Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Tone Krkovič Ivan Črnkovič ustavno sodišče

Torek, 21. 4. 2015, 15.59

8 let

Kdaj zastara zadeva Patria?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če obvelja neuradna informacija o razveljavitvi sodbe v zadevi Patria, bo kazenski pregon zoper obdolžence 10. avgsuta najverjetneje zastaral.

Neuradno naj bi ustavni sodniki razveljavili sodbo v zadevi Patria in jo v ponovno presojo vrnili okrajnemu sodišču. To bi pomenilo, da so ustavni sodniki presodili, da so bile prvaku SDS Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču kršene človekove pravice.

Kaj za trenutno še obsojence v zadevi Patria pomeni morebitna razveljavitev sodbe? Po tem scenariju bi torej trojici (oziroma tudi kanadskemu državljanu Walterju Wolfu, ki je v postopku izročitve Sloveniji) morali soditi znova, a se to najverjetneje ne bo zgodilo, saj primer 10. avgusta letos absolutno zastara.

Ker naj bi bilo očitano dejanje storjeno v času, ko je veljal še stari kazenski zakonik, torej leta 2005 (novi je začel veljati novembra 2008, op. a.), bi moralo sodišče upoštevati stari kazenski zakonik, ki določa, da zadeva zastara po desetih letih.

Novi zakon določa, da zastaralni rok začne teči dve leti po pravnomočnosti sodbe, tako da bi sodišče imelo čas do aprila 2017.

"Ko bo sprejeta odločitev ustavnih sodnikov in bomo o njej tudi uradno obveščeni, jo bomo najprej preučili in šele nato zavzeli stališče do morebitnega zastaranja v zadevi Patria," pojasnjuje tiskovna predstavnica okrajnega sodišča Tina Hrastnik.

Tudi pravni strokovnjaki zadeve ne želijo komentirati Ker odločitev uradno še ni znana, pravni strokovnjaki zadeve ne želijo komentirati. Neuradno smo izvedeli, da gre tako rekoč za farso, saj je že laikom jasno, da ponovnega sojenja pravočasno ni mogoče izpeljati, tudi če bi obsojenci na zatožno klop znova sedli jutri.

Kazenski postopek namreč terja določen protokol, ki na posamezne odločitve sodišča dopušča tudi pritožbe. Tudi če bi okrajnemu sodišču uspelo izpeljati dokazni postopek in bi znova izreklo obsodilno sodbo, bi se obsojenci lahko na to pritožili, kar pomeni, da pravnomočnosti sodbe do avgusta ne bi mogli zagotoviti. Pa še mesec dni sodnih počitnic Mimogrede, med 15. julijem in 15. avgustom so sodne počitnice, zato pravniki neuradno ne vidijo več nobene možnosti, da bi se zadeva končala kako drugače kot tako, da bo postopek ustavljen.

Tisti trenutek, ko bo presoja ustavnih sodnikov – če bo takšna, kot je neuradna – znana tudi uradno, bosta iz zapora izpuščena tudi upokojeni brigadir Tone Krkovič in direktor podjetja Rotis Ivan Črnkovič, medtem ko je Janez Janša po odločitvi ustavnega sodišča že na prostosti.

Krivi ali nedolžni? Čeprav se v primeru zastaranja šteje, da so do pravnomočnosti sodbe obdolženci nedolžni, pa se že pojavljajo ugibanja, da je takšen konec zadeve Patria predvsem za Janšo politično neugoden. V "zraku" bi namreč lahko obvisel dvom v smislu, da ga je pred obsodbo rešilo zastaranje.

Ne spreglejte