Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2019,
7.30

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

3

Natisni članek

vreme toča

Sreda, 12. 6. 2019, 7.30

4 leta, 10 mesecev

Vreme, 12. junij

Ogromna toča klestila po državi: poškodovani avtomobili in strehe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

3

Neurja s točo so v torek zvečer največ škode povzročila v južnem delu Slovenije. Največ škode je toča povzročila v Občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v Občini Črnomelj pa v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile.

Ponekod je toča dosegla premer med petimi in 11 centimetri. V okolici Ribnice je toča presegla premer kokošjega jajca. O toči so poročali tudi z drugih koncev Slovenije: Grosupljega, Kočevja, Bohinja, Podbrda, Sodražice in Blok. Toča je poškodovala tudi številne avtomobile.

Kot so danes sporočili iz državnega centra za obveščanje, je toča povzročila nekaj škode tudi v občinah Ribnica in Sodražica, je poročal STA.

Intervencija se je danes zgodaj zjutraj zaključila, danes se nadaljuje pregled in ocena škode na območju, ki ga je zajela toča.

Poškodovane številne stavbe

Lokalna neurja s točo, ki so v torek zvečer zajela južni del države, so največ škode povzročila v občini Kočevje, kjer predvidevajo, da bodo škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili še danes, na gospodarskih poslopjih pa prihodnje dni. Na Črnomaljskem, kjer je manj škode, so tamkajšnji gasilci posredovanje končali uro po polnoči.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je za STA povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal.

Tako je bilo v Poljanski dolini ob Kolpi:

Pri Višnji Gori se je pojavil lijakast oblak:

Na Veliki Loki v Občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo. Požara ni povzročila, je pa poškodovala streho in električno napeljavo. V kraju Pijovci v Občini Šmarje pri Jelšah pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju.

Sicer je bilo pri odpravljanju posledic neurij aktiviranih skupaj 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.

Kakšno vreme nas čaka?

Zvečer bo pretežno jasno, še lahko nastane kakšna nevihta, ponoči pa bodo nevihtni oblaki razpadli. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19 stopinj Celzija.

V četrtek bo pretežno jasno. Pihal bo šibek do zmeren jugozahodnik, najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 stopinj Celzija. V petek in soboto bo sončno in vroče.

Toča na Igu
Novice Vročino prekinile močnejše nevihte, ponekod padala tudi toča #foto #video

Ne spreglejte