav opravičila. Godčeva je danes ministrico opozorila, da komisiji še vedno ni dostavila uradnega zdravniškega opravičila. Komisija je sicer že aprila sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse zdravstvene ministre od leta 2009.

Pocenitve žilnih opornic: čigave so zasluge?

Člane komisije je zanimalo predvsem, kaj konkretno je ministrstvo naredilo zoper preplačila žilnih opornic v bolnišnicah. Ministrica je navedla podatke o nabavnih cenah žilnih opornic v bolnišnicah, ki po njenih besedah pričajo o občutnem upadu cen. K temu so po njenih besedah pripomogli tudi sistemski ukrepi ministrstva na področju skupnih javnih naročil.

Drugačno mnenje je imela predsednica komisije Jelka Godec (SDS), ki je dejala, da je znižanje cen posledica javnih naročil še iz obdobja pred ministrovanjem Kolar-Celarčeve. Ministrici je očitala, da z navajanjem podatka o tem, da se je nabavna cena žilnih opornic v izolski bolnišnici znižala s približno 800 na 200 evrov, zavaja javnost.

Kolar-Celarčeva je očitek zavrnila s tem, da je poleg sistemskih ukrepov izpostavila tudi ustna in pisna navodila in priporočila, ki jih je kot ministrica naslovila na bolnišnice v zvezi z nabavo medicinske opreme.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je danes v DZ med drugim spomnila, da ministrstvo nima aktivne vloge v odnosu med kupcem in prodajalcem medicinske opreme, ampak se bolnišnice pojavljajo kot samostojni kupci.  | Foto: UKC Ljubljana Ministrica Milojka Kolar Celarc je danes v DZ med drugim spomnila, da ministrstvo nima aktivne vloge v odnosu med kupcem in prodajalcem medicinske opreme, ampak se bolnišnice pojavljajo kot samostojni kupci. Foto: UKC Ljubljana

Ne more posegati med bolnišnice in dobavitelje

Pri tem je Kolar-Celarčeva spomnila, da ministrstvu vendarle ni dana aktivna vloga v odnosu med kupcem in prodajalcem medicinske opreme, ampak se bolnišnice pojavljajo kot samostojni kupci. Ministrstvo po njenih besedah tudi nima pristojnosti, da bi neposredno posegalo v odnos med bolnišnicami in dobavitelji opreme, saj so njegove pristojnosti omejene na sistemske ukrepe ter na navodila in priporočila.

Za nekaj slabe volje zlasti pri predsednici preiskovalne komisije ministrica poskrbela z navedbo podatka, da nabava žilnih opornic zavzema "zgolj" 0,75 odstotka vse letne nabave medicinske opreme oziroma materiala. Godčeva je odvrnila, da bi Kolar-Celarčevo vendarle moral skrbeti vsak izgubljeni evro zaradi preplačil pri nabavi opreme, ki siromašijo zdravstvo.

Kolar-Celarčeva je še poudarila, da na ministrstvu nimajo nobenih stikov z morebitnimi dobavitelji medicinske opreme, tudi ne v primeru žilnih opornic. V tem mandatu so po njenih navedbah zabeležili le dva obiska predstavnikov združenja dobaviteljev. "Sem prva, ki si želi, da se v zdravstvu vzpostavi sitem ničelne tolerance do korupcije," je dodala.

Na tnalu vprašljive kadrovske odločitve

Poslanka Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) pa je ministrici očitala, da ni ukrepala proti posameznikom, ki so se na različne načine kompromitirali pri nabavi medicinske opreme. Za primer je navedla Ano Žličar, ki se je po presoji poslanke kompromitirala kot generalna direktorica onkološkega inštituta, Kolar-Celarčeva pa jo je predlagala za v. d. direktorice bodočega nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Ne spreglejte