Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
10.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

15

Natisni članek

Marko Noč raziskave denar UKC Ljubljana

Petek, 1. 2. 2019, 10.22

5 let, 2 meseca

Kardiolog Marko Noč: UKC Ljubljana me ni podprl, niti tega nisem pričakoval #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

15

Znanstveni svet ARRS je v obravnavi izvedbe ocenjevalnega postopka raziskovalnega programa - v UKC Ljubljana ga vodi Marko Noč, ki na razpisu ni zbral dovolj točk za nadaljnje financiranje - med drugim ugotovil, da je poročilo recenzentov verodostojno, oddana prijavna vloga pa je bila v točkah, ključnih za evalvacijo, celo neizpolnjena.

Program predstojnika oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marka Noča na zadnjem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) ni dobil podaljšanja financiranja, saj so v postopku ocenjevanja mednarodni evalvatorji program ocenili s premalo točkami.

Za raziskovalni program je med drugim Noč prejel najvišje državno priznanje za vrhunske dosežke v znanosti. Nekateri ob tem namigujejo, da bi lahko šlo pri ukinitvi financiranja za maščevanje za Nočeva prizadevanja pri znižanju cen nabave medicinskih materialov.

Znanstveni svet je na seji prejšnji petek obravnaval vsebinske elemente vloge, ustreznost recenzentov in pravilnost evalvacije prijave programa, ni pa ocenjeval znanstvenoraziskovalne vsebine prijave.

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

Vloga formalno popolna, vsebinsko pa pomanjkljiva v sedmih točkah

Po pregledu prijavne vloge so ugotovili, da je bila formalno sicer popolna, vendar vsebinsko pomanjkljiva in v sedmih točkah, ključnih za evalvacijo, celo neizpolnjena, na primer v točkah o sodelovanju pri mednarodnih projektih, doktoratih in zaključenih mentorstvih članov programske skupine, strukturi ter statusni in mednarodni odličnosti članov programske skupine.

Poročilo o rezultatih programa za prejšnja štiri leta je obsegalo samo dve vrstici in seznam objavljenih člankov, predlog programa dela za prihodnjih šest let, v vrednosti financiranja več kot 450.000 evrov pa je od predvidenih osmih strani obsegal le dve strani in pol ter eno stran referenc.

Znanstveni svet je tudi ugotovil, da sta recenzenta prijave kompetentna mednarodna strokovnjaka za raziskovalni področji, navedeni v prijavni vlogi, torej za srce in ožilje ter javno zdravje. Njuno usklajeno poročilo je verodostojno. "Recenzenta izpostavljata odlične dosežke vodje raziskovalnega programa, a hkrati navajata vrsto pomanjkljivosti v prijavni vlogi, s katerimi ustrezno utemeljujeta svoje ocene," so še zapisali v sklepih.

Topič: "Prijaviteljem svetujemo, naj si za prijavne vloge vzamejo dovolj časa"

Predsednik znanstvenega sveta Marko Topič je v izjavi za medije po današnjem srečanju članov sveta z Nočem izrazil upanje, da se bo z ugotovitvami "pregreta javna razprava o prijavni vlogi" zaključila. "Vsem vodjem raziskovalnih programov in prijaviteljem svetujemo, da si za pripravo prijavne vloge vzamejo dovolj časa in jo skrbno izpolnijo v vseh zahtevanih elementih. Recenzenti lahko namreč presojajo le vsebino, navedeno v prijavni vlogi," je pozval.

"Razgreta in enostranska javna razprava o posameznih neuspešnih prijavah, neutemeljeni očitki, razglašanje teorije zarote ter celo pozivanje k ukinitvi mednarodno primerljivega sistema evalvacij ne prispevajo k izboljšavam sedanjega sistema in postopkov evalvacije ter k iskanju ustreznejših rešitev," še ugotavlja Topič.

Noč upa na izboljšanje sistema

"Upam, da bo rezultat tega, da se sistem izboljša, da postane bolj enostaven, transparenten in s tem bolj pravičen in da res upošteva tiste znanstvene kriterije, ki v razvitem svetu veljajo," pa je po srečanju dejal Noč. "Res je, da je bila prijava pomanjkljiva, nikoli pa nisem bil formalno pozvan, da bi prijavo dopolnil," je pojasnil. Kar se tiče vsebinske plati prijave, pa po njegovih besedah ni dvoma, da prijava vsebuje vse informacije, ki so bile potrebne za oceno projekta s strani nekoga, ki res pozna to raziskovalno področje.

Vzroke za prekinitev financiranja programa pod vodstvom Noča je v minulih tednih obravnavala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ, ki od vodstva UKC Ljubljana pričakuje pojasnila, zakaj ni podprlo nadaljnjih raziskav. Dogodki na področju financiranja raziskovalnih projektov pa so razhudili tudi anonimneža, ki je na vodstvo kliničnega centra naslovil pismo z grožnjami.

Kaj je Marko Noč povedal v oddaji Argument na Planet TV?

Novice Argument: Kako je priznani kardiolog ostal brez raziskovalnega programa #foto #video

"Program je izgubljen"

Kot je dejal Noč, je po zavrnitvi financiranja njegov delodajalec UKC Ljubljana odvetniški pisarni suhoparno sporočil, naj ustavi vse postopke v zvezi z vlaganjem pritožbe na upravno sodišče, kar je bila še zadnja pravna možnost, ki jo je imel Noč na voljo zoper odločitev agencije, "tako da je program v bistvu izgubljen".

"Neverjetno število ljudi mi je izražalo ogromno podpore, kar mi veliko pomeni. Ljudje razumejo, da je vse skupaj, kar delamo, pošteno in da je namenjeno izboljšanju sistema. Medtem kakršnekoli podpore delodajalca ni bilo, niti je nisem pričakoval," je poudaril Noč.

Ne spreglejte