Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
15.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Natisni članek

kip Piran

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 15.51

5 let, 6 mesecev

Kip nadangela s helikopterjem vrnili na svoje mesto #video #foto

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Ob pomoči helikopterja Slovenske vojske so danes s piranskega pomola na vrh zvonika piranske stolnice, kljub manjšemu zapletu, ko so se jermeni zapletli okoli kipa in so ga morali na novo zapeti, uspešno vrnili 250 let star kip nadangela Mihaela. Kip je bil nazadnje prizemljen pred 110 leti in nujno potreben obnove.

Fotogalerija
1 / 38

Kot je po izvedeni akciji ocenil poveljnik helikopterja Miha Vencelj, je bila akcija zelo zahtevna in je predstavljala velik izziv, tako zaradi dejstva, da tovrstne operacije izvajajo zelo poredko, kot tudi zaradi specifike operacije. Pri helikopterskem reševanju v gorah je denimo pilotu zaradi bližine stene lažje držati pozicijo, poroča STA.

Novice Po 110 letih so se v Piranu znova lotili velikega projekta #video

Kip angela, ki je narejen iz bakrene pločevine, že od leta 1769 bdi na Piranom, obnovo pa je spodbudila februarska burja, ki je del krila odnesla na Tartinijev trg. 

Prihodnje leto bo angel star 250 let, kar pomeni, "da je bil postavljen eno leto, preden je James Cook odkril Avstralijo. To je častitljiva starost," je poudaril piranski župnik Zorko Bajc.

Kip meščanom kaže vreme

Ko kip Pirančanom pokaže peruti in gleda proti Trstu, piha burja, kar pomeni, da bo vreme lepo. Kadar pa se s prstom svareče obrne proti Piranu, piha jugo, ki napoveduje dež.

Nadangel Mihael | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko so se lotili projekta, niso natančno vedeli, kako je kip pritrjen na vrh zvonika. "Zadnjič je bil na tleh pred 110 leti. Kakšnih posebnih zapisov ni bilo, takrat so imeli oder in zdaj smo bili malo v strahu, kako ga bomo lahko odstranili," je priznal Bajc.

Kip so 6. avgusta s pomočjo helikopterja v 15-minutni akciji z vrha stolnice spustili na dvorišče župnišča.

Po spustu so ugotovili, da je kip, ki je bil ves čas izpostavljen vremenskim vplivom, nekoliko lažji, kot so mislili, saj tehta 320 kilogramov.

Ugotovili so tudi, da je bil angel močno poškodovan in zato nujno potreben obnove. Po dobrih dveh mesecih so ga uspešno obnovili v restavratorskem podjetju Gnom. 

Čestitke in zahvalo ministrstvu, ki jim je takoj priskočilo na pomoč, je izrazil tudi piranski župan Peter Bossman. Sicer pa je tudi občina finančno pomagala pri obnovi kipa iz bakrene pločevine, ki je stala okoli 25.000 evrov, poroča STA.

Nadangle Mihael | Foto: Slovenska vojska Foto: Slovenska vojska

Ferenc Horvath
Novice Manjšini bosta podpisali dogovor o sodelovanju s koalicijo
Jan Oblak
Sportal Španci pihajo na dušo Janu Oblaku
Andrej Šiško
Novice Čeprav je Šiško v priporu, lahko kandidira za župana #video

 

 

 

Ne spreglejte