Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

Natisni članek

Božidar Novak novinarstvo Marko Filli RTV Slovenija

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Kdo bo izvedel reforme, ki jih potrebuje RTV Slovenija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

7

RTV Slovenija | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Za spremembe, ki jih potrebuje RTV Slovenija, ni dober nobeden od treh kandidatov za generalnega direktorja, pravi publicist in strokovnjak za področje stikov z javnostjo Božidar Novak. O kandidatih bo programski svet glasoval prihodnji ponedeljek.

Na dnevnem redu seje programskega sveta RTV Slovenija, ki pravkar poteka, je med drugim tudi razprava o novem generalnem direktorju javne medijske hiše. Na razpis se je prijavilo pet kandidatov, v igri za novega generalnega direktorja pa so po neuradnih informacijah ostali trenutni generalni direktor Marko Filli, nekdanji minister za kulturo in vodja urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc ter nekdanji vodja produkcije na TV Slovenija Igor Rozman. Za izvolitev je potrebnih 15 glasov članov programskega sveta, ki bo o kandidatih glasoval 23. januarja, to je prihodnji ponedeljek. 

Marko Filli od maja lani opravlja funkcijo v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija, pred tem pa je bil generalni direktor s polnim mandatom. Na to funkcijo je bil izvoljen že dvakrat.

Uroš Grilc, doktor filozofije, je direktor urada za mladino na ljubljanski mestni občini, v vladi Alenke Bratušek je bil minister za kulturo. Pred tem je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo, vodil je tudi oddelek za kulturo na MOL.

Igor Rozman je bil pred leti vodja televizijske produkcije na RTVS, zdaj pa je zaposlen v planski službi televizije.

Bo RTV vodil tehnokrat, nekdanji minister, ki samo obljublja, ali tretji človek?

"Glede na trenutni položaj je najboljši kandidat Filli, ki je tehnokrat. Ima tudi reference. Poznam njegovega očeta, ki je bil borec in soustanovitelj Zelenih Slovenije. Za spremembe, ki jih potrebuje RTV, pa ni dober noben od teh treh," pravi publicist in strokovnjak za področje stikov z javnostjo Božidar Novak.

"Težava vseh zaposlenih v kulturi je, da niso na prevetritvi. Tam so ljudje že 30, 40 let, kar sploh ne bi bilo narobe, če bi bili na trgu, a niso," je prepričan Božidar Novak. | Foto: "Težava vseh zaposlenih v kulturi je, da niso na prevetritvi. Tam so ljudje že 30, 40 let, kar sploh ne bi bilo narobe, če bi bili na trgu, a niso," je prepričan Božidar Novak. Nekateri menijo, da je Grilc kot nekdanji minister in član Pozitivne Slovenije neprimeren za generalnega direktorja, saj kot politik ne bo mogel zagotoviti politične neodvisnosti delovanja RTV. Novak ob tem poudarja, da bo generalnega direktorja, ne glede na to, kateri bo izbran, imenovala politika.

"Verjetno je še najbolj nevtralen Filli, ker je tehnokrat, ker po eni strani za nikogar ni dober, po drugi pa je za vse malo dober. Grilc ima smolo, da je bil v nekem obdobju minister. Ima nekaj rezultatov, a tudi kup nerezultatov. On je samo obljubljal, a nič naredil, je slišati od kulturnikov. Politično je verjetno ustrezen, ne vem pa, ali je menedžer. Zagotovo je bistveno manjši tehnokrat kot Filli," pojasnjuje Novak.

Kmalu ne bo več dovolj denarja

"RTV bo v spremembe prisilil čas. Mislim, da denarja za od dva do tri tisoč ljudi, ki jih zaposluje, kmalu ne bo več. 11-milijonska Grčija ima na javni radioteleviziji zaposlenih 600 ljudi. Samoumevno je, da se bodo torej tudi na naši RTV zgodile spremembe. Sam sem privrženec javne televizije. Mislim, da je nujno potrebna za slovenski jezik in narod, ampak z ljudmi, ki so tam že toliko let, in s politiko, ki kadruje, se ne bo dalo veliko narediti," trdi Novak

Ali državljani dobimo dovolj kakovosten program za 13 evrov mesečnega prispevka? "Vedno bi lahko bilo boljše. Televizija ni nekakovostna. Vprašanje je, koliko je rentabilna. To je težava cele kulture, ne le RTV. Težava vseh zaposlenih v kulturi je, da niso na prevetritvi. Tam so ljudje že 30, 40 let, kar sploh ne bi bilo narobe, če bi bili na trgu, a niso. So le na političnem trgu, in to ne le menedžment, ampak tudi novinarji," meni Novak.

Kaj o vodji RTV Slovenija pravita zakon in statut?

Generalni direktor združuje poslovno in programsko funkcijo vodenja RTV Slovenija. Njegov mandat traja štiri leta. Pri uresničevanju svojih pristojnosti je zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi do drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči (načelo neodvisnosti).

Generalni direktor je dolžan zagotoviti, da delo na vseh preostalih, njemu podrejenih ravneh vodenja RTV prav tako poteka skladno s tem načelom.

Generalni direktor: 
– vodi strokovno programsko delo javnega zavoda RTV Slovenija; 
– organizira in vodi delo ter poslovanje javnega zavoda RTV Slovenija; 
– predstavlja in zastopa javni zavod RTV Slovenija; 
– je odgovoren za zakonitost dela javnega zavoda RTV Slovenija; 
– po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta imenuje direktorja radia in direktorja televizije;
– imenuje odgovorne urednike programov;
– usklajuje delo direktorjev radia in televizije ter drugih vodilnih delavcev skladno s statutom in odloča v morebitnih sporih med njimi; 
– vodi socialni dialog s predstavniki reprezentativnih sindikatov v javnem zavodu, sklepa posebno kolektivno pogodbo javnega zavoda RTV Slovenija in je eden od podpisnikov kolektivne pogodbe za poklicne novinarje na strani delodajalcev.

Ne spreglejte