Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2019,
21.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

8

Natisni članek

UKC Ljubljana ukinitev raziskovalnega programa Marko Noč Argument

Četrtek, 10. 1. 2019, 21.18

5 let, 3 mesece

Argument: Kako je priznani kardiolog ostal brez raziskovalnega programa #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

8

Kardiolog in specialist interne medicine v ljubljanskem kliničnem centru Marko Noč je po 14 letih ostal brez javnega denarja za svoj raziskovalni program. Čeprav je javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) njegov program ocenila pozitivno in sklenila, da rezultati programa upravičujejo vlaganje javnih sredstev, mu je financiranje ukinila, kar je šolski minister Jernej Pikalo decembra lani potrdil s sklepom. Kardiolog si je izgubljena sredstva poskušal priboriti na sodišču, a ga je ustavilo vodstvo kliničnega centra.

Specialist interne medicine in kardiolog Marko Noč je svetovno prepoznavnost doživel kot strokovnjak na področju kardiologije. V sistemu, ki je okužen s korupcijo, se je Noč proslavil kot žvižgač v primeru nabave žilnih opornic, so gosta predstavili v oddaji Argument na Planetu.

Več iz oddaje Argument:

magnetna resonanca
Novice Paciente so pošiljali k zasebniku, čeprav je država kupila novo napravo #video #Argument
Novice Razkrivamo šokantno pismo Gregoriča: piše tudi o nepotrebnih smrtih otrok #foto #video

Priznanemu kardiologu po 14 letih ukinili raziskovalni program

Sistem ga je priznanega zdravnika kaznoval na zelo ponižujoč način. Po 14 letih nemotenega financiranja ga je javna agencija za raziskovalno dejavnost odpisala. Pod sklep, da po 14 letih ukinejo raziskovalni program, nad katerim je bedela ekipa pod vodstvom Noča, se je decembra lani podpisal minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

"Jaz sem najbolj prizadet zaradi človeške plati. Izredno sovražim dvoličnost, zahrbtnost in hinavščino. Šele ko sem zadevo prespal, sem začel razmišljati o vsebinski plati te odločbe. Takrat sem se odločil, da je to šlo predaleč in da bom uporabil vsa pravna sredstva, da ta denar vrnem naši raziskovalni skupini," je poudaril Noč.

Fotogalerija
1 / 8

Vodstvo UKC Ljubljana odvetnike pozvalo, naj opustijo tožbo

Brezplačno pravno pomoč so priznanemu kardiologu, ki je dobil Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke v intenzivni interni medicini, obljubili v odvetniški pisarni Čeferin, vendar pa je vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana odvetnikom nato sporočilo, naj prenehajo vse aktivnosti s tožbo.

Oktobra lani je ARRS namreč poslal pismo na UKC Ljubljana, v katerem je institucijo pozval, naj sredstva, približno sto tisoč evrov, prerazporedi med druge programe, ki so bili uspešni na razpisih.

Noč: Če bi bil minister, v tem primeru ne bi imel pomislekov o odstopu

Med omenjenimi programi ni bilo raziskovalnega programa pod vodstvom Noča, ki je tako ostal brez 70 tisoč evrov javnih sredstev. Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder se takrat ni vprašal, zakaj so ukinili Nočev program, in je sredstva zgolj prerazporedil med druge programe.

"Prepričan sem, da je to pravno pilo vodo, človeška plat pa je pri tem grozljiva. Nekolegialnost in nekorektnost me najbolj prizadeneta," je povedal Noč. Na vprašanje, ali bi minister za šolstvo moral odstopiti, je Noč odgovoril, da sam v tem konkretnem primeru "ne bi imel pomislekov" o odstopu.

Iz UKC Ljubljana smo prejeli pojasnilo o zadevi. Objavljamo ga v celoti:

4. oktobra 2018 smo na UKC Ljubljana prejeli dopis Javne agencije za raziskave Republike Slovenije (ARRS), v katerem nas pozivajo, naj v 14 dneh prerazporedimo nerazporejena sredstva (107 tisoč evrov) programom, ki so dosegli ustrezno oceno po kriterijih, ki jih določa ARRS. 18. oktobra 2018 smo na ARRS poslali predlog prerazporeditve sredstev. Če tega v roku ne bi storili, bi ta sredstva (107 tisoč evrov) izgubili in tako oškodovali UKC Ljubljana. Odločbo o zavrnitvi programa, ki ga je prijavila programska skupina pod vodstvom profesorja Marka Noča, smo prejeli dva meseca pozneje, in sicer 11. decembra 2018.

Ne spreglejte