Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
15.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci terorizem Matej Tonin Branko Grims Angela Merkel

Sreda, 23. 9. 2015, 15.18

7 let, 12 mesecev

Kdo se boji terorističnih volkov samotarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nihče ne more preprečiti terorističnih dejanj volkov samotarjev, pravi poslanec NSi Matej Tonin, ki ga varnostne razmere ob migrantskem valu pretirano ne skrbijo.

Opozicijski poslanec je ob razpravi v državnem zboru, ki obravnava poročilo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v zvezi z begunsko krizo in varnostnimi razmerami, dejal, da je treba biti pozoren na razmere.

Ne se bati "Ne bi rad ustvarjal pretiranega strahu. Za zdaj gre za obvladljive številke in nevarnosti. Seveda pa nihče ne more preprečiti delovanje volkov samotarjev. Nobena varnostno-obveščevalna služba ne more preprečiti, da se nekdo infiltrira v ta migrantski tok in v nekem trenutku izvede teroristično dejanje," je dejal Tonin v izjavi novinarjem.

Poslanec krščanskih demokratov pravi, da morajo varnostno-obveščevalne službe razmere ves čas spremljati in se ob morebitnem stopnjevanju nevarnosti odzvati. Migrantski val bi lahko kdo izkoristil za kriminalne ali teroristične nevarnosti, meni Tonin.

Kje je Nemčija, kje je Slovenija? Opozarja še, da se v migrantski krizi vidi neenotnost Evrope. EU je gospodarsko različno pripravljena tudi na nove migrante. "Nemčija je v takšni gospodarski kondiciji, da lahko število novih migrantov integrira in jim da službe. Države na vzhodu, tudi Slovenija, imajo te možnosti omejene."

Tonin omenja tudi demografski vidik. Če bo želela EU zagotoviti zdajšnji sistem blaginje in socialno državo, je popolnoma jasno, da bo treba nekaj storiti v smeri privabljanja večjega števila ljudi."

Begunce financirajo bogate arabske države Tudi poslanec SDS Branko Grims opozarja na neenotnost EU. "Treba je doseči solidarnost med nami. Zdaj vsi zbirajo pomoč za begunce, čeprav je znano, da imajo nekateri zelo veliko denarja," je prepričan poslanec največje opozicijske stranke.

Grims se sklicuje na sporočila tujih tajnih služb, ki naj bi bila javna, in na tej podlagi ocenjuje, da "gre očitno za organiziran vir financiranja" beguncev na njihovi poti, za katerega plačujejo najbogatejše arabske države. Vojna očitno ni glavni motiv beguncev, vse bolj je to denar, je prepričan poslanec SDS.

Sestrska stranka, pa tako ostra kritika Grims je bil oster tudi do nemške kanclerke Angele Merkel, predsednice nemških krščanskih demokratov, ki so del iste evropske politične družine kot SDS. "Nemčija pravi, da potrebuje pol milijona novih zaposlitev. To je pomenilo, da se je začelo pol milijona ljudi premikati proti Nemčiji."

Na krilih sovražne razprave želijo odnesti ministrico Na drugi strani so koalicijski poslanci v razpravi na izredni seji državnega zbora opozarjali na "vojno stanje", ki ga z razpravami sproža opozicija in ki je namenjeno tudi uvodu v četrtkovo razpravo o interpelaciji proti notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar. Tako je Kamal Izidor Shaker (SMC) dejal, da begunci prihajajo z vojnih območij.

Podobno je opozoril Saša Tabaković (SMC). "Skrb vzbujajoče se povečuje delež tistih posameznikov, ki problematiko prebežnikov radikalizirajo, ki jo jemljejo za nek politični zalet in širjenje neke agende, ki svoj besedni zaklad črpa iz bazena sovraštva in nestrpnosti. Na takšne posameznike ter skupine je treba paziti."

Ne spreglejte