Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
15. 2. 2021,
11.04

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

170

Natisni članek

Siol plus nezaupnica Državni zbor Karl Erjavec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 15. 2. 2021, 11.04

2 leti, 10 mesecev

Poslanec DeSUS o Erjavcu: Je kot šolar pred razredno proslavo #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

170

Robert Polnar | "Erjavčeve ambicije stokratno presegajo njegove sposobnosti," pravi Robert Polnar (DeSUS). | Foto STA

"Erjavčeve ambicije stokratno presegajo njegove sposobnosti," pravi Robert Polnar (DeSUS).

Foto: STA

"Zadnjih deset let ste za svojo parastrankarsko vojsko z Metelkove in Roga zapravili več denarja kot za domove za starejše in študentske domove skupaj," je ob obravnavi konstruktivne nezaupnice v državnem zboru dejal premier Janez Janša. "Znašli smo se v prelomnem trenutku, ko se spopadamo z najnevarnejšo pandemijo v zadnjih sto letih in poskusom uveljavitve avtoritarne demokracije," pa je poudaril kandidat za mandatarja Karl Erjavec. Poslanec DeSUS Robert Polnar pa je o Erjavcu povedal: "Je poln skrajno antiduhovitih domislic, v katerih očitno uživa kakor ambiciozen šolar, ki se pripravlja na razredno proslavo."

Poslanke in poslanci državnega zbora so na današnji izredni seji razpravljali in odločali o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem kot kandidatom za novega predsednika vlade.

Karl Erjavec
Novice Konstruktivna nezaupnica z Erjavcem propadla z le 40 glasovi

"Ne delamo druge republike, ampak branimo prvo"

Janša je v obrazložitvi dela svoje vlade poudaril, da to, kar je bilo vloženo v državni zbor, ni konstruktivna nezaupnica, ker pod njo ni zbranih vsaj 46 podpisov. Slovenska ustava to predvideva z namenom, da se v državi ne povzroča nestabilnosti in da lahko življenje mirno teče naprej, ko neka politična opcija v državnem zboru zbere večino glasov in prevzame oblast.

"Vi pa ste ta instrument vložili z desetimi podpisi, zato to ni konstruktivna nezaupnica, ampak destruktivna farsa," je zatrdil.

Video: TV Slovenija

"Ne delamo druge republike, ampak branimo prvo, ker jo uničujete," je dejal predlagateljem nezaupnice, ki so, kot je dejal, v zadnjih desetih letih "za svojo parastrankarsko vojsko z Metelkove in Roga zapravili več denarja kot za domove za starejše in študentske domove skupaj".

O programu nove vlade je poudaril, da gre za 95 odstotkov kritizerstva, lepih želja, manipulacij in laži in le pet odstotkov programa.

Erjavec: Znašli smo se v prelomnem trenutku

Erjavec je v predstavitvi programa poudaril, da želijo z oblikovanjem nove vlade med drugim ustaviti denormalizacijo države in neučinkovito obvladovanje epidemije. "Znašli smo se v prelomnem trenutku, ko se spopadamo z najnevarnejšo pandemijo v zadnjih sto letih in poskusom uveljavitve avtoritarne demokracije," je poudaril in dodal, da vladni ukrepi proti širjenju koronavirusa nimajo strokovne podlage, hkrati pa posegajo v pomembne, neodtujljive svoboščine.

Video: TV Slovenija

"S konstruktivno nezaupnico želimo poslancem dati priložnost, da izvolijo vlado, ki bo spoštovala stroko ne le pri pandemiji, ampak na vseh področjih družbenega življenja. Zanikanje stroke vodi v avtoritarnost, čemur smo s strani aktualne vlade priča vsak dan," je dejal.

Kot štiri ključne stebre morebitne nove vlade je navedel zdravje, solidarnost, okolje in razvoj.

Erjavec je ob prihodu na izredno sejo DZ o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in da bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa na najmanj 43 glasov. STA

Polnar: Erjavec ima nespregledljive težave z artikulacijo lastnih misli

Poslanec Robert Polnar (DeSUS) je medtem o Erjavcu povedal, da gre za posameznika, ki ima nespregledljive težave z artikulacijo lastnih misli in obupno skromen izrazni register. Za Erjavca je še dejal, da je posameznik, čigar ambicija stokratno presega njegove intelektualne in siceršnje sposobnosti, in "človek, ki je poln skrajno antiduhovitih domislic, v katerih pa očitno uživa kakor ambiciozen šolar, ki se pripravlja na razredno proslavo".

Šarec: Za število mrtvih ni opravičila

"Delovanje za blaginjo Slovenije je bila jalova obljuba sedanje koalicije," je poudaril predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je prepričan, da je vlada interes posameznikov postavila pred interes države.

"Strinjam se, da je država v izjemno težkih okoliščinah, a v te okoliščine ste jo v veliki meri pahnili vi," je poudaril. Kot je dejal, vladi ni nihče vsiljeval slabih in ukrepov. "Sami ste izbrali to pot," je poudaril in dodal, da za to, da je Slovenija v vrhu držav po številu mrtvih zaradi novega koronavirusa, ni opravičila.

Video: TV Slovenija

Horvat: Nezaupnici ne pripisujemo posebnega pomena

"Nova Slovenija – krščanski demokrati, stranka z 32-letno zgodovino, nezaupnici ne pripisuje posebnega pomena. Razumemo, da mora leva opozicija dolgo napovedani projekt na nek način pač končati. Kandidata za predsednika vlade slovenska javnost, še posebej pa volivci, zelo dobro poznajo, zato ne bi bilo racionalno izgubljati besede," je dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

Han: Spodrsljajev je bilo nešteto

"Ali je vlada na strani ljudi? Ali vlada dela za ljudi? Je vlada pripomogla k reševanju posledic krize? Ta vprašanja so nas vodila k današnjemu dnevu. Žal odgovori za nas niso pritrdilni. Spisali so se v poglavje neštetih spodrsljajev, napak in tudi nekaterih nelogičnih potez, ki jih je aktualna vlada storila," je poudaril vodja poslancev SD Matjaž Han.

Peter Jančič
Mnenja Zapeljevanje, ljubice in posilstva

Šiško Erjavcu: Niste bili tako uspešni, kot želite prikazati

"Kot sem povedal že ob vaši obravnavi za ministra v Šarčevi vladi, se sami očitno čutite sposobnega za vsa področja, vse funkcije v tej državi. Sami se imate za nekega multipraktik ministra, zdaj pa bi želeli biti še več menda kar diamantni multipraktik. Resnica je drugačna, saj niste bili tako uspešni, kot se želite prikazati," so besede, ki jih je Erjavcu namenil Dušan Šiško iz SNS.

Mesec opozoril na sovraštvo

Koordinator Levice Luka Mesec pa je opozoril na sovraštvo, ki uničuje družbo in se "vsipa z vrha". "Slovenija še nikoli ni bila tako sprta, tako razdeljena, v takem kaosu, da se ljudje ne morejo več niti strinjati, ali je danes nebo zunaj modro ali rumeno," je poudaril. Drugi znak za alarm bi moralo biti po njegovih besedah dejstvo, da je pravna pravna država tako rekoč suspendirana, tretji znak pa, da v tej vladi nihče več za nič ne odgovarja.

Jurij Lep: V Janševi koaliciji se je veliko naredilo za upokojence

Poslanec DeSUS Jurij Lep pa je pojasnil, zakaj je stranka izstopila iz koalicije. Kot je dejal, se je sicer v času, ko so bili del koalicije, veliko naredilo za upokojence, a je bilo preveč odpiranja ideološkim tem in razprtij. V DeSUS so z vstopom v Janševo vlado želeli preseči delitve na leve in desne, kar jim je deloma uspelo, ko so opozarjali na nekatere "zdrse". Njihov glavni očitek Janševi vladi pa je, da "kot korektni koalicijski parterji nismo imeli prav nobenega vpliva pri oblikovanju odločitev".

Kociprova: Nadaljujejo se že znani vzorci

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je opozorila na dogajanje leta 2013, ko je bila izglasovana nezaupnica drugi Janševi vladi. Osem let pozneje pa se nadaljujejo že znani vzorci: kadrovanja, obračunavanja, zadolževanje v enormnih zneskih, poleg tega pa še strah pred orbanizacijo države, je poudarila.

Perič: Vlada se je na pandemijo odzivala podobno kot druge države

"Ta vlada se je na pandemijo odzivala podobno kot druge države. Z omejitvami, ki so zagotavljale vzdržnost zdravstvenega sistema, in zares izdatnimi finančnimi intervencijami za pomoč ljudem in vitalnim sistemom. Če bi bila na položaju kakšna druga vlada, bi bili poudarki v ukrepih morda drugačni, a brez tega, kar nas vse nas najbolj boli, brez omejitev socialnih stikov, brez nadzora nad okuženimi, brez, če hočete, strogega tolmačenja nekaterih ključnih odlokov, obvladovanja epidemije preprosto ne bi bilo," je med drugim pojasnil Gregor Perič (SMC).

Krivec: Ste za to sejo namenoma izbrali pustni torek?

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je poudaril: "Današnji dan je na neki način simboličen. Nekateri ste rekli, da bodo tudi zelo pomembne odločitve, vendar se človek vpraša, ali je ta dan res bil naključno izbran. Danes je namreč pustni ponedeljek in marsikaj je odpuščeno, glede na uvodne razprave bi človek ocenil, da je bilo to namensko izbrano. Res pa je, da ob pustu tudi maske padejo, in maske bodo danes vsekakor padle." 

Konstruktivno nezaupnico vložili že drugič

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so konstruktivno nezaupnico vložile v sredo. To je že njihov drugi poskus rušenja vlade. Medtem ko je bilo pod januarskim predlogom podpisanih 42 poslancev, so predlog tokrat vložile z le desetimi poslanskimi podpisi.

Rok Terkaj
Novice Rok Terkaj podpisal pomemben družbeni poziv

Izredna seja se je začela ob 10. uri, okoli 23. ali 24. ure pa bi lahko bil znan rezultat tajnega glasovanja. Sicer je mogoče pričakovati, da opozicijskim strankam, ki so se poimenovale Koalicija ustavnega loka (KUL), ne bo uspelo izglasovati nezaupnice. LMŠ, SD, Levica in SAB imajo namreč skupaj 39 glasov, Erjavec pa računa vsaj še na tri glasove od petih poslancev DeSUS, vendar tudi ti niso zagotovljeni.

Za izglasovanje nezaupnice je potrebnih 46 poslanskih glasov.

V spodnji grafiki si poglejte, koliko glasov je v preteklosti uspelo v državnem zboru zbrati kandidatom za predsednika vlade.
 

 

Janez Janša
Novice Janša predlagal novega zdravstvenega ministra

Ob robu razprave protestniki pozivali k padcu vlade

Ob robu razprave je podporo zamenjavi vlade na Trgu republike pred poslopjem parlamenta izrazilo okoli 200 protestnikov, znanih tudi kot petkovi kolesarji, a jih je bilo na kolesih danes manjši del. S skandiranjem in transparenti so pozivali k padcu vlade, poslance pa opominjali, da imajo "zadnjo priložnost". Protestniki so na Trgu republike razprostrli tudi pano, na katerega so zapisali imena poslancev SMC in DeSUS, pod njih pa pripisali "Gledamo vas". Z napisi so jih obenem opozarjali, da imajo "zadnjo priložnost".

S skandiranjem in pisanjem s kredo po tleh so pozivali k padcu vlade, na transparentih so bili zapisi "Dol z vlado", "Vlada pada", "Sramota", "Dovolj JJ" in podobno. Transparente so protestniki nameščali celo na policijska vozila.

Prišlo je tudi do manjši incidenta, ko so policisti eni od protestnic vzeli megafon. To je nekatere protestnike dodatno razburilo in so policistom sledili do njihovih vozil. Policisti so sicer udeležence opozarjali, da gre za neprijavljen shod in naj upoštevajo njihova navodila. Popisovanja udeležencev zaradi kršenja protikoronskih ukrepov oz. prepovedi zbiranja nad 10 oseb pa ni bilo opaziti. (STA)

Ne spreglejte