Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravje ženske ženske

Sreda, 6. 11. 2013, 13.20

8 let

Kakšni so vzroki, da ženska doživi srčni napad?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drži, da so moški v večji nevarnosti, ko govorimo o srčnem napadu. Ženske pa bolj ogroža po menopavzi, saj jih infarkt prizadene pozneje kot moške.

Nagnjenost k srčni bolezni in možganski kapi, ki je tudi posledica težav z žilami in srcem ali previsokim krvnim tlakom, lahko podedujemo. Večinoma pa gre za posledice življenjskega sloga, prehrambnih navad, kajenja in pomanjkanja gibanja. Ko je človek starejši, je nevarnost za srčni napad večja. Štirje od petih, ki doživijo srčni napad, so starejši od 65 let. Nevarnost pa se z vsakim desetletjem po 55. letu starosti podvoji.

Srčni napad torej ne prizadene le moških srednjih let. Zaradi bolezni srca namreč umre več žensk kot pa zaradi raka dojk oziroma vseh rakov skupaj. In edini dejavniki tveganja niso le kajenje, prekomerna telesna teža ali stres.

Kakšni so torej možni vzroki za srčni napad, če ste ženska? V Veliki Britaniji so opravili preizkus pri skupini žensk. Preverili so njihovo zdravje, družinsko zgodovino in način življenja, nato pa je kardiolog Gly Thomas ocenil njihovo tveganje in podal poudarke, ki pri ženskah vplivajo na srčni napad.

Kozarec vina pred spanjem En kozarec alkohola ali dva lahko srce zavarujeta, ampak raziskave kažejo, da šele v letih po menopavzi. Poleg povečane telesne teže lahko namreč presežek alkohola povzroča motnje srčnega ritma in poškodbe srčne mišice.

Ženske po menopavzi so sicer hitreje dovzetne za težave s srcem zaradi upada ravni estrogena. Znanstveniki pojasnjujejo, da ženske takrat izgubijo nekakšno zaščito v telesu.

Bolje je, če niste samske Študija, ki jo navaja Journal of Cardiology, je namreč pokazala, da je od 60 do 65 odstotkov več verjetnosti, da bodo srčni napad doživele samske ženske kot pa tiste, ki so v zvezi. Razlog: ljudje v zvezi imajo bolj urejeno življenje, kar pomeni finančno in socialno podporo ter posledično manj obremenjenosti.

Aktivnost ščitnice Premajhna aktivnost ščitnice je težava, ki prizadene 15 žensk od tisoč. Nepravilno delovanje ščitnice namreč lahko zviša krvni tlak in posledično predstavlja tveganje za zdravje srca in ožilja.

Nasvidenje, sladkarije Piškoti, čokolada, tortice in podobne sladke pregrehe so kalorične in vsebujejo nasičene maščobe. Priporočljivo je, da povprečna ženska na dnevni ravni v svoje telo vnese zgolj 20 gramov nasičenih maščob. Podobna je zgodba s povišanim holesterolom, ki prav tako vpliva na žilni sistem in veča možnost srčnega zastoja.

Rešitev? Zdravo prehranjevanje s poudarkom na sadju in zelenjavi ter več gibanja.

Kajenje pusti posledice Kadilke svojemu telesu ne delajo usluge, saj je kajenje eden najpogostejših vzrokov za težave s srcem. Poleg tega imajo ženske, ki prenehajo kaditi, 25 odstotkov večje tveganje za srčno-žilne bolezni kot moški – zaradi večje vsebnosti toksinov v njihovem telesu.

Smrčanje je lahko težava Ena od študij je namreč pokazala, da je verjetnost za srčni napad med spanjem pri tistih, ki močno smrčijo, šestkrat večja – zaradi krvnega tlaka, živcev in hormonskih sprememb, ki jih povzroča smrčanje.

Migrena Migrena je posledica sprememb v krvnem obtoku in lahko se zgodi, da srčna mišica prepreči dostop krvi. Ženske, ki trpijo za hudimi migrenami, so tako bolj dovzetne za tovrstne bolezni.

Ne spreglejte