Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
18.14

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje ministrstvo za finance Mateja Vraničar Erman Milojka Kolar Celarc

Sreda, 20. 12. 2017, 18.14

6 let, 4 mesece

Finančno ministrstvo postavilo Kolar-Celarčevo na laž?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Mateja Vraničar Erman Milojka Kolar Celarc | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na finančnem ministrstvu trdijo, da še niso videli besedila zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je kot usklajenega s finančnim resorjem predstavila ministrica Milojka Kolar Celarc.

Na ministrstvu za finance so navedli, da je bila ministrica Mateja Vraničar Erman v torek popoldne seznanjena, da so bile upoštevane nekatere pripombe finančnega ministrstva, kot so umik oprispevčenja pasivnih dohodkov. Kompromisne rešitve o nadomestitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z novo dajatvijo pa naj bi izhajale iz rešitev, za katere se je v usklajevanjih zavzemalo ministrstvo za finance, so pojasnili.

Ministrstvo za finance je v pogovorih z ministrstvom za zdravje ves čas poudarjalo, da soglaša z rešitvami v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki pomenijo odpravo anomalij pri plačevanju obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje in večjo odgovornost pri porabi javnih sredstev za zdravstvene storitve. Ker pa to pomeni precejšen dodatni obseg transferja iz državnega proračuna v zdravstveno blagajno, pa ne morejo privoliti v takojšnje rešitve, ampak potrebujejo ustrezno prehodno obdobje in postopno poviševanje transferja.

Opozarjajo na problematičnost rešitve

Ob tem na ministrstvu še vedno opozarjajo na problematičnost rešitev, ki pomenijo povišanje obremenitve stroškov dela z novimi oziroma povečanimi dajatvami, kar bi pomenilo izničenje prizadevanj za razbremenitev stroškov dela najproduktivnejšega dela aktivne populacije.

Ministrica za zdravje je po seji preiskovalne komisije o žilnih opornicah v izjavi v DZ spomnila, da čistopis zakona usklajujejo že od junija letos, še posebej z ministrstvom za finance. Z Vraničar-Ermanovo pa sta se po njenih besedah v torek popoldne dogovorili še o dveh ključnih odprtih zadevah. Tako so iz zakona izločili oprispevčenje pasivnih dohodkov in sprejeli kompromisno rešitev o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, pri čemer se bo zdravstveno doplačilo izvajalo glede na status in znotraj tega glede na dohodek pri upokojencih in pri zaposlenih, je pojasnila Kolar-Celarčeva.

Ministrica: Določbe bomo še prečesali

Na vprašanje, ali se ji čistopisa predloga potem ni zdelo potrebno poslati ministrstvu za finance, pa je odgovorila, da bodo z ministrstvom tako ali tako še prečesali določbe zakona do podrobnosti, predvsem redakcijsko.

Znova pa je ministrica poudarila, da so predlog zakona v torek dvakrat poslali v seznanitev in obravnavo koaliciji. Kaj se je z njim zgodilo, ko je prispel v DZ, pa bo še preverila, je povedala in dodala, da na ministrstvu upoštevajo protokole in sporazume o usklajevanju zakonov, tudi pri pošiljanju čistopisov.

Ne spreglejte